Президентські вибори: портрети потенційних учасників

Президентські вибори: портрети потенційних учасників

25.03.2014, 23:50

За два місяці до дострокових президентських виборів, що мають відбутися 25 травня, фаворити гонки ще не подали документи на реєстрацію до Центральної виборчої комісії, але мають зробити це до 30 березня.

Згідно із законом про вибори президента, до 4 квітня Центральна виборча комісія має зареєструвати останніх кандидатів та сформувати остаточний перелік учасників президентських перегонів.

Проте вже зараз можна говорити про низку політиків, які мають високі рейтинги та можуть балотуватись у президенти. Основні політичні сили України мають намір висунути своїх кандидатів наприкінці цього тижня.

Петро Порошенко – медіа-символ революції

Відповідно до даних кількох соціологічних опитувань, проведених протягом лютого-березня 2014 року, високий президентський рейтинг за час Євромайдану наростив депутат парламенту Петро Порошенко.



Петро Порошенко у Страсбурзі на засіданні Європарламенту з прапором українського флоту

Один з найбагатших політиків України володіє кондитерським бізнесом "Roshen", який піддався жорстким економічним санкціям з боку Росії, автоконцерном "Богдан", а також "5 каналом". Він виступає за європейський курс України, підтримував революційні події на Майдані, а його канал активно висвітлював Євромайдан.

У першому уряді Миколи Азарова Петро Порошенко майже рік працював міністром економіки. В 2009 році в уряді Юлії Тимошенко політик займав посаду міністра закордонних справ України. В перші місяці президентства Віктора Ющенка в 2005 році обіймав посаду секретаря Ради національної безпеки та оборони. Перебував у команді Віктора Ющенка з 2001 року, а до цього його партія "Солідарність" стала однією із засновниць Партії регіонів у 2000 році.

Народився Петро Порошенко в 1965 році, освіту отримав у Київському інституті міжнародних відносин, а серед його одногрупників можна відмітити колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі.

Віталій Кличко – найвідоміше українське обличчя в Європі

Один з найвищих рейтингів напередодні виборів має керівник партії "Удар", відомий боксер та володар кількох чемпіонських поясів у надважкій вазі Віталій Кличко.

Віталій Кличко був одним з облич Євромайдану та має третю за розмірами фракцію у Верховній Раді чисельністю 41 депутат. До Євромайдану мав найвищий рейтинг серед опозиційних політиків, мав симпатії частини російськомовного електорату на Сході та Півдні України. На виборах до парламенту 2012 року його партія набрала майже 14% голосів. Двічі балотувався на посаду мера Києва в 2006 та 2008 роках.



Віталій Кличко неодноразово зустрічався з канцлером Німеччиини Ангелою Меркель

Добре знаний у Європі та США й має дуже добрі особисті стосунки з багатьма західними лідерами. Певний час проживав у Німеччині. Володіє українською, російською, німецькою та англійською мовами.

Пан Кличко є кандидатом наук у галузі спорту та фізичного виховання, також закінчив академію державного управління й отримав ступінь магістра за спеціальністю "Управління суспільним розвитком". Народився в 1971 році.

Партія "Удар" практично не представлена в новому уряді Арсенія Яценюка, проте колега по фракції пана Кличка Валентин Наливайченко отримав посаду голови Служби безпеки України.

Юлія Тимошенко – звільнений політичний в’язень

До групи лідерів учасників президентських перегонів соціологи зараховують колишнього прем’єр-міністра Юлію Тимошенко.

Лідер донедавна найбільшої опозиційної партії "Батьківщина", яка зараз має найбільше портфелів в уряді, є чи найвідомішим українським політиком у світі.

На президентських виборах 2010 року пані Тимошенко програла Віктору Януковичу 3,5% голосів виборів та посіла друге місце. В 2011 році Печерський суд Києва засудив Юлію Тимошенко до 7 років ув’язнення й відшкодування 1,5 мільярда гривень збитків через перевищення повноважень під час підписання газових угод з Росією в 2009 році.

На свободу Юлія Тимошенко вийшла 22 лютого 2014 року після відсторонення з посади президента Віктора Януковича.

Юлія Тимошенко двічі була прем’єр-міністром за президента Віктора Ющенка – в 2005 році та в 2008-2010 роках. На виборах до парламенту в 2002, 2006 та 2007 роках заводила до Верховної Ради фракцію Блоку Юлії Тимошенко. В 1999-2000 роках працювала енергетичним віце-прем’єром в уряді Віктора Ющенка.



Партія "Батьківщина" може висунути в президенти Юлію Тимошенко

В 2001 році місяць перебувала в слідчому ізоляторі Києва за звинуваченнями в махінаціях під час перебування на посаді керівника корпорації Єдині енергетичні системи в 1995-1996 роках.

В 1990-х роках Юлія Тимошенко була соратницею у партії "Громада" прем’єр-міністра Павла Лазаренка, який останні роки провів у американській в’язниці за звинуваченням у фінансових махінаціях.

Юлія Тимошенко народилась в 1960 році й закінчила економічний факультет Дніпропетровського держуніверситету за спеціальністю "економіст-кібернетик".

Сергій Тігіпко – представник нової опозиції

Партія колишнього президента Віктора Януковича ще офіційно не визначилась із своїм представником на президентських виборах. Експерти називають кілька вірогідних кандидатів від цієї політичної сили, але, за даними опитування групи "Соціс", найрейтинговішим регіоналом наразі є депутат Сергій Тігіпко.

