Держсекретарю МЗС Румунії Стежерелу Олару комфортно в Чернівецькій області

Держсекретарю МЗС Румунії Стежерелу Олару комфортно в Чернівецькій області

21.06.2013, 21:55

Голова обласної ради Михайло Гайничеру взяв участь у зустрічі з Держсекретарем МЗС Румунії Стежерелом Олару та Надзвичайним і Повноважним послом Румунії в Україні Корнелом Іонеску. Держсекретар МЗС Румунії Стежерел Олару цікавився створеними в Чернівецькій області умовами для розвитку національно-культурних товариств, видання румуномовної преси. Керівники Чернівецької області повідомили про функціонування в краї 85 шкіл з румунською мовою викладання та 61 дитячої дошкільної установи, видання низки періодичних видань румунською мовою, а також зазначили, що Чернівецька область може слугувати прикладом організації україно-румунських взаємин для Бухареста та Києва. Стежерел Олару висловив бажання підтримувати живі безпосередні зв’язки із нашим краєм, а також сподівання ще неодноразово побувати у Чернівецькій області, де, за його словами, почуває себе комфортно.

Українською стороною порушувались питання відкриття пунктів перетину кордону та необхідності підписання угоди про Малий прикордонний рух. «Сьогодні на єдиний пункт пропуску «Порубне» є дуже велике навантаження, адже він обслуговує перевезення в країни Євросоюзу та, водночас, поїздки мешканців прикордонних територій, - зазначив Михайло Гайничеру, - такий стан справ викликає невдоволення громадян як України, так і Румунії. Попри те, що останнім не потрібна віза для поїздки в Україну, необхідність подолати 100-120 км до пункту пропуску та чималі черги при перетині кордону, значно стримують і розвиток міжрегіональних економічних стосунків, і приватні поїздки мешканців прикордонних територій.» Голова обласної ради зауважив, що пункти пропуску були закриті в односторонньому порядку румунською стороною в 2010 році і відтоді питання відновлення їх роботи залишається відкритим. Водночас, зі сторони України є всі необхідні умови для їх функціонування. Про це повідомляє прес-служба обласної ради.

Як повідомили у прес-службі ОДА, сьогодні ж, 21 червня,  з румунською делегацією на чолі з Державним секретарем МЗС Румунії Стежерелом Олару та Надзвичайним і Повноважним Послом Румунії в Україні Корнелом Іонеску зустрівся перший заступник керівника виконавчої влади краю Георгій Галиць. Під час перемовин Георгій Галиць, зокрема, повідомив, що закриття у 2010 році місцевих пунктів пропуску через державний кордон з Румунією перешкоджає спілкуванню та співпраці громадян, які проживають по обидва боки кордону. «Тому, користуючись нагодою, пане Олару, прошу звернути увагу Уряду Румунії на необхідність невідкладного підписання міжурядової угоди про місцевий прикордонний рух з огляду на його вагомі переваги для регіонального розвитку Північної та Південної Буковини», - зазначив перший заступник голови обласної державної адміністрації.

Окрім цього, Георгій Галиць повідомив, що цього року завершується реалізація Спільних операційних програм Європейського інструменту сусідства та партнерства і вже розпочата робота з підготовки нової програми «Румунія-Україна 2014-2020». Тому, за словами першого заступника керівника виконавчої влади області, доречною була б така поправка до основних вимог програми, як формування рівних бюджетів для всіх країн-учасниць.

Румунська делегація сприйняла пропозиції Чернівецької області і запевнила у спільному бажанні втілити їх у життя.

Державний секретар МЗС Румунії Стежерел Олару, у свою чергу, подякував керівництву області за системну та якісну підтримку освітянських закладів Чернівецької області, де навчання ведеться румунською мовою, а також за сприяння в розвитку румунських товариств та засобів масової інформації. «Окремо хочу подякувати вам за відкритий минулих вихідних у Глибоці пам’ятник румунському поету Міхаю Емінеску. Нам також було неприємно та боляче чути про здійснений акт вандалізму напередодні свята. Втім, ваша оперативність та професійність у вирішенні цього питання засвідчила високу повагу до історії, культури та традицій румунської громади», - додав Стежерел Олару. Підсумовуючи, обидві сторони перемовин засвідчили спільне бажання у подальшій якісній та результативній співпраці в різних галузях та напрямах.

1