Перед тим каталог презентували в Єрусалимі на міжнародній конференції з питань збереження сакрального живопису, де його високо оцінили.

— Ми відкриваємо широкому загалу самобутній, ще не так давно добре знаний пласт єврейської сакральної культури, який нині зникає, — синагогальне малярство. Прагнемо зберегти його зразки, які дивом дійшли до наших днів, — розповідає директор музею Микола Кушнір.

— Це не просто малюнки для декорації залів. Це рядки псалмів, частина Тори у візуальних образах, у лініях і кольорах, отже це історія, саме життя євреїв, — зазначив на відкритті виставки відомий правозахисник один з керівників Асоціації єврейських організацій і громад України Йосиф Зісельс. — Розписи у синагогах треба вміти прочитувати, у них зашифровано великі знання. Наші буковинські синагоги були з барвистими, яскравими малюнками, сповненими світла і тепла, із зображенням фруктів, музичних інструментів. Війна обірвала і знищила цю культуру, врешті, ціле покоління єврейського народу, частина якого дивом вижила в пеклі Голокосту. Цей проект — також данина світлій пам’яті загиблих.  Ідея закарбувати у фотографіях і малюнках спадок сакрального мистецтва краю виникла після того, як стараннями кількох небайдужих активістів було звільнено від вапна дивовижні розписи новоселицької синагоги. До чернівецького проекту, який фінансово підтримав Фонд Ротшильда, приєдналися провідні українські фахівці, авторитетні науковці університетів Ізраїлю та США.

Із Чернівців виставка помандрує до Харкова, Києва, Дніпра, а далі — у Румунію та інші країни ЄС. 

Світлана ІСАЧЕНКО

http://ukurier.gov.ua/