Європейські політики масово відмовляються їхати в Україну на Євро через справу Юлії Тимошенко

Європейські політики масово відмовляються їхати в Україну на Євро через справу Юлії Тимошенко

30.04.2012, 22:36

Президент Чехії Вацлав Клаус не приїде на саміт Президентів Центральної Європи, котрий відбудеться в середині травня в Криму, через справу засудженої Юлії Тимошенко.

Як передає кореспондент УНІАН у Польщі, про це повідомляє чеський портал новин lidovky.cz з посиланням на керівника прес-служби Президента Чехії Радима Охвата.

"На це є кілька причин, але це (справа Тимошенко) є основною", - сказав виданню прес-секретар чеського Президента.

Портал зауважує, що на саміт через ситуацію з Ю.Тимошенко не приїдуть також президенти Німеччини та Австрії, зазначивши, що європейські політики можуть також бойкотувати Євро-2012.

***

Президент Чехії не скасовував візит на Україну, оскільки він і не збирався туди їхати, заявив РІА "Новости" в понеділок глава департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин.

"Він нічого не скасовував, оскільки і не збирався їхати", - сказав Волошин, додавши, що Прага спочатку повідомляла, що президент Чехії не буде брати участі в саміті.

Волошин вважає, що подібні повідомлення, що з'являються в ЗМІ, - це "нагнітання обстановки".

"Тому говорити про те, що він скасував візит, неправильно - це просто нагнітання обстановки. Точно така ж ситуація, як з президентом Німеччини", - зазначив він.

Президент Єврокомісії не приїде в Україну на Євро-2012 

Президент Єврокомісії Хосе Мануель Баррозу не планує брати участі в заходах фіналу чемпіонату Європи з футболу в Україні, котра організовує чемпіонат разом із членом ЄС Польщею.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявила прес-секретар Баррозу Піа Ахренкільде Хансен у понеділок.

"Це очевидно, що на даний момент глава (Єврокомісії) не має жодного наміру брати участь у заходах Євро 2012 в Україні", - сказала прес-секретар, слова якої наводить РАР.

Вона відзначила, що Єврокомісія залишається "дуже сильно занепокоєною ситуацією в Україні", зауваживши, що ЄК планує стежити за подальшим розвитком подій в цій країні, котра є найбільшим безпосереднім східним сусідом ЄС.

Прес-секретар також нагадала, що керівник дипломатичного відомства ЄС та віце-глава ЄК Кетрін Ештон оприлюднювала заяву, в якій критикувала вибіркове правосуддя в Україні, зокрема, в контексті справи екс-глави українського уряду Юлії Тимошенко.

Як повідомляв УНІАН, за останні кілька днів політики з низки європейських держав, зокрема, з Німеччини та Італії закликали Євросоюз бойкотувати матчі Євро-2012, котрі проходитимуть на початку літа в Україні, через справу Юлії Тимошенко, яку вони вважають "політично вмотивованою".

 Довідка УНІАН. Євросоюз закликає українську владу звільнити Ю.Тимошенко від моменту її арешту на початку серпня минулого року, а останні заклики активізувалися після повідомлень про побиття колишнього прем'єра тюремниками під час її перевезення з колонії до лікарні 20 квітня.

Німецький міністр закликає бойкотувати Євро-2012 в Україні 

Польські ЗМІ зауважують, що німецький міністр став першим представником уряду 27 держав Євросоюзу, котрий офіційно закликав ЄС до бойкоту матчів фіналу Євро-2012 в Україні.

Міністр охорони навколишнього природного середовища Німеччини Норберт Ретген закликає уряди Європи бойкотувати Євро-2012 в Україні на знак протесту проти утримання в ув’язненні колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Про це він заявив в сьогоднішньому випуску таблоїду “Більд”.

За його словами, “диктатура” в Україні не повинна мати можливості скористатися червневим чемпіонатом для покращення свого іміджу.

“За таких умов, візити міністрів чи прем’єр-міністрів – поза питанням”, - сказав Н.Ретген, який є союзником федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель.

