Прокуратура через суд вимагає повернути 200 тисяч гривень за видалену піщано-гравійну суміш

Прокуратура через суд вимагає повернути 200 тисяч гривень за видалену піщано-гравійну суміш

07.04.2015, 18:11

Підприємства не сплачують за видалену піщано-гравійну суміш при проведенні руслорегулюючих робіт

Прокурор Сторожинецького району в інтересах держави, в особі Дніпровсько-Прутського басейнового управлінням водних ресурсів звернувся до суду з позовними заявами до суб’єктів господарювання району з вимогою сплатити борг за видалену піщано-гравійну суміш при проведенні руслорегулюючих робіт.

      Так, встановлено, що КП «КАПР ЕКО 2010» та філії «Сторожинецький райавтодор» дочірнього підприємства «Чернівецький облавтодор», ПАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» заборгували БУВРу майже 200 тисяч гривень за видалену піщано-гравійну суміш.

Судовий розгляд справ триває. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Чернівецької області.

РАНІШЕ МИ ПОВІДОМЛЯЛИ:

Підрядники не заплатили державі 200 тисяч за вибраний з Прута гравій

23.03.2015, 11:24

Прокуратура м. Чернівці вивчила матеріали Дністровсько-Прутського басейнового управління водних ресурсів щодо наявної заборгованості за 3 договорами підряду, укладеними з юридичними особами, на проведення руслорегулюючих робіт та здійснення технічного нагляду при їх виконанні на річці Прут. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Чернівецької області.

За результатами розгляду прокурор міста, в інтересах БУВР, пред’явив до Господарського суду Чернівецької області 3 позовні заяви про стягнення заборгованості за договорами підряду на загальну суму більше 200 тис. грн.

 Гравій з буковинських річок видаляють без екологічної експертизи та дозволу профільного міністерства, - прокуратура

06.03.2015, 09:52

До проблемних питань, які доводиться вирішувати ледь не кожного року,  Прокуратура Чернівецької області відносить також питання так званих руслорегулюючих робіт на річках Буковини.  Уповноваженим органом на проведення таких робіт для Чернівецької області є Дністровсько-Прутське басейнове управління водних ресурсів. Проте через відсутність належного фінансування з державного бюджету - попри існування затверджених державних програм - управління змушене залучати до таких робіт інших суб'єктів господарювання. 

Умови і порядок проведення таких робіт визначені Порядком організації і проведення руслорегулюючих робіт на землях водного фонду Чернівецької області з частковим видаленням гравійно-піщаної суміші. 

Законодавство ці питання регулює. Тому БУВР, коли береться за ці питання його працівники повинні знати: в законі ці питання чітко визначені. І Порядок має керуватися тими самими законодавчими нормами.

Проблема ж полягає в тому, що положення вказано Порядку організації і проведення руслорегулюючих робіт на землях водного фонду Чернівецької області  не узгоджуються з вимогами чинного законодавста. 

Зокрема, всупереч положенню статті 86-ї Водного кодексу України, ст. 1-12 Закону України "Про екологічну  експертизу" проведення руслорегулюючих робіт та вибріка гравію здійснюється без обов'язкової державної екологічної експертизи та дозволу міністерства екології. Хоча ці питання чітко визначені законом. 

Лише минулого року без одержання дозволу та проведення експертиз укладено 36 договорів. Законність двох із них нині оскаржується в органах господарського судочинства. 

 Суб'єктами господарювання утворено заборгованість, яка сягеє понад 1 млн 200 тисяч грн.  

Зокрема, борг ТОВ "Роднічок" складає 192 тисячі, ДП Берегометський ЛМГ 168 тис., філії Сторожинецький автодор 161 тис  та ін.

Прокурор Чернівецької області Микола Якимчук переконаний, що слід докорінно змінити практику укладання таких договорів. З цією метою прокуратура області звернулася до голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука, щоб дані положення були враховані при розробц інового чи внесенні змін до діючого положення.   

1