Політолог Сергій Федуняк: «Імпічмент в Україні малоймовірний»

Політолог Сергій Федуняк: «Імпічмент в Україні малоймовірний»

29.10.2017, 14:17

Коментуючи можливість прийняття в Україні закону про імпічмент, політолог Сергій Федуняк висловив думку, що це малоймовірно.

«Ймовірність існує, але незначна. Навіть якщо такий закон і з’явиться, його положення будуть прописані таким чином, щоб унеможливити імпічмент на практиці. До прикладу, він може бути введеним у дію вже для наступного президента», – повідомив журналісту видання Persona.Top доктор політичних наук, професор кафедри міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Сергій Федуняк.

Де-юре Україна не готова до імпічменту

Експерт переконаний, що, з одного боку, політична система до імпічменту готова, а з іншого – немає готовності до впровадження цієї процедури з правової точки зору.

«Українська політична система частково готова до запровадження імпічменту, про що свідчить відсторонення від посади Віктора Януковича. Тобто відповідний бар’єр подолано. Але ще немає готовності до тривалої юридичної процедури цього процесу, бо попередній президент усувався в надзвичайних суспільно-політичних умовах», – говорить Сергій Федуняк.

Закон може дестабілізувати державу

Політолог упевнений, що закон про відсторонення президента від влади є актуальним.

«Закон, звичайно, потрібен, – каже Сергій Федуняк. – Повинен бути принаймні потенційний меч над головою президента. Хоча у практичному плані будь-який імпічмент – це дестабілізація.

Автор: Ірися Герцун

Джерело: https://persona.top/2017/10/28/politolog-sergij-fedunyak-impichment-v-ukrayini-malojmovirnij/

1