Довідка УНІАН. Україна, котра вперше в історії виграла право організації фіналу чемпіонату Європи разом з Польщею в 2007 році, потратила на підготовку до нього понад 4 мільярди доларів та сподівалася на те, що захід стане нагодою для популяризації країни у світі.

 Матчі Євро-2012 відбуватимуться у чотирьох українських та чотирьох польських містах з 8 червня по 1 липня цього року.

52% німців не хочуть, щоб Меркель їхала на Євро в Україну  

Також 50 відсотків респондентів висловилися за те, щоб перенести футбольний чемпіонат з України.

Німці підтримають ідею Меркель щодо бойкоту

Більше половини громадян Німеччини висловилися за те, щоб канцлер ФРН Ангела Меркель не їхала на Євро-2012 до України на знак протесту проти ув’язнення Юлії Тимошенко.

Як повідомляє німецька газета "Bild am Sonntag", у цьому засвідчують результати останнього опитування Інституту Emnid.

Зокрема, 52 відсотки опитаних вважають, що канцлер ФРН та міністри її кабінету мають бойкотувати ігри в Україні. Крім того, 50 відсотків респондентів висловилися за те, щоб перенести футбольний чемпіонат з України до іншої європейської країни.

Як повідомляв УНІАН, німецький тижневик Spiegel написав, що А.Меркель хоче рекомендувати своїм міністрам не брати участі в іграх, якщо український уряд не звертатиме уваги на зусилля канцлера щодо надання допомоги ув’язненій Ю.Тимошенко.

Винятком буде лише міністр внутрішніх справ Ханс-Петер Фрідріх, який опікується питаннями спорту. Х-П.Фредерік буде присутній тільки на матчі між Німеччиною та Нідерландами в Харкові, якщо отримає дозвіл відвідати Ю.Тимошенко.

Італійський політик: ЄС має частково бойкотувати Євро-2012 через Тимошенко 

П`єр Фердінандо Казіні назвав "неприйнятною" відсутність реакції Євросоюзу на те, що відбувається з екс-главою українського уряду України.  

  Європейський Союз повинен розглянути можливість "певної форми бойкоту" матчів цьогорічного фіналу чемпіонату Європи з футболу, які відбудуться в Україні, через порушення владою демократичних норм, зокрема, переслідування екс-глави українського уряду Юлії Тимошенко.

Як передає кореспондент УНІАН у Польщі, про це написав екс-глава нижньої палати парламенту Італії П`єр Фердінандо Казіні у статті для газеті Іl Мessaggero.

Політик відзначив, що заплановане на початку літа Євро-2012 може стати доброю нагодою для Євросоюзу, аби продемонструвати, що європейська спільнота є не лише географічним утворенням, якому залежить виключно на економічній співпраці, а - в першу чергу - дбає про спільні демократичні цінності.

"Через кілька тижнів погляди усього континенту будуть спрямовані на Україну, державу, котра також хоче приєднатися до Євросоюзу. Думаю, що - без демагогії, але також з наполегливістю - ЄС може і повинен розглянути можливість певної форми бойкоту (Євро 2012)", - написав він.

Екс-глава палати депутатів нагадав, що бойкотувати матчі чемпіонату в Україні на початку березня запропонував екс-глава італійського уряду Сильвіо Берлусконі на зборах "Європейської народної партії", відзначивши, що - попри різницю в поглядах - він згоден, що бойкот Євро-2012 в Україні варто організувати.

П`єр Фердінандо Казіні назвав "неприйнятною" відсутність реакції Євросоюзу на те, що відбувається з екс-главою українського уряду України.

"Хотів би, аби у випадку Юлії Тимошенко задля поваги до прав людини та політичних свобод, котрих не дотримуються в Україні, світ футболу та в першу чергу європейська політика не відбулася холодною мовчанкою ", - написав він, зауваживши, що, якби так сталося, це був би гол у свої ворота для ЄС.

Довідка УНІАН. Україна, яка вперше в історії виграла право організації фіналу чемпіонату Європи разом з Польщею в 2007 році, потратила на підготовку до нього понад 4 мільярди доларів та сподівалася на те, що захід стане нагодою для популяризації країни у світі.

Матчі Євро-2012 відбуватимуться у чотирьох українських та чотирьох польських містах з 8 червня по 1 липня цього року.

1