Презентацію збірки  'Небесна Сотня' зіпсував скандал  (оновлено)

Презентацію збірки "Небесна Сотня" зіпсував скандал (оновлено)

15.04.2014, 21:14

Чернівецьке видавництво “Букрек” заморозило продаж антології майданівських віршів "Небесна сотня" через скандал з авторським правом. Після виходу видання автори окремих ілюстрацій та віршів обурилися, що не давали дозвіл на розміщення їхніх творів у виданні. Великого розголосу скандал набрав після блогу літературного оглядача Ірини Славінської.

“В цій книжці є крадені ілюстрації – не просто крадені, а навіть не підписані. А також, як казали мені поети, крадені тексти – без оформлення стосунків у вигляді договору. І тексти не просто крадені, а, як люди казали, подекуди переписані та редаговані без узгодження з автором...", - зауважила оглядачка у блозі під назвою “Сором” на “Українській правді”.

Нині упорядниця антології Леся Воронюк спільно з видавництвом “Букрек” ведуть переговори з окремими авторами. За попередньою інформацією, вдалося домовитися про договір.

- Зараз ситуація в процесі вирішення, - інформує molbuk.ua відома художниця Марися Рудська, малюнки якої опублікували в антології без згоди. - Видавець запропонував укласти угоди, виплатити гонорари, а прибуток передати родинам загиблих. Якщо він дотримається свого слова, то можна буде вирішити це без суду... Ця ситуація не унікальна, це така своєрідна норма серед деяких видавців. І потрібно робити цю справу публічною, для того, щоб ті, хто не поважає авторське право, хоча б боялися. Я не знаю іншого виходу. Врешті у нас в одній системі співіснують прекрасні видавництва, з повагою до авторів, художників, з хорошим смаком, а з іншого боку видавництва, які вважають нормальним красти.

- Мені прикро, що стільки суперечок викликала книжка, упорядниця якої мала таку благородну мету, - коментує для molbuk.ua Ірина Славінська. - Водночас переконана, що видавці мають підвищувати свою видавничу культуру. Угоди між видавництвом і автором мають бути оформлені легально - навіть якщо тексти чи ілюстрації передаються безоплатно. Тому наразі я бачу можливим рішенням позов до суду авторів, чиї авторські права порушили, проти видавництва. Також, можливо, проблему вирішить вилучення накладу та видання нової партії, з усіма необхідними правками.

- Ми намагаємося знайти спільну мову з авторами, - говорить директор видавництва "Букрек" Дарина Туз-Максимець. - Є попередня домовленість про договір. Зауважу, що дохід від уже раніше проданих книг буде переданий дітям, батьки яких загинули на Майдані. Також 100 книг упорядниця Леся Воронюк передасть школам Буковини, а 105 - сім’ям загиблих.

Нагадаємо, сьогодні у Чернівцях у Мармуровій залі ЧНУ імені Юрія Федьковича відбудеться презентація видання "Небесна Сотня". Проведуть презентацію за участі чернівецьких авторів, вірші яких опубліковані в антології. Дохід від проданих на презентації книг також буде перерахований дітям, батьки яких загинули на Майдані. Інший продаж книг заморожений.

Попри скандал буковинці розкуповують антологію "Небесна Сотня".

У мармуровій залі ЧНУ сьогодні, 15 квітня, презентували антологію майданівських віршів "Небесна сотня". На дійство буковинці прийшли цілими родинами. Чимало з присутніх не чули про скандал з авторським правом, який здійнявся навколо видання.

Під час презентації до благодійного продажу виставили сто примірників книги. Купити книгу можна було, кинувши у скриньку 50 гривень. Тобто люди залишали кошти для дітей, чиї батьки загинули на Майдані. Здійснює збір коштів благодійна організація "Майбутнє України".

- Якщо розкуплять усі сто примірників, ми збиремо для дітей-сиріт п’ять тисяч гривень. Окрім того, сьогодні видавництво “Букрек” уже передало нам сім тисяч гривень, виручених з продажу книги у Києві. Уже до Великодня ми перерахуємо дані сім тисяч гривень сім’ям, у яких залишилися діти-сироти Героїв Небесної Сотні, - зауважує координатор благодійного проекту в області Марта Левченко.

Буковинці поспішали придбати видання, а тому перед відкриттям продажу утворилася черга. Купляли одразу по три-чотири видання. Більшість людей, які придбали книгу, не чули про скандал навколо видання.

- Почула про презентацію надзвичайно важливого для українців видання і не могла пропустити подію. Сьогодні вперше чую про скандал. Сумно це слухати... Яка уже різниця, кому належать малюнки? Невже комусь ще і досі потрібні гроші та слава? Ідеться ж про Небесну Сотню! - висловила свою думку викладач Чернівецької ЗОШ №33 Інна ГЕОРГІЦЕ.

Одразу чотири видання придбала викладач БДМУ Мирослава Березова.

- Книга присвячена надзвичайно важливим подіям в новітній історії України. Хіба можна проігнорувати її презентацію, не придбати видання? - каже пані Мирослава. - Попри скандал, вдома потрібно мати таке унікальне видання, треба віддати шану загиблим. Я підтримую тих авторів, які обурилися порушенням їхнів авторських прав. Їх не згадали, а вони також є героями. Вони не сиділи вдома перед телевізором на дивані, а виходили на Майдан і малювали, бачачи усе наживо. Однак не поділяю ту думку, що упорядниця книги Леся Воронюк дуже поспішила із виданням антології. Зараз таке неспокійне життя, що не потрібно зволікати... Попри усе хочу сказати, що Леся Воронюк зробила надзвичайно важливу справу.

Джерело: molbuk.ua

1