Проект закінчується і про бездомних собак тепер дбатиме влада

Проект закінчується і про бездомних собак тепер дбатиме влада

22.12.2015, 20:23

Скороти кількість безпритульних собак у Чернівцях із семи тисяч до кількох сотень сподіваються громадські активісти. Протягом кількох років у Чернівцях за європейські кошти реалізували проект щодо безпритульних тварин. 

Стерилізаційний центр для тварин вже завершують зводити на Південно-Кільцевій. Сюди ще мають завезти обладнання для лабораторій і операційних, та набрати ветеринарів. Зведення центру стало однією із частин кількарічного проекту щодо безпритульних тварин, який фінансується за європейські кошти. Крім цього, звітують громадські активісти, організували фестивалі домашніх улюбленців, створювали майданчики для вигулу тварин, купували для них вакцини та обладнання для стерилізації.

 Ярослав Кирпушко , представник ГО «Буковинський центр реконструкції та розвитку»: Мікроавтобус та обладнання для відлову тварин, щоб їх вести до стерилізаційного центру, і потім їх перетримувати після операції, і потім відпускати на волю. І це все вартує 400 тисяч євро.

 Півроку тому активісти приблизно порахували: у Чернівцях є 7 тисяч бродячих собак. За час впровадження проекту, вдалось простерилізувати дві тисячі чотирилапих. Тепер проект завершується, потрібно, щоб роботу стерилізаційного центру  фінансували з міського бюджету. Активісти пропонують скерувати туди гроші, які досі витрачали на знищення собак.

 Василь Гошовський, менеджер проекту: 

«З минулого року ми почали вивчати досвід інших міст. Ми розробили правила, які у травні 2015 року були прийняті у нашому місті і зараз ми маємо сучасні правила утримання домашніх тварин, які відповідають нормативному законодавству і будуть ефективними для Чернівців», - розповів Василь Гошовський. Він додав, що для того, аби чернівчани ознайомились із цими правилами, було опубліковано близько 80 статей у місцевих ЗМІ.

Найчастіше чернівчани звертали увагу на те, що проводиться масова стерилізація безпритульних тварин. «Кожна людина виходила на вулицю і бачила, що хтось займається безпритульними собаками, що ситуація у цій сфері починається змінюватись», - наголосив він.

Загалом, за два роки у Чернівцях зменшилась кількість таких тварин, а також поменшало скарг щодо укусів безпритульними собаками.

«Цього року, коли вже у декількох містах, обласних центрах країни були зареєстровані епідемії сказу. На щастя, Чернівці обійшла дана проблема», - сказав В. Гошовський.

Попри це, під час реалізації проекту «Захист кордонів від небезпек, що поширюються безпритульними тваринами» виникали проблеми із будівництвом притулку, адже виріс курс валюти, а з ним і ціна на будівельні матеріали. «На сьогоднішній день ми можемо сказати, що будівництво притулку підходить до кінця і на протязі тижня роботи будуть завершені. Також, ми змогли використати кошти та розпочати будівництво другої черги притулку», - додав менеджер проекту.

Щороку раніше виділялись кошти на вилов собак. Сума – близько мільйона гривень. Цих коштів буде достатньо для утримання людей та притулку.

Міська влада планує перетворити стерилізаційний центр на комунальне підприємство, та фінансувати його роботу, майже відмовившись від знищення тварин.

 Сергій Погорений, директор департаменту ЖКГ міської ради: Фактично , ми відмовляємось, разом із тим, частково буде відлов тварин, які загрожують – є агресивними або хворими.

 В гуманні методи вірять громадські активісти. До цього необхідною є відповідальність городян, які не лише підгодовуватимуть собак, а й стежитимуть, чи вони простерилізовані та здорові. І тоді чисельність безпритульних тварин можна буде контролювати.

Однак активісти Анжела Косован та Василь Виноградов, побувавши на будівництві, з’ясували, що це не так. 

У будівлі немає опалення, стіни ще не побілили, усюди будівельне сміття. Недоробки буквально скрізь. Як доказ, активісти надали відео.
 
Нагадаємо, гроші на будівництво притулку – 624 тисячі євро – виділив Євросоюз. 

 Василь Гошовський, менеджер проекту: Якщо говорити про наших сусідів – Євросоюз – це Люблін , Познань, то кількість собак там знижується, що їх не видно. Їх там 200-300 собак.

Насамкінець, Василь Гошовський подякував тим, хто приєднався до такої роботи, зокрема міську владу, департамент житлово-комунального господарства міськради, волонтерів, активістів. Також він закликав власників тварин та небайдужих приєднуватися до реалізації цього проекту. 


ДОВІДКОВО:

Вже кілька років у Чернівцях триває реалізація міжнародного проекту код MIS-ETC: 1537 «Захист кордонів від небезпек, що поширюються безпритульними тваринами».

 Джерело: http://acc.cv.ua/,  chv.tv та http://promin.cv.ua/

1