Поле забрало хазяїна: земельний конфлікт у Грушівці закінчився смертю директора

Поле забрало хазяїна: земельний конфлікт у Грушівці закінчився смертю директора

21.03.2019, 00:37

Для кого земля матінка, а для директора сільськогосподарського кооперативу «Бабинський» вона стала сирою могилою.

Конфлікт довкола оренди земельних паїв у селах Бабин, Грушівці та Нагоряни Кельменецького району триває більше восьми років, хоча спочатку ніщо біди не віщувало. Після розпаду колгоспів, коли в багатьох місцях поля заростали бур»янами, бо престарілим власникам не під силу було обробляти свій гектар поля, у названих селах не стали мережити землю межами, а домовились обробляти її колективно, крупними масивами. Для цього знадобилась залишена в спадок стара колгоспна техніка, час від часу засновники кооперативу докуповували щось нове. Та коли в 2010 у засвіти пішов попередній керівник «Бабинського», настав певний період розгубленості. Опісля ж з»ясувалося, що частина часток, які раніш орендував «Бабинський», опинились в реєстрі ТОВ «Кельменці агро», зареєстрованого не в райцентрі, а тут же таки, у Грушівці. Більшість  власників тих часток написали відтак заяви про те, що не виходили з «Бабинського», або повертаються в нього, але чи процес було довершено законодавчо – достеменно сказати важко. Частина часток опинилася в реєстрації і в одних, і в інших. Сприяв тому державний безлад в цій справі, коли вести реєстр поперемінно доручали різним структурам. Дехто з подвійної реєстрації й користав: дивіденди за оренду чи обробіток землі платили і ті, й інші. До того ж, у «Кельменці агро» кілька разів змінювалися керівники, власники.

З середини жовтня минулого року керівником зазначеного товариства став громадянин Німеччини Міхаель Матіас Хайнріх.

Минулого четверга  кілька людей від «Кельменці агро» прибули з тракторами на зелений масив пшениці, засіяний восени механізаторами «Бабинського». Намір, начебто, був відбити межі поля, яке повинно належати їм. У «Бабинському» ж стверджують, що ті прийшли  не з наміром міряти, а орати поле. Шлях їм перегородили. Виконувати наказ насильно долати перешкоду механізатори відмовились, і тоді за кермо трактора сів німець. В результаті – пошкоджено автомобіль, що перекривав шлях техніці «Кельменці агро»,  кілька гектарів пшениці таки переорали.

Директора «Бабинського» на початку сутички на місці не було. Під»їхав пізніше, коли трактор уже переорював поле. Під час палкої суперечки 58-річному чоловікові стало недобре. Його відвезли до лікарні, але зарадити фатальному медики вже не змогли.

Чому задавнене питання орендних часток за багато літ  до кінця так і не вирішене, адже від претензій на обробіток «своєї частки паїв» «Кельменці агро» не відмовлялись, а округою ширились чутки, що заради залучення часток платять навіть їх власникам по 10 тисяч гривень(?), на це питання правоохоронцям доведеться давати вже запізнілу відповідь. Аби, бодай, не допустити нових трагедій довкола боротьби за рідну українську землицю на рідній українській землі!

За інформацією прес-служби Управління Національної поліції в Чернівецькій області, розслідування ведуть слідчі Кельменецького відділу Нацполіції, куди з заявами звернулися обидві сторони конфлікту. Людини ж – вмілого господарника, який сердечно  вболівав за справи громади, люблячого батька і дідуся – уже не повернути. Поховали Михайла Федоровича Баранчука вихідного дня в рідному селі Нагоряни. Провести його в останню путь прийшло більше тисячі людей. Удвічі – втричі більше, ніж мешкає в Нагорянах. Земля тобі пухом, господарю!

Фото ілюстративне 

1


КОМЕНТАРІ (20)

Про тривожну ситуацію в Грушівцях писала свого часу газета "Буковина". Застерігала, аби люди не велись на заманухи від закордонних зайд. Бо що таке для них 10 тисяч гривень при нашій знеціненій грошовій одиниці?! Поміняє в банку якихось 300 єврів, і має таку суму. А результат той, що чужинець своїми діями зводить у могилу ділових українців. Це як у Шевченка:

                            А вже німець на Вкраїні

                                  картопельку садить.

