Про хресні ходи та щирість віри, або людині, що щиро вірить у Бога, не потрібно посередництво священика, особливо якщо він є агентом сусідньої держави - думка

Про хресні ходи та щирість віри, або людині, що щиро вірить у Бога, не потрібно посередництво священика, особливо якщо він є агентом сусідньої держави - думка

24.09.2022, 21:22

Протягом останніх декількох років спершу пандемія, а потім і повномасштабна війна поставили під питання традиційну реалізацію велелюдних релігійних обрядів. І все одно, знаходилася достатньо значна група віруючих, які, будучи веденими священиками – явними агентами сусідньої держави, що грали на консервативних релігійних почуттях прихожан, все ж знаходили в собі «мужність», що подекуди межувала з недалекоглядністю, взяти участь у месах та процесіях, що були небезпечними спершу для здоров’я, а потім – і для життя і взагалі межували з провокаціями! 

В цьому аспекті я хотів би згадати пісню «Ateu é tu!», що її бразильський гурт МРВ-4 записав у 2016 році. Її назву можна приблизно перекласти як «Сам ти атеїст!» (в контексті – Хто? Я атеїст!? Та сам ти атеїст!), а її лейтмотивом є по-перше те, що в кожної людини є своя дорога до Бога, а по-друге – те, що людина, що широ вірить, може звернутися безпосередньо до Бога через молитву і їй не потрібне посередництво від служителя культу. 

У контексті українських подій двох останніх років, я би навіть доповнив співане у пісні тим, що людині, що щиро вірить у Бога, не потрібно посередництво священика, особливо якщо він є агентом сусідньої держави, що за підтримку від неї готовий «память отцов предать» і перетворитися на попа. Цим вона забезпечить і себе, і свою віру, а участь у провокації типу пасхальних коронавірусних богослужінь та хресних ходів під час війни тільки нашкодить. 

Отже, необхідно зрозуміти, що неучасть у публічних релігійних обрядах, тим більше провокативних – не є ознакою атеїзму. Скоріш за все, людина, що не взяла участь у такій процесії – віруюча людина, що прекрасно розуміє ситуацію, не піддається на провокації і не стає пішаком у чиїсь «великій грі». А інакше – краще бути атеїстом, ніж нібито глибоковіруючою людиною, що виставляє це напоказ аж до участі в провокаціях. Прямо як в прислів’ї – «Заставь дурака Богу молиться – так он и лоб расшибет!»

Влад Горенюк

 

ДОВІДКОВО за матеріалами molbuk.ua

Сьогодні, 24 вересня, на Буковині із села Магала віряни УПЦ почали хресну ходу. Зробили це попри заборони Чернівецької ОВА проводити хресні ходи.

Про це повідомляє кореспондентка molbuk.ua.

 Хресна хода розпочалася о 6.00, щойно закінчилася комендантська година. Віряни йшли до монастиря у Боянах. Участь у хресній ході взяли близько 1000 осіб.

На місці працювали правоохоронці та проводили превентивні розмови із паломниками. Відносно організатора, склали протокол за порушення порядку організації зборів та вуличних походів.

Нагадаємо, що у серпні голова Чернівецької ОВА релігійним організаціям заборонили проводити на території Буковини хресні ходи.

Про це йдеться у  рішенні Ради оборони Чернівецької області від 12 серпня 2022 року, повідомляє начальник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк.

Тим часом організатору хресної ходи вірян УПЦ отцю Михайлу Жару загрожує штраф. На нього поліцейській склали адміністративний протокол.

Про це пише molbuk.ua.

"На організатора скандальної хресної ходи УПЦ МП отця Жара, правоохоронці склали адміністративний протокол за статтею 185-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій). Санкція статті передбачає попередження або накладання штрафу від десяти (170 гривень) до 25 (425 гривень) неоподаткованих мінімумів", - пояснили у відділі комунікацій поліції Чернівецької поліції.

Варто зазначити, що релігійним організаціям заборонили проводити на території Буковини хресні ходи.



Отець Жар: чим відомий

Організатор хресної ходи митрополит Лоонгин (Жар Михайло Васильович) є архієреєм Української православної церкви московського патріархату. Відомий як намісник Вознесенського Банченського чоловічого монастиря.

Єпископ Лонгин перебував у приятельських стосунках з багатьма відомими політичним діячами України, а саме представниками режиму Віктора Януковича та ОПЗЖ.

 

 

Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua    

  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

 

 

 

 

 

 

 

1