Повернення порожньої тари можна зробити вигідним для споживачів, - нардеп Рибак

Повернення порожньої тари можна зробити вигідним для споживачів, - нардеп Рибак

26.09.2017, 16:41

Впровадження заставної системи збору порожньої тари не вимагає витрат з Державного бюджету України. Про це йдеться в пояснювальній записці до відповідного законопроекту, передає УНН.

Пропозицію ввести заставну вартість оборотної тари внесли більше 10 народних депутатів, серед яких Ірина Луценко, Іван Рибак, Анатолій Дирів, Євген Мураєв і Ігор Котвицький.

Вони пропонують ввести заставну вартість тари. Це фіксована ціна, зазначена на етикетці кожної пляшки або бляшаній банці напою. Ця ціна (застава) гарантовано повертається споживачу після того, як він здасть порожню тару в спеціальний апарат - фандомат (таромат). Таким чином, споживач нічого не втрачає, але така система стимулює його до цивілізованого поводження з відходами.

- Щоденний потік пластику в річки, моря та океани потрібно терміново зупинити, - прокоментував проект закону  народний депутат України Іван Рибак. -  В Україні також необхідно впроваджувати заставну систему збору тари, адже така схема вже працює в багатьох країнах світу. Важливо, що її введення не потребує витрат з державного бюджету.

Ця практика успішно реалізована в різних країнах Європи: Німеччині, Фінляндії, Чехії, Норвегії, Хорватії, Естонії. Найближчим часом до таких країн приєднається Білорусь. Уряд цієї країни включив впровадження заставної системи збору тари в свою Нацстратегію щодо поводження з твердими комунальними відходами.

Про запровадження такої системи збору тари думають також у Великій Британії та Шотландії. За оцінками міжнародної економічної організації Zero Waste Scotland, заставна система збору тари дозволить заощадити місцевій владі від 3 до 6 мільйонів фунтів стерлінгів (від 3,9 до 7,8 млн дол. - ред.) лише за один збір.

Заставну систему тари підтримують і в експертному співтоваристві. Наприклад, недавно провідний експерт відомої міжнародної організації Greenpeace Тіша Браун заявила про безальтернативність цієї системи в боротьбі за чистоту навколишнього середовища.

"Нам терміново потрібно вживати заходів. Як з боку уряду, так і з боку великих компаній з виробництва безалкогольних напоїв, таких як Coca-Cola, які щорічно виробляють мільярди одноразових пластикових пляшок. Потік пластику в море потрібно терміново зупинити.

Рішення проблеми - впровадження депозитної системи збору тари. Така схема працює в багатьох країнах світу. Вона сприяла збільшенню збору тари до 95% в окремих країнах. Це мотивувало б населення. Адже люди, заплативши трохи більше грошей за пляшку води, потім отримали б цю суму назад. При цьому, пляшка вже б пішла в переробку і не осідала б на пляжах країни", - заявила вона.

Ефективність заставної системи збору тари підтверджують також сухі цифри статистики. Наприклад, у Норвегії завдяки фандоматам збирають 95% тари, у Фінляндії - 93,3%, а в Данії - 89%.

Джерело: УНН
1