«Положення про плату за землю вимагає доопрацювання» - голова депутатської комісії Наталія Якимчук

«Положення про плату за землю вимагає доопрацювання» - голова депутатської комісії Наталія Якимчук

17.02.2016, 13:30

Голова депутатської комісії з питань бюджету та фінансів Чернівецької міської ради, керівник депутатської фракції «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Наталія Якимчук провела робочу зустріч у Державній податковій інспекції у місті Чернівцях Головного управління ДФС у Чернівецькій області, зокрема, у відділі місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів та відділі адміністрування майнових податків.

 Така робоча зустріч з фахівцями Державної податкової інспекції у місті Чернівцях була викликана необхідністю відкоригувати окремі пункти Положення про плату   за землю (документ прийнятий  Чернівецькою міською радою за №1635 від 25.06.2015 року), за яким суб’єкти господарювання та громадяни здійснюють у місті плату за землю.

 «Необхідність спілкування викликана чисельними зверненнями, які надходять  на адресу податкової інспекції та на моє ім‘я, як депутата Чернівецької міської ради та голови профільної депутатської комісії, - підкреслила Наталія Якимчук. – Ці звернення адресуються як від фізичних , так і юридичних осіб через певні правові колізії та неточності у положеннях вказаного рішення, що призводить до неоднозначного трактування окремих пунктів документа. Однозначно, його потрібно доопрацювати й чітко окреслити у частині того, на яких саме суб’єктів, у першу чергу, юридичних осіб поширюються ті пільги,  які передбачені щодо здійснення ними плати за землю».

 Це, зокрема, стосується і створення рівних конкурентних умов для різних юридичних осіб, які надають рівноцінні послуги чернівчанам.

 Зокрема, в різних умовах щодо здійснення плати за землю перебувають об‘єднання співвласників багатоквартирних житлових будинків, житлово-комунальні кооперативи, ЖРЕПи, управлінські житлові компанії, які забезпечують експлуатацію житлових будинків. В значно кращих умовах ті, що управляють будинками, які перебувають в комунальній власності міста.

 «Якщо окремими пунктами Положення передбачено, що не є платниками податку ті, хто повністю утримуються  за кошти міського бюджету громади, і державного бюджету, то виникає питання, а що з тими, хто фінансується з обласного бюджету?. – продовжує Наталія Якимчук. - Так само виникає питання щодо оплати за землю юридичними особами, яких ми зараховуємо до групи, так би мовити соціального спрямування, наприклад, установи Пенсійного фонду, фондів соціального страхування і таке інше».

 «Аналогічні колізії виникають і при формуванні пільг на оплату за землю організаціям, які забезпечують, до прикладу, у місті централізоване водо- чи теплопостачання. Виявлено низку неточностей щодо порядку сплати податку на майно, зокрема поширення поряд з промисловими підприємствами пільги і на інших виробників», - додала голова профільної депутатської комісії.

 Рішення, які вдалося випрацювати при спілкуванні в податковій інспекції з начальником відділу  місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів Сергієм Безкровним,  головним державним ревізором-інспектором Жанною Глівінською, начальником відділу адміністрування майнових податків Степаном Германюком будуть внесені та обговорені на засіданні  комісії з питань бюджету та фінансів вже найближчим часом.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Нарешті хоч один депутат з чисельного депутатського корпусу міської та обласної рад покинув базікати і взявся за конкретну роботу, причому фахово.

avatar

Якимчук розумно взялась за розум

17 лютого 2016 17:32