Повернення урядових «космонавтів» на землю – у 2009 рік

Повернення урядових «космонавтів» на землю – у 2009 рік

04.10.2011, 23:14

«Розбомбити вщент» урядовий проект бюджету-2012 неважко – там є і  зниження реальних соціальних стандартів, і лобізм, і збочені пріоритети,   і марнотратство, і тепличні умови для корупції…

Однак, хай ця критика буде хоч сто разів справедливою, не менш справедливим є й запитання «що робити?».

Зробити з бюджету небагатої країни – реальний, такий що працює на країну фінансовий план можна лише відштовхуючись від інтересів держави.

 Відверто кажучи, для того, щоб якісно змінити нинішній бюджет, його треба переписати з першої літери і до останньої. Торгуватись за окремі статті так само як і доводити очевидне, – безглуздо, адже в партії регіонів бюджет розписаний пофамільно.

 Попри це, ми все ж таки вирішили запропонувати своє бачення державного бюджету-2012, яке Арсеній Яценюк вніс у вигляді поправок до урядового законопроекту.  Це радше відображення ідеології, викладеної в цифрах, якій на нашу думку повинно бути підпорядковане короткострокове бюджетне планування.

 Передусім, ми вимагаємо скорочення витрат на утримання влади до рівня 2009 року. В поправках, які вніс Арсеній Яценюк, передбачено зменшення витрат на Верховну Раду на 100 мільйонів гривень, на Державне управління справами  - удвічі, на санаторно-курортне лікування депутатів і чиновників -  удвічі. Крім того, пропонується взагалі вилучити статті витрат на медичне обслуговування народних депутатів України та керівного складу органів державної влади, на безкоштовні перельоти можновладців, на ремонти та реконструкції державних дач. Пропонується також скоротити витрати на Конституційний суд, Генпрокуратуру, МВС, Податкову службу та ЄВРО-2012.

 Загалом завдяки запропонованим скороченням видатки з бюджету зменшаться на 11 мільярдів гривень.

 Натомість ми пропонуємо збільшити майже на 3,9 млрд гривень витрати на потреби Міністерства охорони здоров‘я. Ці кошти ми вимагаємо спрямувати місцевим бюджетам на придбання медикаментів та медичного обладнання, зокрема, мамографів, рентгенологічних та УЗД-апаратів.

 Ми вважаємо за вкрай необхідне додатково виділити 2 млрд гривень Пенсійному фонду на дотацію на виплату пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за різними пенсійними програмами.

 У наших поправках передбачено виділити 1,5 млрд гривень, проти 0 грн, запропонованих Кабінетом Міністрів, на державну підтримку реалізації інвестиційних проектів дрібного бізнесу через механізм здешевлення мікрокредитів.

 Ми вимагаємо також збільшити видатки на Міносвіти на 500 млн гривень.

 Крім того, на 100 млн грн - до 140 млн грн – збільшаться витрати на реалізацію програми «Українська книга».

 Ми пропонуємо також передбачити в бюджеті 2012 року збільшення витрат Міністерства оборони на 3 млрд грн - до 20,402 млрд грн. Додаткові кошти мають піти на розвиток озброєння та військової техніки Збройних Сил України.

 До речі, головна проблема усіх бюджетів, із якими мені довелось мати справу протягом останніх 5 років, якраз і полягає в ідеології, а точніше, в філософії. І ця філософія урядового держбюджету - чиста та щира, як сльоза впійманого на гарячому хабарника. Така ж прозора, як у відомого кіногероя «Попандопуло»: «Це – мені. Це теж мені. А це – знову мені».

 Але влада не зможе довго відгороджуватися від народу парканом. Штурм Верховної Ради афганцями й чорнобильцями – грізний дзвінок. Владі час схаменутися і поговорити зі своїм народом.

Андрій Пишний, член Ради політичної партії «Фронт змін»