«Правдиві факти» з Іваном Тичиною: офіцер поліції, який не раз пройшов поліграф, відповів на питання Олени Вовк

«Правдиві факти» з Іваном Тичиною: офіцер поліції, який не раз пройшов поліграф, відповів на питання Олени Вовк

10.07.2019, 18:57

Кандидат у народні депутати України у 202-му мажоритарному окрузі Іван Тичина став гостем програми «Правдиві факти». Представляючи свого гостя мереживна журналістка Олена Вовк розповіла, що Іван Тичина є керівником структурного підрозділу Національної поліції України, який відповідає за захист економіки в Чернівецькій області.

Майже третина кандидатів у депутати – це потенційна клієнтура управління по захисту економіки

Розповідаючи про мотиви, які спонукали його ухвалити рішення про балотування до українського парламенту Іван Тичина, зокрема, сказав:

-        Побачивши список претендентів на депутатський мандат від 202-го округу зі здивуванням зауважив:  майже третина кандидатів – це потенційна клієнтура мого управління по захисту економіки. Це зловживання з бюджетними коштами, корупція, причетність до певних схем… І така ситуація не тільки на моєму окрузі. Тоді запитав сам себе: як усі ці люди, які мають прямий стосунок до неправомірних вчинків, будуть представляти у парламенті мої інтереси, як громадянина, інтереси трьох моїх дітей. Невже немає кращих за них? З десяток кандидатів на моєму окрузі є суто технічними, які фактично обманюють людей, бо пішли на вибори тільки для того, щоб віддати свої квоти на членів  дільничних кандидатів іншим учасникам виборчої гонки. Є також 3-4 досвідчених кандидатів, які реально змагаються за перемогу. Називати прізвища, напевно, не зовсім правильно.

 -        Обміркувавши ситуацію, не маючи за собою жодного політичного бек-граунду, вирішив, що просто зобов’язаний зробити усе від мене залежне для вирішення багатьох проблем країни, покращення життя людей. Через якийсь час, максимум 8-10 років, троє моїх  дітей вступлять у доросле життя. І мені не байдуже, у якій країні їм доведеться жити. Я не хочу, щоб вони їхали за кордон, адже тут їхня земля. Важливим є, які перспективи на них чекають в Україні. Маючи необхідні знання, досвід, навички і не використати їх – було би просто неправильно.  

 -        Ось ті особисті мотиви, які спонукали мене самому балотуватися до Верховної Ради України. І я про це рішення жодним чином не шкодую. Особливо після спілкування з людьми на окрузі. Більше дізнавшись про їхні проблеми прийшла впевненість, що я можу допомогти їх вирішити. І зробити це значно краще, ніж ті, хто робив це до цього. Хто багато обіцяє, той зазвичай мало робить. Я бачу своє завдання у генеруванні якісного законодавства, заводити на округ інвесторів, і жорстко контролювати владу і цільове використання бюджетних коштів.  Я вірю в те, що ці вибори будуть найбільш демократичними. Ніякого адміністративного ресурсу – поліція була і буде гарантом цього. Реальні строки за спроби підкупу в інших областях – гарне застереження для тих, хто спробує зробити це на Буковині.  

Докладніше – на відео:

 За майже три роки на посаді в Чернівцях Іван Тичина запобіг розтраті понад півмільярда гривень бюджетних коштів

Під час розмови торкнулися також питання боротьби з корупцією та контролю за цільовим використанням бюджетних коштів. Зокрема, ведуча програми нагадала ситуацію з очисними спорудами на Вижниччині. Через виявлені зловживання 2018 року було відкрито кримінальне провадження.    

-        Мої безпосередні обов’язки – це контроль за цільовим використанням бюджетних коштів. Я не можу вплинути на їх виділення на конкретний об’єкт, але чи використали їх з користю для людей, я можу.  За майже три роки, відколи я очолюю управління, ми порушили понад тисячу кримінальних проваджень за економічні злочини, сімсот з яких з обвинувальним актом скеровано до суду, триста зловмисників притягнуто до суду, десятки затриманих хабарників – від кількох десятків до півмільйона доларів на Путильщині,  таким чином вдалося запобігти розтраті понад півмільярда гривень. Впевнений, що жоден державний орган чи посадовець в Чернівецькій області не можуть похвалитися таким показником. Кандидати не повинні хвалитися тим, що зробили на окрузі за бюджетні кошти. Бо воно так і має робитися. Дякувати депутатові за відкриту вбиральню чи вставлені вікна, те саме, що дякувати банкомату за видану готівку. Натомість працівники управління, яке я очолюю, бо це колективна робота, запобігли розтраті бюджетних коштів. Замість того, щоб розчинитися у чиїхось приватних кишенях, ми захистили їх для громади.  Це є наша безпосередня робота.

Співрозмовник навів деякі приклади розслідувань, які проводить очолюваний ним підрозділ. Особливо багато таких прикладів на 202-му окрузі. Йшлося про вирубку лісів та протидію з боку правоохоронців цьому явищу, про притягнення до відповідальності посадовців управління лісового і мисливського господарства в Чернівецькій області, які пропонують хабарі, щоб правоохоронці закривали очі на незаконну вирубку. Риба гниє з голови, - переконаний Іван Тичина.

Поділився він також враженнями від спілкування з виборцями, розповів про особливості округу і проблеми його мешканців. Вже зараз, як кандидат в народні депутати України, маючи такі повноваження, Іван Тичина ініціює вирішення деяких проблем, зокрема, виділення коштів на ремонт доріг. Йшлося про перші законопроекти, які ініціюватиме Іван Тичина у разі проходження до Верховної Ради України. Наразі, у вільний від кампанії час, кандидат їх уже розробляє. З-поміж перших: реальні строки корупціонерам і суддям, які приймають незаконні рішення. Загальнодержавними проблемами – є підвищення соціальних стандартів життя людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іван Тичина: Ініціатива про відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення - передчасна

 

1