Посадовець Чернівецької ОДА, якого бачили в Києві біля офісу бізнесмена Павлюка, створив організовану злочинну групу, - оголошено підозру

Посадовець Чернівецької ОДА, якого бачили в Києві біля офісу бізнесмена Павлюка, створив організовану злочинну групу, - оголошено підозру

12.01.2022, 14:15

Нагадаємо: у 2021 році буковинські правоохоронці викрили держслужбовця, який вимагав і отримав від підприємця 600 тисяч гривень неправомірної вигоди за сприяння в безперешкодному освоєнні бюджетних коштів. Під час досудового розслідування корупційних дій посадовця, поліцейські з’ясували додаткові обставини кримінального правопорушення, що стали підставою для зміни підозри.

 Так, слідчі поліції встановили трьох спільників службовця, а також функції і завдання кожного з них. Попри всі намагання зловмисників приховати передачу неправомірної вигоди, правоохоронці викрили злочинну схему незаконного збагачення та зібрали достатню доказову базу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посадовець Чернівецької ОДА, який одержав 6% відкату від суми будівельних робіт, втягнув в оборудку службовця Служби автомобільних доріг і двох директорів фірм

Чиновника Чернівецької ОДА, якого підозрюють у хабарі, помітили в Києві біля офісу бізнесмена Павлюка – відео

 За інформацією органів досудового розслідування, у розмові із підприємцем-підрядником посадовець повідомив про можливість організувати перемогу в майбутніх тендерних закупівлях. Своє сприяння він оцінив у 600 тисяч гривень неправомірної вигоди та застеріг, що у випадку відмови подальшу співпрацю буде припинено.

 Для завуальованого отримання цих грошей посадовець організував злочинну групу з чітким планом дій. Зокрема, зловмисники підготували фіктивні документи, за якими підприємець нібито отримав послуги від підконтрольної їм фірми на 600 тисяч гривень. Після зарахування коштів на рахунок фірми, їх мали перевести у готівку та поділити між членами злочинного угруповання.

Чиновника Чернівецької ОДА, якого підозрюють у хабарі, помітили в Києві біля офісу бізнесмена Павлюка – відео

 За цією схемою правопорушники планували й надалі отримувати від підприємця неправомірну вигоду у розмірі 10-15% від загальної суми договорів на виконання будівельних робіт та послуг.

 На підставі отриманих доказів слідчі поліції повідомили зловмисникам про підозри у вимаганні та одержанні службовою особою неправомірної вигоди в особливо великому розмірі, складанні та видачі завідомо неправдивих офіційних документів, а також у зловживанні повноваженнями, що спричинило тяжкі наслідки, вчинених організованою злочинною групою.

 Наразі триває досудове розслідування. Оперативний супровід у кримінальному провадженні здійснюють співробітники обласних управлінь СБУ та Департаменту стратегічних розслідувань НПУ, процесуальне керівництво – Чернівецька обласна прокуратура.

 Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області
 
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На ремонті доріг тільки в одному з районів Чернівецької області украли майже 3 млн протиповеневих грн
 

На Буковині за матеріалами СБУ повідомлено про підозру посадовцям, які отримали «відкат» на ремонті доріг

Трьом посадовцям, яких у квітні 2021 року викрила Служба безпеки України в Чернівецькій області на корупційному механізмі отримання бюджетних коштів, повідомлено про підозру. 

Нагадаємо, до протиправної діяльності причетні декілька посадовців одного з управлінь облдержадміністрації, обласної служби автодоріг та представники афілійованої комерційної структури. Учасники схеми вимагали й отримали від підрядника 600 тис. грн «відкату» з перерахованих бюджетних грошей за виконаний ремонт доріг.

Для «узаконення» оборудки зловмисники уклали фіктивні угоду та акти про надання послуг з підконтрольною фірмою-посередником. 

Раніше повідомлено про підозру було лише одному з організаторів протиправної схеми, але слідство довело, що учасники оборудки діяли у складі організованої злочинної групи.

Наразі трьом фігурантам повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), 4 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), ч. 1 ст. 366 (службове підроблення), ч. 2 ст. 364-1 (зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми).

Заходи із викриття корупції проводились спільно зі слідчими Національної поліції за процесуального керівництва Чернівецької обласної прокуратури.

Пресслужба СБУ в Чернівецькій області

Колишньому посадовцю Чернівецької ОДА повідомлено про підозру в одержанні 600 тис грн хабара у складі ОЗГ

За процесуального керівництва Чернівецької обласної прокуратури колишнього заступника начальника управління Чернівецької ОДА та його спільників повідомлено про зміну підозри. На підставі додатково зібраних доказів слідство вважає, що вказані особи у складі організованої злочинної групи одержали неправомірну вигоду, склали та видали завідомо неправдиві офіційні документи та вчинили закінчений замах на зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права

(ч. 3 ст. 28 ч. 4 ст. 368, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 15 ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 364-1 КК України).

Встановлено, що колишній заступник начальника одного з управлінь Чернівецької ОДА вимагав та одержав від підприємця неправомірну вигоду «відкат» в розмірі 6% від суми виконаних у 2020 році будівельних робіт за можливість подальшого укладення договорів підряду. Щоб унеможливити викриття своєї злочинної діяльності посадовець створив організовану групу до якої залучив службову особу Служби автомобільних доріг в області та двох керівників суб’єктів господарювання.Неправомірну вигоду учасники ОЗГ одержали у безготівковій формі на рахунок підконтрольного товариства.

            Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі Головного управління Нацполіції в Чернівецькій області, за оперативного супроводу співробітників Управління СБ України у Чернівецькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

1