Понад 200 резервістів із Буковини 12 днів перебуватимуть на військових зборах на Львівщині (ВІДЕО)

Понад 200 резервістів із Буковини 12 днів перебуватимуть на військових зборах на Львівщині (ВІДЕО)

06.09.2016, 12:59

На військові збори серед 200 демобілізованих викликали двох братів - Олега та Сергія. Чоловіки зізнаються, отримали чимало негативу, але повернутися до зброї готові. Сергій Грицюк мобілізувався раніше за брата, каже, спеціально, щоб його вже не чіпали. Але не склалося. 

- Найважче - це, звичайно, коли Олега поранили і я залишився сам. Одразу пішов добровольцем на передову, потрапив у Луганський аеропорт, де пробув більше місяця. Дуже багато було приємних і неприємних подій, - зізнався Сергій Грицюк, учасник АТО. 

Такі військові збори, кажуть, потрібно проводити регулярно. 

- Не всіх, можливо, а хоча б тих, хто може, хто відчуває, що це йому потрібно, - зазначив Сергій Грицюк, учасник АТО.

- Я не проходив строкову службу в армії, тому не було з чим порівнювати, але не найгірше було. Немає оцього дурного марширування, стрижки газонів, - зауважив Олег Грицюк, старший лейтенант запасу, учасник АТО.

Антитерористична операція, кажуть, виявилася не тим, до чого готували і про що розповідали, а справжньою війною з добре підготовленим противником. 

- Готувалися до того, щоб просто "гопоту" розігнати, а виявилося, що у "гопоти" є і ГРАДи, артилерія. Це було трохи неочікувано, - сказав Олег Грицюк, старший лейтенант запасу, учасник АТО.

Зараз на збори викликали демобілізованих військовослужбовців, які служили в зоні АТО і котрі зараховані в оперативний резерв. 

- Оперативний резерв - це не ті хлопці, які підлягають мобілізації, а ті, які вже відслужили, - пояснив Володимир Шведюк, Чернівецький обласний військовий комісар.

До цього резерву відбирали ще у частинах, або вже пізніше у військкоматі. 

- Має бути цікаво. Я впевнений. Думаю, що це правильно. Для того, щоб тримати людей у готовності, то такі збори необхідно періодично проводити, - вважає Роман Король, учасник АТО. 

- Буде відпрацьовуватися те, що колись уже хлопці знали, будуть повторюватися навички за фахом: механіки БМП будуть займатися на БМП, стрільці будуть своєю справою займатися, снайпери - своїм, кулеметники - своїм. Тобто за ці 12 днів вони мають згадати те, що в принципі вони знали, чим займалися в армії, - розповів Володимир Шведюк.

Але, як зауважує військовий комісар, потрібно розуміти, що ситуація в Україні змінюється чи не щодня. Росія розпочинає великі навчання "Кавказ-2016", цим самим оточує нашу державу. 

- Ці збори призначені також і для того, щоб підстрахувати нас у цій ситуації. Але повторююсь: жодного документа, який би засвідчив, що буде затримка цих хлопців по закінченню зборів, немає, - запевнив Володимир Шведюк, Чернівецький обласний військовий комісар. 

Надалі, вже з 15 вересня, знову збиратимуть резерв. Військовослужбовців буде менше, але відпрацювань - ні. Володимир Шведюк запевняє, що відмовлятися від таких військових зборів тим, кого призивають, не можна. Це карається законом.  

 
1