Продан висунув Каспруку ультиматум: капітуляція або відставка! Блеф 'Рідного міста' чи позиція більшості депутатів міськради?

Продан висунув Каспруку ультиматум: капітуляція або відставка! Блеф "Рідного міста" чи позиція більшості депутатів міськради?

24.01.2016, 13:16

Мирний тон прес-конференції депутата Чернівецької міської ради Василя Продана - лідера детутатської  фракції «Рідне місто» - гарна картинка громаді і спроба приспати пильність опонента. 

Але це, схоже,  якраз той випадок, коли чим ласкавіша мова і солодші обіцянки, тим рішучішим і підступнішим буде наступний кидок.

Формально все виглядає більш ніж пристойно: спокійна розмова, привабливі пропозиції. Але поки що це не більше, ніж порожні слова. Такі собі звичні інструменти з набору гібридних засобів для реалізації містечкової політики. 

З одного боку пропозиція мерові від «Рідного міста» дружити на користь громади, а на практиці - жодних реальних кроків назустріч. Навпаки, блокування всіх мерських пропозицій по всіх напрямках  діяльності з відповідним медійним супроводом у підконтрольних «Рідному місту» ЗМІ.

Сказане Василем Проданом на прес-конференції достатньо розтиражоване. Немає потреби повторюватися.

Цікавіше зосередитися на тому, що не потрапило в ЗМІ.

Василь Продан вийшов до журналістів майже одразу по тому, як спробував на комісії зірвати обговорення запропонованих мером кандидатів до виконкому. Основний аргумент, згодом повторений і на прес-конференції, для чого слухати кандидатів, якщо депутатам вдасться подолати вето мера на попереднє рішення ради про виконком. А відтак кандидати і виконком будуть зовсім іншими.

Топ-представник «Рідного міста» стверджував це настільки категорично, що журналісти змушені були навіть уточнити: звідки така певність? А якщо депутати вето не подолають, якщо підтримають список Каспрука? Врешті, хто уповноважив лідера «Рідного міста» промовляти до журналістів як лідера депутатської більшості ради?  

Схоже, не домігшись від Каспрука включення до виконкому своїх людей, ідеологу «Рідного міста» довелося терміново задіяти резервний план Б.  Про те що був план А свідчить кілька обставин. І не тільки та, що Василь Продан особисто вийшов на публіку і спілкувався з журналістами, чого він зазвичай уникає. Але в затіяній тонкій грі легко проколотися, тому це той випадок, коли все треба робити самому, а не доручати Михайлішину. Маленька неправда серед тимчасових союзників, як відомо, породжує велику недовіру.

Вагомішим доказом існування іншого плану є те, що  «Рідне місто» таки подавало своїх кандидатів до складу виконкому. BukNews достеменно відомо принаймні про одного такого.  

- Передчасно пропонувати наступний виконавчий комітет у складі 19 осіб до того, як буде розглянуте вето, - каже Василь Продан суспільству, колегам і журналістам, добре знаючи, що "Рідне місто" вже подало свого кандидата у склад виконкому. 

 Проте на прес-конференції Василь Продан чомусь відмовився визнати і підтвердити факт такого подання. Точніше, якраз чудово зрозуміло, чому. Адже це явно ламає озвучену логіку резервного плану. Надто складно пояснити ситуативним політичним попутникам, чому їм, перш ніж домовлятися з мером про своїх людей у виконкомі,  потрібно чекати голосування за подолання вето, а «Рідне місто», не чекаючи ніякого голосування,  вже зараз активно просуває своїх кандидатів. То решта мають просто спостерігати, поки хтось готується загрібати жар чужими руками? 

Цілком могло трапитися, шо "Рідне місто" зіграло на випередження і пішло ва-банк. Мовляв, пізно доводити, що у попа син, а не донька, коли нібито антимерську більшість у раді представлено публіці як доконаний факт. 

Чим закінчуються такі ігри чимало могли би розказати депутати попереднього скликання. Один раз зігравши із Проданом вони на все скликання перетворилися на його заручників. І тоді вже ні про яке самостійне плавання не може бути мови. Всі мусять триматися один за одного і задовольнятися крихтами, які перепадуть від організатора схеми.   Мало кому вдасться увійти в долю і поповнити основний кістяк так званої місцевої партії. 

Невже решта депутатських фракцій, окремі депутати, навіть про людське око, вже змирилися з відведеною їм ляльководом роллю «тушок» «Рідного міста»? Невже вони справді неспроможні кроку ступити без Продана?  Зіграти свою, а не нав’язану збоку політичну гру?  Надто міцними є мотузки, за які їх смикають?

Можливо звідси постав образ лідера «Рідного міста», як такого собі містечкового Моріарті чи Медведчука буковинського розливу? Пригадуєте, як це описано в пригодах Шерлока Холмса? «Він сидить нерухомо, немов павук у центрі своєї павутини, але у цієї павутини тисячі ниток, і він вловлює вібрацію кожної з них. Сам він діє рідко. Він тільки складає план. Але його агенти численні і чудово організовані».

І хоча сам Василь Продан ці припущення категорично заперечив – говорить не від більшості ради, а лише від «Рідного міста», так само як і про те, що ні про який ультиматум мерові не йдеться, виглядало все достеменно так.

