Про графську родину Васильків розповів Костянтин Косован з Лопушної, який служив лісником Костянтина Василька

Про графську родину Васильків розповів Костянтин Косован з Лопушної, який служив лісником Костянтина Василька

29.11.2020, 15:18
Ключовою постаттю в графській родині Васильків був Костянтин Василько. Той, хто після себе полишив незгладимий слід в історії, створивши унікальні природні парки, як зіницю ока оберігаючи та примножуючи дику фауну Карпат, розвиваючи форелеве рибництво і багато-багато чого іншого. Уклін і вічна слава тому Васильку.
 
Як зараз з приводу його подвижництва пригадую розмову з Костянтином Тодоровичем Косованом з Лопушної. До речі, знаменитого в світах майстра з виготовлення дерев’яних підставок для мисливських трофеїв, кращі з яких виставлялися на престижних виставках у США, Канаді, Бразилії, країнах Європи, про що я розповідав у пресі.
 
«Знаєш, Ваню, що мене заворожувало в характері Костянтина Василька, в котрого я роки служив лісником, єгерем, доглядав форель? Те, мій друже, що він завжди старався не в вирізнятися серед підлеглих і поводився з підлеглими абсолютно на рівних. За час багатолітньої служби при графському дворі не чув жодних нарікань, що комусь не доплатили або зобидили. Таким був той граф Костянтин Василько, Царство йому Небесне».
 
І ще припамятовую, як ми з К.Т. Косованом, засукавши рукави, впорядковували на центральному цвинтарі в Берегометі гробівці родини Васильків. Казав Косован сумуючи: «І я скоро…» Що й небавом сталося.
 
Мені пригадується і ще одна історія по приїзду в Берегомет внука графа Костянтина Василька – також на ім’я Костянтин. На моє журналістське запитання про найвідоміших персон славної родини часів із Австрії жодним словом не мовив про Николая.
 
А тим, хто вигадує, раджу: сапки, роскалики та грабельки в руки – і гайда на гробівці Васильків, робіт там непочатий край. Запевняю.
 
Іван АГАТІЙ,
заслужений журналіст України
1