Поліція розслідує загибель 33-річної жінки, яка померла в Чернівцях в очікуванні підтвердження коронавірусу

Поліція розслідує загибель 33-річної жінки, яка померла в Чернівцях в очікуванні підтвердження коронавірусу

18.03.2020, 15:59

Під час моніторингу мережі Інтернет співробітники Чернівецького відділу поліції виявили інформацію про те, що через неналежне виконання службових обов’язків медичними працівниками внаслідок захворювання на COVID-19 померла 33-річна жінка. Для перевірки інформації, з’ясування всіх обставин і надання правової оцінки діям лікарів слідчі розпочали досудове розслідування.

 У дописі в одній із соціальних мереж зазначається, що батьки померлої буковинки звинувачують лікарів у ненаданні належної медичної допомоги їхній донці. Жінка перебувала в лікарні з підозрою на інфікування коронавірусом, однак позитивні результати тестів надійшли вже після її смерті.

 За вказаним фактом слідчі Чернівецького відділу поліції внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 140 (Неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає обмеження волі на строк до двох років або позбавленням волі на той самий строк.

 Для встановлення причин, які призвели до її загибелі, призначено судово-медичну експертизу.

 Про це в коментарі Цензор.НЕТ розповів заступник голови Національної поліції - начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе. Відповідаючи на запитання журналіста про те, як поліція реагуватиме на випадки смерті людей поза лікарнями, де є підозри на коронавірус, він зазначив, що будуть відкриватися кримінальні провадження.

"Щодо всіх природних смертей відкриваємо кримінальне провадження за ст. 115 Кримінального кодексу (Умисне вбивство) для того, щоб досліджувати всі обставини події і мати можливість провести найширший комплекс слідчих дій. Але в Єдиному судовому реєстрі є спеціальна позначка - природна смерть. Відповідно після проведення судово-медичної експертизи, коли експерт нам назве причини смерті, буде ухвалюватися рішення про подальше проведення розслідування або закриття кримінального провадження", - пояснив заступник голови Нацполіції.

Він уточнив, що в регіони вже направлено рекомендації про дії співробітників Нацполіції у разі надходження повідомлень про виявлення трупів громадян, які можуть бути пов'язані із захворюванням на коронавірус.

"Ми розробили алгоритм щодо місця огляду трупа, виїзду на місце події: яким чином оглядається, як передається труп і проводиться розтин, - каже Максим Цуцкірідзе. - На жаль, у моргах не обладнані каналізаційні відводи належним чином, а важливо не допустити поширення вірусу. Тому ми всі ці проблемні питання відпрацювали з Міністерством охорони здоров'я та Офісом Генерального прокурора.

Якщо була природна або раптова смерть людини, але є підозра на коронавірус, співробітники Нацполіції виїжджають на місце разом з медиками. Лікар складає свідоцтво про смерть, далі все відповідно оглядається слідчим і направляємо тіло на розтин. Щоб убезпечити співробітників, які виїжджають на місце події, ми закупили засоби індивідуального захисту (маски, рукавички, респіратори, бахіли, халати тощо), все одноразове. Людям, які контактували або жили в одній квартирі з померлим, будемо рекомендувати провести дезінфікуючі заходи. Речі, якими користувалася загибла людина, підлягають утилізації, як і ті засоби захисту, які використовували поліцейські та експерти, що виїхали на місце події. Такі заходи будуть проводитися спільно з працівниками Міністерства охорони здоров'я і ДСНС".

 Він також уточнив, що згідно зі спільним наказом МВС, Міністерства охорони здоров'я та Офісу Генерального прокурора, якщо захворіла і померла літня людина, в якої були хронічні хвороби раніше, її родичі мають право відмовитися від проведення розтину.

Нагадаємо, в Україні зафіксовано другий випадок смерті пацієнтки з коронавірусом COVID-19 - 33-річної жінки з Чернівецької області. Увечері 13 березня госпіталізували її і двох дітей з підвищеною температурою. Усі вони не були за кордоном останнім часом, однак мали контакт з людиною, яка повернулася з Італії. 16 березня жінка померла. В облдержадміністрації повідомляли, що причиною її смерті стала хронічна патологія, не пов'язана з можливим діагнозом. Однак результат аналізу жінки на COVID-19 також виявився позитивним. Рідні жінки звинувачують в її смерті медиків, що не госпіталізували її після першого звернення.Зі свого боку глава ОДА Осачук заяви: "Чернівецькі лікарі впевнені, що 33-річна пацієнтка померла не через коронавірус"

Нагадаємо, в березні ВООЗ визнала поширення коронавірусу COVID-19 глобальною світовою епідемією - пандемією, її епіцентр перемістився з Китаю в Європу.

11 березня Кабінет міністрів затвердив заходи в зв'язку з епідемією коронавірусу. Школи, виші і дитсадки закрили на 3 тижні, пробне ЗНО відклали.

Україна заборонила громадянам з реєстрацією на тимчасово окупованих територіях в'їзд через КПВВ. РНБО ухвалила рішення з 17 березня закрити кордони для літаків, автобусів і поїздів.

Українці зіткнулися з труднощами під час повернення на батьківщину: туристи і заробітчани застрягли в Єгипті, Польщі, Німеччини, Чехії та інших країнах.

16 березня президент Володимир Зеленський заявив, що проситиме Кабінет Міністрів заборонити залізничне та автобусне сполучення, закрити метрополітени і не збиратися групами понад 10 осіб. Запропоновані ним заходи набули чинності з полудня 18 березня. У Києві, Харкові та Дніпрі зупинили метрополітен. У маршрутках можуть їхати 10 осіб, в тролейбусах і трамваях - по 20.

Укрзалізниця припинила міжнародне і внутрішнє сполучення, українці здали 400 тисяч квитків.

Верховна Рада ухвалила закон щодо протидії розповсюдженню коронавірусу. За порушення карантину ввели адміністративну, а за умисне зараження когось коронавірусом - кримінальну відповідальність.

Кабмін радить органам влади і підприємствам перевести співробітників на віддалену роботу. Президент і прем'єр-міністр закликають українців залишатися вдома. Якщо вірус буде поширюватися, карантин може бути продовжений.

Джерело: https://censor.net.ua/ua/n3182317

1