Презентували перший професійний диск камерного хору 'Чернівці' із церковною музикою Євсевія Мандичевського

Презентували перший професійний диск камерного хору "Чернівці" із церковною музикою Євсевія Мандичевського

21.08.2019, 23:28

У Чернівцях відбудеться фестиваль Євсевія Мандичевського, який три роки тому ініціював Дітмар Фрізенеггер, австрійський музикознавець і дослідник. 

Дітмар вже приїхав до Чернівців, і разом із Надією Селезньовою, художньою керівницею та головною диригенткою академічного камерного хору "Чернівці" розповіли журналістам, як працювали над записом диску, де його можна буде придбати та в чому оригінальність музики у цьому диску.

Саме сьогодні мали презентувати і диск, де записано першу літургію відомого композитора уродженця Буковини, Євсевія Мандичевського, яку він створив 1880 року. Але вихід диску затримується на два тижні. Кожен журналіст отримав спеціальний ваучер, за яким диск можна буде безкоштовно отримати у "Кав’ярні на розі".

У Чернівцях записали диск із церковною музикою Євсевія Мандичевського

Дітмар ввімкнув уривок із запису, а Надія Селезньова зауважила що цей запис – перший професійний запис хору "Чернівці". Хор "Чернівці" виконує на диску цю першу літургію, повну частину. Літургія написана румунською мовою. І також на диску вибірково записано кілька номерів цієї ж літургії, аранжованої для фортепіано у чотири руки. Запис хору здійснювався у Залі органної та камерної музики, а ось фортепіано записували у Відні, на старовинному фортепіано. Грають чернівецька піаністка Лілія Холоменюк та Крістіан Ламбур із Нідерландів, він товаришував із донькою Мандичевського. На диску записана повна літургія в оригінальній версії хору і вибірка 10 номерів для фортепіано в чотири руки.

- Цю свою першу літургію Мандичевський написав у 1880 році, - розповів Дітмар Фрізенеггер. – Він написав її у Відні. – І кожного тижня рідним у Чернівцям писав, як йде робота над твором. Ця літургія – це лише початок того, що ми хотіли би записати. Загалом композитор написав дванадцять Літургій для православної церкви і дві Меси для римо-католицької церкви, одна з яких загублена. В одному з листів 20-річний Євсевій пише батькові, православному священику, про свої амбітні і, можна сказати, "неправославні" плани. Що в церкві треба використовувати інструменти і запозичувати тональності з латинської літургії. Можна припустити, що батько негативно поставився до цієї ідеї сина. І певно тоді Мандичевський зробив цю фортепіанну версію – для себе і своєї сестри. Аранжування для фортепіано у чотири руки – це був незвичний проект для Мандичевського. 

"Мандичевського знають у світі, але мало знають на Буковині, - каже Надія Селезньова, дириґентка та художня керівниця Академічного камерного хору «Чернівці». - Тому ми вирішили записати диск з літургійною музикою Євсевія Мандичевського. Він уже завтра іде у друк. І через два тижні буде доступним".

У Чернівцях записали диск із церковною музикою Євсевія Мандичевського

Дітмар каже, що довго думав, як назвати диск, і вирішив написати просто – "Перша літургія Мандичевського"

Диск вийде накладом у 500 примірників. Придбати його можна буде у Надії Селезньової, керівниці хору "Чернівці"

У Чернівцях записали диск із церковною музикою Євсевія Мандичевського

22 серпня о 18.30 в Залі органної та камерної музики відбудеться фестиваль Мандичевського, концерт називається "Чернівецькі діалоги". Вперше через сто років прозвучить "Реквієм" (частини) Адальберта Гржімалі, він був композитором і директором Чернівецького музичного товариства. 

Хор "Чернівці" виконає частини з "Грецької літургії" та "Таттендорфської меси" Мандичевського. У другій частині концерту прозвучить прем’єра "Симфонії ранку" сучасної чернівецької композиторки Олени Чмут на поезію Володимира Візнюка. 

У другий фестивальний день – 23 серпня – вже у залі Чернівецької філармонії відбудеться концерт "Ціна незалежності. Симфонія, написана в радянському концтаборі". Звучатиме музика Бориса Кудрика, який вчився у Відні у Мандичевського.

Довідково: Євсевій Мандичевський народився 17 серпня 1857 року у сім’ї православного священика, був хрещений у Чернівцях. Тут навчався музиці у знаменитого композитора, педагога і православного священика Сидора Воробкевича. Тоді ж він брав уроки музики і в Адальберта Гржималі – чеського композитора і музиканта, який кілька років працював у Чернівцях. З 18 років Мандичевський мешкав у Відні: вчився там, був професором Віденської музичної академії.

Джерело: molbuk.ua та acc.cv.ua

У Чернівцях записали диск із церковною музикою Євсевія Мандичевського

У Чернівцях записали диск із церковною музикою Євсевія Мандичевського

 

1