Прожитковий мінімум має бути 5640 гривень — експерт

Прожитковий мінімум має бути 5640 гривень — експерт

22.04.2016, 00:30

Уряд обіцяє до кінця року підняти прожитковий мінімум на 200 гривень. При цьому зросте мінімальна пенсія, зарпалата та інші соціальні виплати. Таке підвищення - популізм. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав економіст Олександр Охріменко.

"В Європі в прожитковий мінімум входять медичні послуги, протезування, відпочинок, утримання дітей та оплата комунальних послуг. У нас це лише набір найдешевших продуктів. Уряд вважає, що людина живе сама, одяг та відпочинок їй не потрібні", - говорить він.

За словами економіста, компанія "Публічний аудит" порахувала прожитковий мінімум на кожного українця. Він має становити 5640 грн.

"Пенсії, стипендії і зарплати бюджетників дуже знецінилися після подешевшання гривні. За них можна значно менше купити, ніж 2013-2014 року. Тому, вже давно є нагальна потреба їх збільшити. Але проблема не лише в збільшенні суми, а й у тому як змінити систему соціальних пільг. Пільгами користуються ті люди, які їх не потребують. З цим потрібно навести лад, а не просто збільшувати зарплати", - додає економіст Олександр Жолудь

Нагадаємо, до кінця року діючий уряд запланував збільшення прожиткового мінімуму на 12,5%. Мінімальна зарплата до грудня зросте до 1550 грн.

Автор: Валентина МУРАХОВСЬКА

1