Прокурор Павлюк назвав Народні ради незаконними

Прокурор Павлюк назвав Народні ради незаконними

05.02.2014, 12:41

"Мітингувальники мають звільнити всі адміністративні будівлі, щоб запрацював Закон про амністію, – прокурор Чернівецької області

Прокурор Чернівецької області Павло Павлюк під час брифінгу для представників місцевих та центральних телеканалів зазначив, що протягом останніх двох місяців, в Україні склалася непроста ситуація. Порушення громадського порядку, масові заворушення, захоплення адміністративних будівель, створення нелегітимних органів управління – все це дії, які вийшли за межі Закону.

«У Чернівецькій області також мають місце факти порушення чинного законодавства. Зокрема, 24 січня деякі радикально настроєні особи вчинили силове захоплення приміщення Чернівецької облдержадміністрації. За цим фактом зареєстроване кримінальне провадження», - констатував П.Павлюк.

Щоб досягти компромісу в ситуації, що склалася в державі, Верховною Радою прийнято Закон України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань». Він уже набрав чинності, але буде введений в дію тільки після офіційного повідомлення на сайті Генпрокуратури про звільнення усіх адміністративних будівель як у Києві, так і в інших містах, а також після розблокування вулиць, окрім тих, де відбуваються мирні акції протесту.

«Тому мітингувальникам, які нині перебувають у приміщенні Чернівецької облдержадміністрації, необхідно звільнити будівлю, щоб цей Закон був застосований, а учасники протестів - звільнені від кримінальної відповідальності», - резюмував прокурор області".

У Чернівецькій області суд задовольнив 8 позовів прокуратури щодо  незаконних рішень місцевих рад.

 Чернівецький окружний адміністративний суд скасував незаконні рішення Вижницької, Путильської, Заставнівської, Першотравневої в м.Чернівці районних та Новодністровської міської рад.

Також суд прийняв ухвали про забезпечення позовів, заборонивши головам Сторожинецької, Садгірської у м.Чернівці районних рад, а також Сторожинецькому міському голові і їх заступникам підписувати та оприлюднювати окремі рішення сесій цих рад.

Загалом з 24 січня по 4 лютого органи прокуратури Буковини пред’явили 12 позовів щодо незаконних рішень районних та міських рад, із них 8 – судом задоволено у повному обсязі, інші перебувають на розгляді .

Нагадаємо, прокуратура оскаржила незаконні рішення органів місцевого самоврядування, оскільки вони суперечать Конституції України та вимогам  чинного законодавства. Зокрема, в деяких рішеннях ішлося про визнання і створення нелегітимних органів – Народних рад. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Чернівецької області.

1