Продан тримає міське господарство на короткому повідку

Продан тримає міське господарство на короткому повідку

13.04.2017, 22:50

Депутати міської ради продовжують тримати комунальні підприємства Чернівців на короткому повідку. Борги, які виникли за спожиту електроенергію та заробітну плату минулого місяця, погодилися погасити без запасу. Тож учора пізно увечері повернулися до цього питання, оскільки "свіжих" боргів набігло чимало. Лише у теплокомуненерго майже 14 мільйонів. 

- Заборгованість по тролейбусному управлінню за електроенергію - 352 700 - це ще за березень. Водоканал: січень-лютий - поточна заборгованість не перекрита у розмірі 1 мільйона 885 тисяч гривень, - повідомила Лівія Бамбуляк, начальниця фінуправління Чернівецької міськради.

А через те, що дати раду питанням порядку денного не можуть уже два тижні, обленерго не стало чекати і почало вимикати електропостачання водоканалу. 

- Ми, замість того, щоб ухвалити цю програму в кінці березня, приймаємо її в середині квітня, ще пару днів піде на проплату. І нагадую ще раз: кожного разу починається обмеження водопостачання людям. Навіщо над ними знущатися?, - апелює Олексій Каспрук, Чернівецький міський голова.

Та пан Ковалюк, який, схоже, не проти б одне з тих підприємств очолити, вважає, що називати програму фінансовою підтримкою комунальних підприємств недоцільно. 

- Програма покриття збитків від неефективного управління комунальними підприємствами м. Чернівці далі за текстом, - зазначив Богдан Ковалюк, депутат Чернівецької міськради.

- Ми не зможемо профінансувати такі видатки - немає такого коду, - наголосила Лівія Бамбуляк, начальниця фінуправління Чернівецької міськради.

- Я розумію, що зараз хтось хоче пожартувати, піар зробити і все решта. Нагадую: зараз десятки тисяч чернівчан сидять без води, напередодні Чистого четверга. На верхні поверхи вода не подається. Давайте ухвалимо програму і підемо додому, - наголосив Олексій Каспрук, Чернівецький міський голова.

Відтак колега Ковалюка - Василь Продан - запропонував інше трактування: покриття збитків комунальних підприємств замість підтримки. 

- Якщо ви не хочете вносити зміни, то ми голосувати не будемо, тобто ми не збираємося приховувати ті недоліки, які є в роботі виконавчих органів влади, - сказав Василь Продан, депутат Чернівецької міськради. 

- Я розумію, що ви зараз цю ситуацію намагаєтеся використати в політичних цілях. Я розумію, що сьогодні чернівчани сидять без води, я навіть готовий особисто проголосувати, щоб включити у назву програми, що Каспрук - редиска і поганий мер, тільки щоб вода пішла. Але це, Василю Сафроновичу, показує ваше ставлення до людей, до чернівчан і до міста Чернівці, - заявив Олексій Каспрук, Чернівецький міський голова.

Відтак на пропозицію Продана після довгих вмовлянь таки пристали. І вирішили знову не давати грошей підприємствам ні на гривню більше, ніж є боргів. 

- Таке ж питання в березні ми хотіли проголосувати за певну суму, теж тоді ви ініціювали, щоб було менше, зараз ми знову платимо. Ну що, ми за місяць-два вирівняємо ситуацію і знов не прийдемо до цієї ситуації? Просто популістично знов обговоримо, піднімемо і знов поговоримо, - нарікає Андрій Кавуля, депутат Чернівецької міськради.

Від тези про неефективний менеджмент теж ніхто не відмовлявся. Кажуть, борги на підприємствах виникають лише через їхніх керівників. І байдуже, що деякі водогони ще австрійські та постійно тріщать, через що витікає вода, за яку треба платити. Електроенергія дорожчає постійно, а борги, в яких багато років грузли міські підприємства, заледве вдалося звести докупи. 

- За рахунок того, що в минулому місяці не проголосували - в березні не встигли, от зараз прийшли до відключення електроенергії ТРП. І це не тільки люди страждають від того, що води немає, це так само позначається і на нас, - підкреслив Сергій Дзезик, керівник КП "Чернівціводоканал".

Тепер є ще й ризик виходу обладнання з ладу. Та й за дні, коли води немає, люди нічого не споживають, а значить, і не платять. Проблеми є й у тепловиків. 

- Держава нам заборгувала 44 мільйони пільг і субсидій. У цих 44 мільйонах є частина "Чернівцігазу", де він недоотримав, але вже ніби вирішують це питання, і частина обленерго, і наших майже 4 мільйони, - зазначив Олександр Меленчук, керівник КП "Чернівцітеплокомуненерго".

І у тролейбусному управлінні тариф фактично вдвічі менший, ніж мав би бути. Та й держава перевезення пільговиків не відшкодовує. Від того і збитки. Та депутати, хоч трохи грошей дати і погодилися, зміни до бюджету не встигли внести, бо втомилися працювати і розійшлися до наступного четверга. Поки що вдалося домовитися з енергетиками до вівторка, повідомили у ратуші. Тож вода на Великдень ще буде. А як далі - одним лише депутатам відомо.  

1