Професор-доктор медицини з Хорватії порадив чернівчанан висипатися  упродовж дев'яти годин  з 21.00 до 6.00

Професор-доктор медицини з Хорватії порадив чернівчанан висипатися упродовж дев'яти годин з 21.00 до 6.00

24.03.2016, 01:10

Студентам БДМУ професор із Хорватії прочитав лекцію з питань біомедичної етики та шляхів вирішення демографічної проблеми в Україні

На базі ОКУ «Лікарня швидкої медичної допомоги - університетська лікарня» проректор з науково-педагогічної роботи доц. Геруш І.В. та колектив кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет» (зав. - професор О.С.Хухліна) організували та провели науково-практичну конференцію з питань біомедичної етики зі студентами 5 та 6 курсів медичного факультету №1 за участі професора Антуана Лісеца з Хорватії.

Доктор медицини Antun Lisec розповів студентам про систему медичної освіти в Хорватії, особливості проведення наукових досліджень з урахуванням та ретельним дотриманням принципів медичної етики. Професор поділився своїми секретами щодо оптимізації вивчення студентами тих чи інших дисциплін, розповів про свою професійну діяльність. Порада професора студентам спати упродовж 9 годин (з 21.00 до 6.00) із наголошенням: «Сьогоднішній здоровий сон для студентської молоді є найбільш важливим чинником завтрашніх відмінних оцінок та результатів роботи!» викликала живий відгук у присутніх на лекції студентів.

Вже більше 20 років хірург за спеціальністю, а за покликом душі – філософ, теолог, місіонер християнського віросповідання, займається читанням лекцій, присвячених біомедичним аспектам наукових досліджень та лікарської практики, лікарській деонтології, веденню здорового способу життя, раціональному харчуванню і дотриманню божих заповідей у відношенні збереження здоров’я людини та розвитку людської популяції у цілому.

Основною темою лекції було окреслення шляхів вирішення демографічної проблеми в Україні, Хорватії та країнах Європи, пропаганда створення сімей в молодому віці, помилкові та реальні теорії щодо використання засобів контрацепції, планування сім’ї, народження та виховання дітей. Серед великої кількості окреслених проблем, які висвітлив AntunLisec, були питання профілактики інфікування ВІЛ та захворювання на СНІД, вірусом геніального герпесу, вірусами гепатитів В та С, сифілісом, хламідійною інфекцією, людським папілома вірусом, що спричиняє рак матки, вагінальним трихомоніазом тощо, які складають істотну загрозу здоров’ю і подальшому існуванню нації, оскільки призводять до неплідності жінок та чоловіків та неможливості відтворення популяції в цілому.

Також доктор медицини надав декілька порад для майбутніх лікарів щодо їх практичної діяльності та наголосив на необхідності надання невідкладної допомоги потерпілим в автокатастрофах, особам, які потребують негайної допомоги при погіршанні стану здоров’я на вулиці, у транспорті, у різних ситуаціях в приватному житті, адже це може бути вирішальним у спасінні їх життя. «Чуйність і небайдужість до ближного є запорукою успішної професійної діяльності лікаря і спасіння його душі».

 По завершенню лекції завідувач кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб професор Хухліна О.С. подякувала пану професору за змістовне розкриття таких простих на перший погляд, але водночас важливих тем у житті кожного із нас.

 Довідково: Доктор медицини, професор Antun Lisec – відомий в більше 90 країнах світу лікар, котрий присв’ятив своє життя вихованню чистих відношень між молодими людьми, профілактиці інфекцій, що передаються статевим шляхом, пропаганді збереження ненароджених дітей, вихованню поваги до життя і здоров’я важкохворих людей, осіб похилого та старечого віку.


Матеріал підготував асистент кафедри внутрішньої медицини, клінічно фармакології та професійних хвороб БДМУ Віталій Смандич.

1