Посол Хорватії нагадав у Чернівцях, що його країна першою визнала незалежність України (оновлено)

Посол Хорватії нагадав у Чернівцях, що його країна першою визнала незалежність України (оновлено)

22.12.2015, 16:47

Сьогодні, 22 грудня, Чернівецьку область з робочим візитом перебуває Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Хорватії в України Томіслав Відошевич

Під час зустрічі з головою обласної державної адміністрації Олександром Фищуком, заступником голови – керівником апарату облдержадміністрації Русланом Сенчуком, головою обласної ради Іваном Мунтяном та президентом Чернівецької торгово-промислової палати Василем Ляховичем обговорено суспільно-політичну та соціально-економічну ситуацію в Україні та Чернівецькій області, розглянуто можливі напрями співробітництва на міждержавному та міжрегіональному рівні.

 Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Хорватії в України Томіслав Відошевич наголосив, що Хорватія, як член Європейського Союзу, підтримує європейський вибір України, її незалежність та територіальну цілісність, а також нову систему цінностей, яку обрали мільйони молодих громадян, вийшовши на Майдан. «Хорватія в минулому пройшла той шлях, на якому Україна знаходиться сьогодні, тому ми розуміємо важливість підтримки світової спільноті у нелегкі для країни часи, - зазначив Томіслав Відошевич Хорватія готова до співпраці з Україною у різних галузях промисловості та сфери послуг. Україна та Хорватія – це країни, які першими визнали незалежність одна одної, тому вважаю, що потрібно налагоджувати співпрацю та ділитися позитивним досвідом», – зауважив дипломат.

У свою чергу голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук подякував керівництву та народу Хорватії за солідарність з українцями, а також зазначив, що керівництво області високо цінує сприяння керівництва Хорватії щодо відпочинку та оздоровлення дітей з числа родин учасників антитерористичної операції та внутрішньо переміщених осіб: «Ми сподіваємося на співпрацю між Україною та Угорщиною, а Ваш візит – це важливий крок для налагодження дружніх стосунків».

Обидві сторони висловили впевненість та готовність у подальшій плідній співпраці на взаємовигідних та партнерських умовах, зокрема, в частині поглиблення торгово-економічних відносин, залучення інвестицій, співробітництва в галузі аграрно-промислового комплексу, деревообробної промисловості, розвитку інфраструктури, а також туризму та освіти.

Голова обласної ради висловив зацікавленість буковинських депутатів у співпраці з хорватськими колегами 

Голова обласної ради Іван Мунтян та голова облдержадміністрації зустрілися з Надзвичайним та Повноважним послом Хорватії в Україні п. Томіславом Відошевичем, який перебуває у Чернівцях з робочим візитом. Голова обласної ради Іван Мунтян від імені депутатського корпусу привітав пана Посла на Буковині, розповів про структуру та особливості діяльності депутатського корпусу новообраної обласної ради та висловив зацікавленість буковинських депутатів у співпраці з хорватськими колегами.

«Нам, як ніколи, потрібна зараз підтримка, в тому числі і моральна, адже Хорватія має значний досвід державного розвитку, – зазначив голова обласної ради під час зустрічі. – Зокрема, в Чернівецькій області вже зроблено перші кроки, пов’язані із об’єднанням громад та реформуванням системи місцевого самоврядування, і маємо надію на їхній успіх на шляху до євроінтеграції суспільства». Пан Посол зазначив, що Хорватія як член Євросоюзу готова поділитися досвідом у цьому напрямку, оскільки у минулому пройшла той шлях, на якому Україна перебуває сьогодні. Томіслав Відошевич також висловив підтримку цілісності Української держави.

Обидві сторони наголосили на поглибленні міжнародної співпраці у різних напрямках, зокрема в галузі туризму, сільського господарства, деревообробної промисловості та висловили зацікавленість у організації культурних проектів та підготовці спільних проектів, які сприятимуть розвитку міжнародного співробітництва.

У зустрічі також взяли участь заступник голови облдержадміністрації – керівник апарат Руслан Сенчук, президент Чернівецької торгово-промислової палати Василь Ляхович.

Хорватія зацікавлена не тільки у тому, аби буковинці відвідували Хорватію, а й у тому, щоб хорвати відпочивали та відвідували Україну і, зокрема, Чернівці.

Сьогодні у Чернівецький міській раді відбулась зустріч Надзвичайного та Повноважного Посола Республіки Хорватії в України Томіслава Відошевича із представниками туристичного бізнесу та керівництвом міста. Пан Посол зазначив, що посольство надзвичайно зацікавлено у налагодженні прямих контактів між представниками двох країн та в свою чергу готовий всіляко сприяти у встановленні та започаткуванні такого співробітництва. Хорватія зацікавлена не тільки у тому, аби буковинці відвідували Хорватію, а й у тому, щоб хорвати відпочивали та відвідували Україну і, зокрема, Чернівці, адже столиці Буковини є чим пишатись і що презентувати. Секретар виконавчого комітету Чернівецької міської ради Олег Стецевич зазначив, що Чернівці зацікавлені у налагоджені такої співпраці та запропонував розглянути питання щодо започаткування чартерного авіасполучення між Чернівцями та містами Хорватії під час туристичного сезону, адже в Чернівцях є міжнародний аеропорт, який здатен обслуговувати такі рейси. Також, враховуючи багато спільного між країнами та той факт, що Хорватія, як і Україна, у 2016 році буде відзначати 25 річницю Незалежності, ми зацікавлені в контексті євроінтеграції у вивченні успішного досвіду самоврядування у Хорватії.

Виставка хорватського фотографа цьогоріч уже підкорила Мілан, Брюссель та Київ, а тепер дісталася і Чернівців

Сьогодні у Чернівецькому краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Хорватія з повітря» хорватського фотографа, автора путівників Давора Ростухара. Експозиція створена у співпраці із National Geographic за сприяння фонду «Хорватський дім». Відкриття виставки відвідав і Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Хорватія в Україні Томіслав Відошевіч.
 
Проект «Хорватія з повітря» створювався протягом семи років. Його реалізацію підтримали більше 100 інституцій місцевого та регіонального самоврядування Республіки Хорватії. 
 
Результатом проекту стала колекція з двох сотень відмінних і незвичних фотографій, більшість з яких у новому світлі представляють знайомі культурні цінності і природні багатства Хорватії або ж відкриває невідомі. Цінність фотографій підтверджує і факт публікації шести репортажів у національному виданні «National Geographic» та престижна редакційна нагорода американської редакції авторові.
 
Актуальний проект «Хорватія з повітря» вперше представлено публіці у червні 2014 року. Мандруючу виставку лише протягом літа минулого року побачили більше півмільйона відвідувачів у Хорватії. Цього року вона вже підкорила серця відвідувачів у Мілані, Брюсселі та Києві, а тепер нею можуть насолодитися і чернівчани.
 
Виставка триватиме до 27 грудня.

Джерело: прес-служба ОДА, Чернівецької міської та обласної рад, promin.cv.ua. 

1