Профспілка медиків просить депутатів Чернівецької міськради виділити кошти на подолання зрівнялівки у закладах охорони здоров’я

Профспілка медиків просить депутатів Чернівецької міськради виділити кошти на подолання зрівнялівки у закладах охорони здоров’я

23.05.2017, 09:31

До депутатів Чернівецької міської ради звернулася Президія Чернівецької обласної організації профспілки працівників охорони здоров'я.

 Шановні депутати!

 Працівники закладів охорони здоров'я міста Чернівці зі стурбованістю і розчаруванням сприйняли не прийняття Вами рішення «Про внесення змін до рішення міської ради VII скликання від 30.12.2016 р. №521 «Про міський бюджет на 2017 рік» щодо виділення коштів закладам охорони здоров'я для проведення диференціації заробітної плати медичним працівникам та виплати їм матеріальної допомоги на оздоровлення, проект якого за №689 від 27.04.2017 року був винесений на розгляд ХХVI сесії Чернівецької міської ради.

Хвилювання зрозумілі і небезпідставні. Адже у фонді оплати праці закладів охорони здоров'я міста на 2017 рік не вистачає 27,8 млн. грн., в т.ч. на обов'язкові виплати – 12,7 млн. грн., на матеріальну допомогу на оздоровлення медичних працівників (ця виплата є обов'язковою відповідно до постанови КМУ №254 від 11.05.2011 р.) – 6,2 млн. грн. Крім того, відсутні кошти на стимулюючі виплати та премії з метою диференціації заробітної плати в обсязі 9,6 млн. грн., на індексацію заробітної плати – 29,2 тис. грн. 

Аналітичні дані свідчать, що заробітна плата працівників закладів охорони здоров'я в Чернівецькій області і в м. Чернівцях є однією із найнижчих у державі. Так, якщо зараз в середньому по Україні заробітна плата працівників медичних установ складає 4497 грн., то в нашій області вона
становить 3974 грн., а в м. Чернівцях – 4130 грн.

За даними Головного управління статистики у Чернівецькій області, якщо в березні поточного року середня заробітна плата штатного працівника у промисловості склала 6837 грн., в установах і організаціях 5136 грн., в освіті – 5131 грн., то в охороні здоров'я була найнижчою і становила всього 4086 грн.

Кошти, які передбачались виділити рішенням вищезгаданої сесії міської ради, мали бути направлені закладам охорони здоров'я перш за все на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2016 року №1037 «Про оплату праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери», якою Уряд зобов'язав керівників установ закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери, в тому числі закладів охорони здоров’я, запровадити мінімальну заробітну плату у розмірі 3200 грн. та забезпечити при цьому диференціацію в оплаті праці з урахуванням складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника, не допускаючи «зрівнялівки». Без додаткових коштів з міського бюджету реалізувати ці завдання практично неможливо. У результаті, в закладах охорони здоров'я відбувається масова «зрівнялівка» в оплаті  праці. Лікарям без кваліфікаційної категорії та стажу роботи, більшості медичним сестрам навіть зі стажем роботи до 10 років, професіоналам з вищою не медичною освітою (економісти, бухгалтери, юристи, інженери тощо) нараховується заробітна плата у розмірі мінімальної - 3200 грн. (а це майже 30-45% працюючих). Таку ж, та навіть більшу, зарплату, отримують молодші медичні сестри (санітарки), прибиральники. До прикладу сторожу нараховується заробітна плата на 700 грн. більше, ніж молодому лікарю без стажу роботи та кваліфікації.

Звісно, є позитивом те, що депутати міської ради виділяють кошти закладам охорони здоров’я на закупівлю дороговартісного, але вкрай необхідного обладнання. Проте медичне обладнання саме по собі не забезпечить покращення обслуговування мешканців міста.

Вважаємо, що міська рада повинна сприяти підвищенню престижності праці медиків, закріпленню спеціалістів і, в першу чергу, високо­кваліфікованих. На жаль, низький рівень заробітної плати, «зрівнялівка» в оплаті призводять до високої плинності кадрів у медичних установах. Всього у 2016 році в лікувально-профілактичні заклади комунальної власності міської ради був прийнятий на роботу 331 працівник, а звільнилися 432. Впродовж року прийнято лікарів 56,а звільнилося 81; прийнято середнього медперсоналу 99, а звільнилося 140; молодшого медперсоналу відповідно 65/96. З року в рік збільшується кількість вакансій лікарів вузьких спеціальностей, лаборантів, лаборантів-рентгенологів та інших. Така тенденція залишається і в поточному році. У місті фактично відсутній запит на лікарські та медсестринські посади, який раніше був помітно відчутніший.

Зважаючи на вищевикладене, Президія Чернівецької обласної організації профспілки працівників охорони здоров'я просить Вас, депутатів Чернівецької міської ради, винести повторно на розгляд сесії міської ради питання про виділення додаткових коштів на охорону здоров'я міста та прийняти позитивне рішення.

У час важкої скрути, яку переживає медицина, це буде добрим прикладом  збереження медичної галузі міста та підтримки її працівників, а також сприятиме закріпленню кваліфікованих спеціалістів, подоланню дискримінаційної «зрівнялівки» в оплаті праці значної частини медичного персоналу, наданню можливості медикам отримувати матеріальну допомогу на оздоровлення і, цим самим, зняттю негативної тенденції соціального незадоволення. Для цього у Вас, шановні депутати, є право відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.01.2014 р. №11 додатково понад обсяги медичної субвенції здійснювати з місцевого бюджету оплату поточних і капітальних видатків закладів охорони здоров'я.

Сподіваємося на розуміння та підтримку.

 

За дорученням Президії,

Голова Чернівецької обласної

організації профспілки

працівників охорони здоров’я                                                    О. П. Фустій

 

 

Звернення Президії Чернівецької обласної організації профспілки працівників охорони здоров'я прийнято на засіданні Президії 15 травня 2017 р. та підтримано в трудових колективах закладів охорони здоров'я міста:

  1. 1.      КМУ «Міська стоматологічна поліклініка»
  2. 2.      КМУ «Міська дитяча стоматологічна поліклініка»
  3. 3.      КМУ «Чернівецька міська дитяча поліклініка»
  4. 4.      КМУ «Міська клінічна лікарня №2»
  5. 5.      КМУ «Міська клінічна лікарня №3»
  6. 6.      КМУ «Міська лікарня №4»
  7. 7.      КМУ «Міський клінічний пологовий будинок №1»
  8. 8.      КМУ «Клінічний пологовий будинок №2»
  9. 9.      КМУ «Міська дитяча клінічна лікарня»

10. КМУ «Міська поліклініка №1»

11. КМУ «Міська поліклініка №2»

12. КМУ «Міська поліклініка №3»

13. КМУ «Міська поліклініка №5»

14. КМУ «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Роша»

15. КМУ «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Садгора»

1