У прокуратурі кажуть, що захистили права буковинців на 10 мільйонів гривень

У прокуратурі кажуть, що захистили права буковинців на 10 мільйонів гривень

25.10.2011, 22:27

У доповіді заступника прокурора Чернівецької  області Миколи САВІНА на засіданні колегії прокуратури, яке відбулося  25 жовтня 2011 року, зазначалося, що органи прокуратури Буковини спрямовують значні зусилля на захист соціальних, майнових та житлових прав громадян, повне відшкодування завданих державі збитків. Так, за 9 місяців поточного року до судів пред’явлено 1330 позовів  та заяв в порядку цивільного, господарського та адміністративного судочинства, з яких розглянуто та задоволено 1054 на загальну суму 10,5 млн. грн. (в т.ч. 4,4 млн. грн. до бюджету).

Ще по 136 позовах прокурора судами провадження закриті у зв’язку з добровільним відшкодуванням відповідачами боргу на загальну суму понад 1,5 млн. грн.

Активізовано роботу щодо стягнення заборгованості до фондів соціального спрямування. Як наслідок, прокурорами пред’явлено позовів даної категорії на 3,6 млн. грн., що на третину більше, ніж за аналогічний період минулого року. Також у поточному році активізована представницька діяльність у сфері земельних відносин. Сума, на яку пред’явлено позови, зросла утричі.

Однак, поряд із позитивною динамікою мають місце й певні недоліки. Зокрема, були випадки передчасного або безпідставного пред’явлення позовів унаслідок неякісно проведених перевірок, не забезпечені їх повнота та вмотивованість, посилання на конкретні докази тощо.

Значна увага на даний час приділяється стягненню заборгованості по зарплаті. Так, за 9 місяців поточного року в суди пред’явлено 191 заяву про стягнення боргу у сфері оплати праці на загальну суму майже 500 тис. грн. Однак, представницька діяльність на цьому напрямі бажає бути кращою, адже не всі прокурори вживають  належних заходів щодо стягнення наявної заборгованості, - повідомили "BukNEWS" у прес-службі прокуратури Чернівецької області.