Понад 79 тисяч доз «амфетаміну» і майже 24 тисячі доз «канабісу» вилучили з обігу на Буковині

Понад 79 тисяч доз «амфетаміну» і майже 24 тисячі доз «канабісу» вилучили з обігу на Буковині

12.09.2019, 22:25

Протидіючи наркоділкам, працівники поліції перешкодили потраплянню до наркозалежних громадян більше 79 тисяч доз психотропної речовини «амфетамін» і майже 24 тисяч доз особливо небезпечного наркотичного засобу «канабіс».

Загалом, від початку року поліція Буковини задокументувала 340 наркозлочинів. З них 148 пов’язані з незаконним зберіганням наркотиків, 129 – зі збутом наркотичних засобів і психотропних речовин. За фактами незаконного вирощування нарковмісних рослин поліцейські розпочали 42 кримінальні провадження. Ще 8 кримінальних проваджень стосувалися організації або утримання наркопритонів.

Діяльність оперативних підрозділів поліції Чернівецької області спрямована, насамперед, на припинення діяльності зловмисників, які постачають наркозалежним громадянам свій небезпечний товар. Співробітники Управління протидії наркозлочинності ГУНП викривають потужні групи наркоділків, підпільні нарколабораторії та перекривають канали надходження наркотиків на територію області.

Зокрема, за 8 місяців поточного року поліція викрила п’ять організованих злочинних груп, які займалися на території Чернівецької області наркобізнесом. На їх рахунку 60 злочинів, які належать до категорії тяжких і особливо тяжких. Одна з груп торгувала наркотичними засобами і психотропними речовинами через мережу Інтернет методом закладокДві злочинні групи спеціалізувалися на виготовленні та збуті амфетаміну. Ще дві торгували таблетками «Субутексу». По всіх організованих злочинних групах матеріали передано до суду.

Упродовж вказаного періоду поліція припинила також діяльність трьох нарколабораторій та семи наркопритонів, які функціонували на території Буковини.

Від початку 2019 року буковинські поліцейські вилучили у правопорушників майже 23 кілограми амфетаміну. Ця кількість становить приблизно дві третини від загального обсягу по всій Україні. Вартість вилученого амфетаміну за цінами «чорного» ринку – майже 6,8 мільйонів гривень.

Окрім цього, з незаконного обігу вилучено понад 70 кілограмів наркотичних засобів. А це майже 59 кілограмів канабісу і більше 11 кілограмів макової соломи. За обсягом вилученого канабісу Чернівецька область посідає п’яте місце після Запорізької, Харківської, Донецької та Київської областей.

Для виявлення і ліквідації незаконних посівів нарковмісних рослин правоохоронці активно використовують сучасні технології – зокрема, пристрої аерозйомки. Саме за їх допомогою поліцейські виявили протиправне культивування конопель, сховане серед кукурудзи на полі, площею приблизно 240 гектарів. З указаного поля працівники поліції вилучили майже 9300 кущів цієї нарковмісної рослини. У разі дозрівання такої кількості конопель та подальшої їх підготовки для вживання наркозалежними особами, зловмисники могли б отримати понад 223 мільйони гривень доходу від свого злочинного бізнесу.

Поліція звертається до громадян з проханням не залишатися осторонь чужої біди. Якщо ви знаєте місця, де торгують наркотиками або людей, які розповсюджують наркотичні засоби – повідомте про це правоохоронцям на спецлінію «102». Ваш дзвінок може врятувати чиєсь життя. Анонімність гарантуємо.

 Відео за посиланням https://cutt.ly/7wFPwde

 Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області

1