Або співпраця (капітуляція) на наших умовах, або перевибори мера, ради. Звісно, краще одного мера. Бо законних підстав розпустити раду, переконував Василь Продан, майже немає.  

 На фото: логотип «Рідного міста» з означенням як місцевої партії. Ще одна дрібна неправда. 

1


КОМЕНТАРІ (12)

как для меня так нормальная партия. а каспруку надо с ними дружить а не с Сеней пИдиком.

avatar

юра

22 січня 2016 12:13

Кто автор? Каримова под диктовку Бурбака ???  ))))) Или коллектив авторов-фантастов?? )))))

С тех пор как банда Яценюка дорвалась и уселась на золотые унитазы, антинародная Фбанда всю страну  утопили во лжи.

Ребята,вам пора думать о том куда бежать.)))) Народ не простит

avatar

елеосилил

22 січня 2016 12:45

avatar

Panas Roik

22 січня 2016 14:15

Дуже прикро, що більшість дійсно вірить в те що наш Олексійко сам усім керує. Насправді очевидно стало те, що він отримує вказівки з верху. Неоднаразові приїзди Бурбака після спроби висунути недовіру Яценюку. Зачастив чомусь. Коли депутати пропонували затвердити склад виконкому в обсязі 18 людей(кожна партія могла мати по 2 прадставники), громадськість обурилась. Мовляв це дуже багато. Але тепер коли пан Каспрук хоче зібрати 19 своїх "колег", то це нормально. Київ в особі Сєні хотів отримати контрольовану "маленьку землю",  але і з секретарем  і з виконкомом його "прокотили". 

Не вбачаю нічого протизаконного в бажанні депутатів рідного міста та інших фракцій працювати на правах паритету разом з мером. Якщо Олексійко не подумає головою, чекає на нього історія попередника

avatar

гостя

22 січня 2016 15:06

А може Оксана Продан також би почастіше приїзджала до Чернівців, може б меньше паскудства творилось в "рідному місті" ?

avatar

Непроханій гості

22 січня 2016 19:19

Риба гниє з голови. Я Вам назвала декількох персон, що мають безпосередній не прихований вплив на Каспрука, а ви тут все скинули на порядні жіночі плечі. Соромно. Оксана ...9не знаю як по батькові) жодного разу себе не скомпрометувала

avatar

гостя у відповідь

22 січня 2016 20:30

Ну если уж обсуждать привязку мэра к Яценюку, у которого низкий рейтинг, так вот это обычная закономерность, реформаторов никто никогда не любил, погубить свою политическую карьеру и проводить кардинальные реформы вместо обычного популизма может только истинный патриот. Скажете, так Яценюк же вор и коррупция процветате, а разве коррупция образовалась при Яценюке? Или премьер имеет полномочия бороться с коррупцией? Для этого есть специально уполномоченные правоохранительные органы прокуратура, СБУ и суды. 400 прокуроров уже уволено, полиция создаётся, в переди судебная реформа. Назовите хоть одну страну в которой за год победили коррупцию? Если Яценюк как Янукович вор, то при стабильности Януковича в 2013 уже было пустое казначейство, а золотовалютные резервы сократились на 22 млрд$, при воре Яценюке, профицит бюджета, увеличение местных бюджетообразование на 37%, на казначейский счётах к концу года 49 млрд, восстановлена армия и рост резервов на 9,5 млрд$. Только не приплетайте курс гривны, за курс отвечает НБУ. Почувствуйте разницу между ворами и делайте выводы.

avatar

Анатолий

23 січня 2016 04:26

Ми зараз говоримо про наше місто, а не про країну в цілому. А за нашу "нгву" поліцію навіть не згадуйте, плавали й бачили. Нічого доброго з цього не буде або нового

avatar

гостя

23 січня 2016 08:51

К счастью сегодня в раду попали депутаты, которые хотят что-то изменить и их нежелание играть по навязанным правилам фронтовиков, - понятно. Это нормально и пркрасно! Время царей прошло. Пора понять это! 

avatar

Ирина

23 січня 2016 13:08

В обласній раді об'єдналися проти фронтовиків, у міській. Тільки користь з цього поки отримали не буковинці і чернівчани, а цілком конкретні партійні функціонери і бізнес-групи, які вони обслуговують. І навіть не всі депутати чи їхні політичні сили. Цікаво, що вони заспівають, коли знову доведеться  йти до виборців. Нєвіноватиє ми, Продан сам прийшов. Ну йому то нема що втрачати, він всіх використає на спільній нелюбові до фронтовиків, а решті політиків що робити? Подати Продану все на тарілочці? Оце все на що вони здатні? Зіграти в коротку, продатися за дрібку? Посаду? Якусь суму? А де їхня інвестиція бодай у власне  політичне майбутнє? Продану вже вистачить колишніх БЮТівських тушок і тушок Нашої України. Для чого йому потім тушки Свободи, Батьківщини, Солідарності. 

avatar

Ну да

23 січня 2016 13:55

 Я никого не защищаю, но... Не забывайте партия  Рідне місто,   в прошлом партия регионов. Которая пиариться за деньги бизнеса на который наезжает.

 

avatar

Сергей

24 січня 2016 12:42

Только не бреши кулявлобная подстилка. Ридне Мисто не было никогда партией регионов. Или ты по мпетодичке Бурбака пишешь?

Он тебе от контрабанды отстегивает?

avatar

до Сергея

24 січня 2016 13:58