Президент Янукович і Патріарх Кирил проведуть переговори в Чернівцях

Президент Янукович і Патріарх Кирил проведуть переговори в Чернівцях

29.09.2011, 20:30

На Буковині Глава РПЦ пробуде два дні, розповіли "Комсомольській правді" в Обласній державній адміністрації Чернівецької області. Прилетить Кирил у суботу, 1 жовтня, о четвертій годині дня. В аеропорту його зустріне керівництво області і тут же Патріарх дасть прес-конференцію.

О п'ятій годині вечора в Чернівцях Кирил проведе Всенощну в Свято-Духівському кафедральному соборі у Чернівцях, а потім відправиться в пансіонат "Сонячна долина". Там він буде відпочивати. Швидше за все, Патріарху нададуть номер "Супер люкс", площею 105 квадратних метрів з меблями з натурального дерева.

У другий день – 2 жовтня – Глава РПЦ вже о дев'ятій годині ранку прибуде на освячення Свято-Троїцького собору в Банчени. Там він відслужить Літургію, зустрінеться з місцевим духовенством. Свято-Троїцький собор Свято-Вознесенського монастиря відкрито в 1998 році. Тут зберігаються частки Животворящого Древа Хреста, мощі преподобних Серафима Саровського, Варвари. У 2004 році, з нагоди 10-річного ювілею монастиря, сюди приїздив тоді ще прем'єр-міністр Віктор Янукович. На цей раз Янукович, тільки вже в якості президента, теж приїде в монастир.

Планується, що Глава держави і Глава РПЦ відвідають притулок для дітей, який заснував протоєрей Михайло Жар (нині настоятель монастиря). Монах всіх своїх вихованців вважає своєю сім'єю і побудував для них три будинки. У синьому живуть хлопчики, в жовтому – дівчатка, а в рожевому – ВІЛ-інфіковані діти. А в неділю відкриється ще один корпус притулку – для дітей інвалідів. Янукович і Кирил візьмуть участь в урочистостях.

На цьому візит Патріарха Кирила в Україну завершиться. О третій годині дня планується відліт Патріарха Кирила до Росії. За останній рік – це вже буде третій візит Глави РПЦ в Україну. До цього він був в середині вересня в Луганську, а перед цим літом в Києві на святкуванні Хрещення Русі.

Крім того, в неділю заплановані двадцятихвилинні переговори Віктора Януковича і Патріарха Кирила. Тема переговорів не оголошується.

«Хоча митрополит Володимир,Гглава Української Православної Церкви (Московського Патріархату) зараз хворий, та й вік у нього шанобливий, не думаю, що Кирил і Янукович будуть говорити про нову кандидатуру митрополита київського, – заявив релігієзнавець Костянтин Матвієнко. – Цей візит Кирила в Західну Україну показовий. Так він намагається показати, що сили Російської Православної Церкви на Буковині міцні, незважаючи на те, що багато жителів області є прихожанами або Української Православної Церкви Київського Патріархату, або Румунської Православної Церкви. Тому ніяких серйозних рішень очікувати від переговорів Януковича і Кирила не варто. Про це повідомляє «Релігія в Україні».