Кандидатів від опозиції на Буковині представить особисто Арсеній Яценюк

Кандидатів від опозиції на Буковині представить особисто Арсеній Яценюк

18.06.2012, 16:48

Про такий сценарій розвитку подій повідомив заступник керівника центрального виборчого штабу об'єднаної опозиції "За Батьківщину" Андрій Пишний. Як повідомив кореспондент BukNEWS, сьогодні він перебуває з робочою поїздкою у Чернівцях. Мета перебування - обговорення проекту програми об'єднаної опозиції "За Батьківщину" в експертному середовищі, а також представлення керівників регіонального виборчого штабу та виборчої кампанії об'єднаної опозиції "За Батьківщину" у Чернівецькій області.

Відсьогодні офіційним керівником регіонального виборчого штабу є Максим Бурбак, який очолює обласну організацію партії "Фронт Змін". А керівником виборчої кампанії об'єднаної опозиції "За Батьківщину" у Чернівецькій області став лідер місцевої "Батьківщини" Іван Мунтян.  Журналісти поцікавилися у пана Пишного, хтол все- таки з них двох є тепер старшим. На що отримали відповідь, що старшого немає, позаяк "між Бурбаком і Мунтяном існує повне порозуміння" щодо завдань опозиції на цих виборах та шляхів їх досягнення.

- Складні відносини, які були в минулому, ми відклали вбік, - сказав А.Пишний. - Не треба згадувати старе, сьогодні є загроза державності, демократії та європейському вибору. Україною править родинний клан, державу перетворюють на диктатуру. Проти цього слід об’єднатися.

Стосовно прізвищ кандидатів від опозиції у мажоритарних округах, то їх, швидше за все, вже "найближчим часом" на Буковині озвучить особисто Арсеній Яценюк. Принципових домовленостей вже досягнуто, залишилося лише оформити їх організаційно. Відтак сам Андрій Пишний ніяких прізвищ сьогодні не називав, але пообіцяв, що всім канидатам можна буде поставити запитання, оцінити їх шанси на перемогу після офіційного представлення.

Критеріями, за якими опозиція добирала своїх кандидатів, Андрій Пишний назвав рейтинговість потенційного кандидата,  професійну підготовку, готовність протистояти неминучому політичному тиску з боку чинної влади, а також сприйняття його кандидатури громадськістю. Вже цього тижня Арсеній Яценюк зустрінеться з представниками усіх громадських організацій, які планують здійснювати громадський аудит кандидатів в депутати.  Це - "Чесно", КВУ, Опора, "1 грудня". Цим самим опозиція демонструє свою відкритість, яку готова засвідчити не лише на словах, але й відкривши для прискіпливого громадського обговорення всі списки  своїх кандидатів.

Після ухвалення закону про антикорупційну люстрацію, який вже є в арсеналі об'єднаної опозиції, пройти через перевірку доведеться усім політикам. В тому числі і з опозиційного табору. Той, хто не може довести чистоту джерел своїх доходів, змушений буде піти з політики.

ВО "Свобода" є партнером об'єднаної опозиції у боротьбі з диктатурою. А ось про "Удар" Кличка сказати щось конкретне пан Пишний не зміг. "Не знаю, що з "Ударом", - відверто зізнався він журналістам. - Напевно, "Удар" повинен в першу чергу для самого себе визначитися з ким він. Нині розподіл політичних сил йде вже не за регіональною ознакою, а між чинною владою загалом  і всім народом. Однієї опозиційної риторики не досить, щоб справді бути в опозиції до влади. Ми все ще сподіваємося, що ті, хто заявляє про свою опозиційність зробить відповідний крок. З іншого боку, процес перемовин з політичними силами вже практично завершився. Хто хотів об'єднатися, вже об'єднався. Так як це зробили Батьківщина, Фронт Змін, Народна Самооборона, НРУ. Можливо найближчим часом до них приєднається ще кілька політичних сил. Але зараз ми вже працюємо над організацією виборчого процесу. Кандидат від об'єднаної опозиції на кожному окрузі буде єдиним. А інші, навіть якщо представлятимуться опозиціонерами, насправді свідомо чи ні, але прямо чи опосередковано працюватимуть на чинну владу. Ми хочем вийти на формат змагання один кандидат від опозиції проти одного кандидата від влади".

Для балотування до парламенту за списком об'єднаної опозиції члени інших політичних сил, окрім "Батьківщини", призупинять своє членство у власних політичних партіях.  Так зробить Арсеній Яценюк, так зроблять інші кандидати. Це дуже глибокий формат  об'єднання. "Фронт  змін" участі у парламентській кампаніїї як окрема політична сила не братиме. Це  перший крок до нової політичної якості, на яку є запит в суспільстві. "Ми не відкидаємо, що вибори можуть створити нову політичну якість в майбутньому", - сказав Андрій Пишний.

1