Програма 'Зупинимо інфаркт' допоможе зберегти життя буковинців

Програма "Зупинимо інфаркт" допоможе зберегти життя буковинців

02.11.2016, 20:32

Бо тільки її ухвалення забезпечить повноцінну роботу обласної реперфузійної мережі 

Серцево-судинні захворювання не перший рік лідирують у статистиці смертності. Чільне місце у ній займає смертність від гострого інфаркту міокарда. Якщо за кордоном летальність від нього складає у середньому 5%, то в Україні – 30-40%. Для її зменшення у рамках впровадження ініціативи "Stent for life", яка вже давно діє у країнах Європи, де дозволила знизити смертність від гострого інфаркту міокарда на 15-25%,  в Україні розпочали створення регіональних реперфузійних мереж.

Про це – розмова з головним лікарем Чернівецького обласного клінічного кардіологічного диспансеру, головним позаштатним кардіологом ДОЗ, кандидатом медичних наук Іриною Маковійчук

- Коли стається судинна катастрофа і відбувається ускладнення перебігу ішемічної хвороби серця у вигляді гострого інфаркту міокарда, найпершим завданням лікарів є відкрити інфарктзалежну артерію, тобто провести коронарну реперфузію. У всьому світі її здійснюють двома способами: хворому проводять коронарний тромболізис або ургентну коронарографію та стентування. Якщо раніше через відсутність ангіографа у Чернівецькій області ургентні коронарографії й стентування не виконували, то з минулого року ми також отримали можливість використовувати ці сучасні технології. Відтак, якщо є змога протягом терапевтичного вікна, що для гострого інфаркту складає дві години, доправити хворого до катетеризаційної лабораторії, то, як і в Європі, віддаємо перевагу ургентному стентуванню інфарктзалежної артерії. Це пояснюється його більшою ефективністю, оскільки всім хворим, яким свого часу провели тромболізис, згодом все одно потрібно проводити коронарографію через залишки тромбів в артеріях тощо. Тому зазвичай тромболітичну терапію проводять лише у випадках, коли в межах терапевтичного вікна хворого не можна доставити на стентування. Щоб без зволікань хворі на гострий інфаркт міокарда могли потрапити до катетеризаційної лабораторії, де їм проведуть ургентну коронарографію та стентування, в областях України розпочато створення реперфузійних мереж.   

- А що ж це таке - реперфузійна мережа?

- По суті, реперфузійна мережа – це маршрут пацієнта з гострим коронарним синдромом із чітким визначенням взаємодії всіх задіяних ланок надання медичної допомоги: закладів первинного і вторинного рівня, служби екстреної медичної допомоги та кардіологів. Чітко знаючи свої обов’язки, у випадку судинної катастрофи вони разом зможуть швидко та правильно відреагувати, організувавши допомогу хворому. 

У нашій області вже розпочато роботу зі створення реперфузійної мережі. Так, завдяки змінам штатного розпису та внутрішньолікарняним переміщенням, з жовтня у структуру обласного кардіодиспансеру введено ургентну бригаду для забезпечення безперебійної роботи  (24х7) рентген-операційної. У складі бригади не тільки кардіологи-інтервенціоністи, але й анестезіологи, медичні сестри, тобто вона повністю відповідає всім діючим протоколам.   

Крім цього, мала розмову про створення мережі з директором ДОЗ, головою облдержадміністрації та головою обласної ради. Адже для її повноцінної роботи потрібна не тільки координація дій усіх ланок, але й щоб всі витратні матеріали для надання ургентної допомоги хворі з гострим інфарктом міокарда одержували безоплатно за державні кошти. На сьогодні ще маємо певний запас медичних виробів (стентів, наборів для коронографій тощо), одержаних за державною програмою на 2015 рік, однак він близький до вичерпання, а за заявками на 2016-й ще нічого не надходило. Якщо в області не буде невідкладно прийнято відповідну регіональну програму, то про системний підхід до надання такої допомоги можна забути. Вона буде доступна лише тим, хто зможе самостійно оплатити вартість всіх медичних виробів і розхідних матеріалів. А це, повірте, немалі кошти.  

- На необхідності такої програми Ви наголошуєте не перший рік, не раз виступали з цього приводу на засіданях колегії ДОЗ, а чи є поступ у цьому напрямку?

- Кардіологами області вже розроблено обласну програму "Зупинимо інфаркт". Її кілька разів корегували, змінювали, але наразі вона пройшла всі підготовчі етапи і, за попередньою інформацією, її мають винести на розгляд чергового засідання сесії обласної ради. Зокрема, програмою передбачено фінансування закупівлі тромболітиків, стентів, наборів для коронографій тощо для ургентних пацієнтів.

Найбільш об’єктивним показником, який характеризує ефективність роботи кардіологічної служби, є статистика смертності від гострого інфаркту. Проаналізувавши його у різних групах пацієнтів, з’ясували, що якщо серед тих, кому через пізнє звернення не використовували сучасні методи надання допомоги, смертність склала 14,8, то у групі, де проводили  тромболізис – 8,6, а серед пацієнтів, яким виконали стентування – 6,7. Разюча різниця, чи не так? Тому іншого шляху зменшення смертності від гострого коронарного синдрому, аніж максимальне охоплення всіх таких пацієнтів сучасними методами надання допомоги, немає. Коли запрацює реперфузійна мережа, кожен буде знати свої обов’язки у цій ланці і все робитиметься вчасно, то лише тоді зможемо суттєво вплинути на показники. Але значною мірою це також буде залежати від того, чи проголосують депутати обласної ради за прийняття регіональної програми "Зупинимо інфаркт". 

Джерело: Інформаційний Сайт Департаменту охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації

1