Пан Тігіпко є заступником голови Партії регіонів, а долучився до цієї політичної сили напередодні парламентських виборів 2012 року. До цього він очолював партію "Сильна Україна", а на президентських виборах 2010 року посів третє місце з 13% голосів українців.

З 2010 по 2012 роки в першому уряді Миколи Азарова він працював віце-прем’єр-міністром України.



Сергій Тігіпко увійшов до лав Партії регіонів в 2012 році

В 1990-х роках Сергій Тігіпко працював головою правління "Приватбанку", з 1997 року був віце-прем’єром в уряді Павла Лазаренка та Валерія Пустовойтенка. В уряді Віктора Ющенка працював міністром економіки.

В 2002 році пана Тігіпка призначили головою Національного банку України, а на президентських виборах 2004 року він очолював виборчий штаб кандидата Віктора Януковича.

Сергій Тігіпко народився в 1960 році й закінчив дніпропетровський металургійний інститут за фахом "інженер-металург".

Олег Тягнибок – головний націоналіст у парламенті

Поки що участь у виборах лідера партії "Свобода" та одного з керівників Євромайдану Олега Тягнибока під питанням. Партія ще не озвучувала позицію щодо його балотування, проте деякі соратники припускають, що може бути ухвалена домовленість про неучасть у виборах на користь іншого кандидата.

На попередніх парламентських виборах партія Олега Тягнибока "Свобода" отримала 10,5%, а зараз її лідеру соціологи дають від трьох до п’яти відсотків президентського рейтингу.

Олег Тягнибок балотувався на виборах президента України в 2010 році й набрав 1,43% голосів. Пан Тягнибок народився в 1968 році у Львові, першу освіту отримав за спеціальністю лікар-хірург, а другу – юрист.

Дмитро Ярош – керівник радикального крила революціонерів

Об’єднання радикальних українських організацій "Правий сектор", яке утворилося під час революційних подій на Євромайдані, вже висунуло кандидатом в президентом свого лідера Дмитра Яроша.

Дмитро Ярош став відомим під час загострення протистояння між протестувальниками та міліцією на Майдані Незалежності, адже закликав до радикальних форм протесту й опору владі.

Рух "Правий сектор" формалізувався на базі партії "Українська національна асамблея".



На російському телебаченні керівника "Правого сектору" Дмитра Яроша змальовують як головного екстреміста України

Дмитро Ярош народився в 1971 році у місті Дніпродзержинськ Дніпропетровської області. В 1994 року він став засновником та перебував на різних посадах в українській націоналістичній організації "Тризуб" імені Степана Бандери.

В 2001 році Ярош закінчив філологічний факультет Дрогобицького педагогічного університету імені Івана Франка.

На даний момент Дмитро Ярош оголошений Росією у міжнародний розшук за нібито заклики до проведення терористичних актів на території РФ. Згідно з останніми соціологічними дослідженнями, Дмитра Яроша на посаду президента підтримують кілька відсотків виборців.

Петро Симоненко – вічний кандидат

Керівник комуністичної партії України Петро Симоненко публічно не висловлювався щодо свого балотування, проте брав участі практично в усіх президентських гонках часів незалежності.

В 1999 році він вийшов до другого туру виборів й там набрав майже 38% голосів, поступившись Леоніду Кучмі.

В 2004 році пан Симоненко отримав 5% голосів виборців, а в 2010 році – менше 4% голосів. Проте КПУ з ним на чолі на парламентських виборах 2012 року отримала 13% голосів та власну фракцію у Верховній Раді.

Петро Симоненко публічно виступав проти протестів на Євромайдані та підтримує тіснішу співпрацю України та Росії.

Він народився в 1952 році та закінчив Донецький політехнічний інститут.

Ренат Кузьмін – ідеолог справ проти Тимошенко

Першим зареєстрованим кандидатом на посаду президента став колишній заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін.

Пан Кузьмін став відомим завдяки участі у розслідуванні кримінальних справ проти екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та інших членів її уряду на посаді першого заступника генпрокурора в 2010-2013 роках.

Ренат Кузьмін народився в 1967 році в місті Донецьк та закінчив юридичну академію в Харкові.

Олег Ляшко – радикальний кандидат

Про свій намір балотуватися на президентських виборах вже заявив депутат парламенту, голова Радикальної партії Олег Ляшко.

Цей політик знаний своєю скандальною поведінкою. У парламенті минулого скликання в 2010 році його виключили з фракції "Батьківщина" за співпрацю з владою.

Партія Олега Ляшка на виборах 2012 року набрала 1%, а він до Верховної Ради потрапив через округ у Чернігівській області.

Олег Ляшко народився в 1972 році, закінчив юридичний факультет Харківського педагогічного університету. З 2006 року двічі обирався членом парламенту за списком Блоку Юлії Тимошенко.

Віталій Червоненко

ВВС Україна

1


КОМЕНТАРІ (1)

Вибори президента в травні приведуть Україну до ще більшого розколу, і дай нам боже розуму не втратити країну!!! Треба негайно відмовитись від посади президента, і переходити до парламенської моделі, де парламент - це 250 депутатів і не більше.

avatar

Революйіонер

25 березня 2014 22:09