Продану цікаво читати Бурбака

Продану цікаво читати Бурбака

22.01.2018, 22:23

Після того, як президент Петро Порошенко оприлюднив топ-книг за 2017 рік, які він не тільки читав, а й радить це зробити кожному.

До переліку глави держави ввійшли книги про війну з Росією, історичне дослідження про Європу, книги про великих українців.

Кореспондент "МБ" відвідала сесію міськради, щоби дізнатися, що читають наші депутати.

– Депутати читають проекти рішень Чернівецької міської ради, – жартує у відповідь на моє запитання керівник фракції БПП "Солідарність" у міськраді Василь МАКСИМЮК.

– Я цікавлюсь питаннями економіки, наприклад, читаю Фурсу (фінансовий та економічний аналітик Сергій Фурса, – авт.) З художньої літератури, чесно скажу, нічого не читав. Бракує часу, але я люблю детективи Агати Крісті та прозу Пауло Коельо, – додає депутат.

Депутат Андрій БРЯЗКАЛО навпаки читає українську класику або ж добре знає пам’ятники Чернівців.
– Лесю Українку читав, Тараса Шевченка також… Мені згадуються шкільні вечори, коли під настільною лампою вчив ті вірші, – розповідає депутат.

На жаль, жодного вірша Шевченка Андрій Брязкало так і не згадав. Також він додав, що через мобільні та комп’ютерні пристрої книги відійшли на задній план, тому традицію "читання" потрібно відновлювати.

– Переважно читаю в електронних варіантах. З минулого року запам’яталась книга "І один у полі воїн" Дольд-Михайлика. Через поганий зір змушений замінювати те, що мені подобається на те, що необхідно. Від художньої літератури довелося відмовитися. Зараз читаю технічну, яка потрібна у моїй роботі, – каже депутат Юрій БУРЕГА.

Також депутат зауважив, що сам пише вірші та поширює їх в соцмережах.

Депутат Андрій РОМАНЧИШИН розповів, що читає звернення від Бога до людей, і від людей до депутатів. "Щодня я читаю Євангеліє, адже я віруюча людина. До цього привчаю і своїх дітей. Та в більшості випадків я читаю закони, звернення громадян. Повірте мені, це великі кипи паперів, тож є чим зайнятись увечері, – жартує депутат.

– Останнім часом читаю Миколу Бурбака, нашого буковинського письменника, який переїхав сюди в 1945 році з Одещини. Мені цікаво дізнатись, як думала людина того часу, до чого вона закликала, як описувала становлення на Буковині радянської влади. Читав "Щастя Марії Микитей", "Крила фламінго", "Подарунок Джона Ріда". Та найбільше подобається "За Прутом, у Садгорі". Це диво тодішньої пропагандистської машини. У книзі описується, як садгірчани зустрічали радісно радянську владу і проганяли румунські війська, – розповів секретар міськради Василь ПРОДАН.

Також він порадив прочитати "Солодку Дарусю" іншої нашої письменниці Марії Матіос.

Олена Дуняк

Довідка

Микола Бурбак (1911-1988) народився в м. Одеса в сім'ї військовослужбовця. Закінчив Одеський інженерно-меліоративний інститут, Чернівецький державний університет ім. Ю.Федьковича. Член Спілки письменників СРСР з 1957 р.

Працював трактористом, шахтарем, будівельником, бригадиром на одному із заводів Донецька, учителем, літпрацівником одеської газети "Чорноморська комуна", також на комсомольській, партійній роботі. У 1945 р. переїздить у Чернівці і його затверджують заступником редактора обласної газети "Радянська Буковина", відтак він - кореспондент республіканської газети "Сільські вісті" по Чернівецькій області. У 1965-1967 рр. М.Бурбак - директор Чернівецького клубу письменників, з 1967 по 1974 рр. - відповідальний секретар, заступник відповідального секретаря Чернівецької обласної організації Спілки письменників України. В 1952 р. вийшла друком у видавництві "Радянський письменик" у Києві його художньо-документальна книга "Щастя Марії Микитей". Відтак вийшли книги "Сестри" (Львів, 1959), "Подарунок Джона Ріда" (Ужгород, 1966), "Крила фламінго" (Ужгород, 1969), "За Прутом, у Садгорі" (у співавторстві з X.Меламудом; Станіслав, 1960).

Працював над документальною художньо-публіцистичною повістю про будівельників Дністровської ГЕС, публікував окремі розділи в періодиці. Понад 16 років був членом редколегії літературного журналу "Жовтень" у Львові, брав активну участь у виданні літературно-мистецького альманаху "Радянська Буковина", який почав виходити у Чернівцях з 1954 р. Лауреат обласної премії в галузі літератури і мистецтва імені Героя Радянського Союзу Кузьми Галкіна.
Помер 2 липня 1988 р., похований у Чернівцях.

Джерело: https://molbuk.ua/ 

1


КОМЕНТАРІ (4)

ти ба  є і порядні Бурбаки

avatar

Ян

23 січня 2018 03:12

Микола Бурбак - это дед по маминой линии, или по папиной?... выходит, приехал в Черновцы по коммунистическому направлению? Понятно. Агитация местного населения за коммунистов...)

.. а Василь Сафроныч в верном направлении копает... смышленный . Там столько скелетов в шкафу, если покопаться в советских агитаторах... 

avatar

Шерлок Холмс

23 січня 2018 14:10

Василь Сафронович пазив би свої скелети у шафі. Бо у родині "патріотів Проданів" мабуть знайшлося місце і працівнику вищих партійних органів, завдяки якому простий хлопець з провінції потрапив в елітний заклад КГБ - Суворовське училище

avatar

Доктор Уотсон

23 січня 2018 17:50

Жінка великого патріота Продана заховалася, коли треба було оголошувати Росію агресором. Побоялася розгнівати Фірташа. 

avatar

Оксанка

23 січня 2018 21:46