Тільки зі значно сумнішим фіналом.

avatar

Антон

20 березня 2019 18:41

Таких нелюдів, не спинила ні смерть господаря, ні Великий піст!!! В понеділок після поховання Михайла Федоровича (в неділю), дані тварини з Кельменці Агро приїхали знову на те саме поле ,що призвело до смерті господаря, зі спробую знову орати і дискувати пшеницю.... це дуже великий гріх знищувати хліб. Наші Діди не добили німців, а вони купують нас за гроші. Люди!!! Гоніть німців з нашої землі, за що наші предки воювали!!! По даній трагічні ситуації грозить міжнародний скандал ( рейдерське захоплення, що призвело до смерті. Кваліфікується як вбивство.) Німцям раді в наших тюрмах....

avatar

Вася колхоз

20 березня 2019 20:42

Таким Пітухам раді. Пробачати смерть Українця німцям не потрібно.

avatar

Олег

20 березня 2019 20:53

В ТОВ "Кельменці Агро" в засновниках є лиш сам Німець: Міхаель Матіас Хайнріх, але без "криші" тут не працювати... Йго курує місцева Еліта ( Поліція, Влада)

avatar

Вася колхоз

20 березня 2019 21:09

Не треба тут розпалювати зараз національну ворожнечу. У нас дикий бардак в області з землею, зокрема з її реєстрацією. А німець, будь-який німець, знає, що якщо ділянка зареєстрована на нього у користування/оренду - то це його ділянка, якою він може користуватися. Це тільки українець може двічі віддати свій наділ в оренду, знімати з того гроші і радіти своїй ницості. Починати треба з Держгеокадастру і Головного управління юстиції. А загалом за земельні питання і за аграрний сектор конкретно відповідає департамент АПК облдержадміністрації, яким ніби керує, а насправді вже багато років дармоїдствує Варжевський. Цей конфлікт - на совісті перш за все Олександра Варжевського. Загалом облдержадміністрації з РДА разом давно пора розігнати. Тому нема чого гнати на німця своє ж дєр*мо. 

avatar

земля

20 березня 2019 21:47

Історія почалась із 2010р.  коли наші, Грушівецькіі землі брали в оренду новостворені ТОВ "Кельменці Агро" в особі директора Ганжелюка Василя Івановича! Який в той час був із представниками Держ Влади. Він Пообіцяв для агрохолдингу Лат Агоо банк землі, йому дали гроші. Земельки не добрав. Коли зробили інвентеризацію земель по даному підприємстві - не вистачє 60 га землі. І тут Він вирішив зробити Лохом СГК Бабинський! Напали не на того: Михайло Федорович був підкований і впевнений у своїх діях, Він не здавався!!!  Але коли НЕЛЮДИ стали нищити хліб, серце не витримало. 

avatar

Вася колхоз

20 березня 2019 22:30

Яканаціональна ворожнеча німці це не національна ворожнеча вони вже не воюють вони розуміють що по300 євро куплять кожен гектар України,без войни  але через смерть захисників людського

avatar

20 березня 2019 22:31

Гнати на німця чи не лише на нього, а й на доморощених скигліїв,що продаються на кожному кроці і при всякій нагоді, - то питання з різними відповідями. Але що веде НІМЧУРА себе свинськи-нахабно - то факт! він же нічого документально не довів. Суди тривають, затягуючи вирішення проблеми. Суддів - на мило!Толерантні бесарабці могли зайду-німця під гарячу руку і прибити. І суду їм за це би не було. Принаймні. знайшлись би пом"якшуючі обставини. Колись німці з СРСР перед війною 1939--1945 ділили сфери впливу, тепер ділять з москалями. Санкціонують проведення газової труби в обхід України, завдаючи удар в спину нашій державі. А до того ще й  до землі нашої рийку сунуть . Як це німець єдиний засновник ТзОв? Він що купив права на ту землю? Так вона ж іноземцям не передається. Терміново команду ЛЯШКА з його вилами на Буковину! Поки що українську.Гнати нахабних зайд-провокаторів!

avatar

Ярослав "землі"

20 березня 2019 22:34

як віддають нашу землю в оренду іноземцю? Які хотіли завоювати нашу землю ,і називають себе атеїстами ,але являються ганджугабістами!!!  ЛЮДИ ви бійтеся бога  думайте кому віддаєте в оренду землю ,Громадянину німеччини назавжди?,чи сосідові до поки ви не готові самі свою землю обробляти не кидайтеся на разову подачку від підставного як завжди ,який потім нізащо не відповідає,і про людей він навіть не думавав ,для нього люди це раби а земля товар

 

avatar

20 березня 2019 22:40

А чому мовчить видатна захисниця буковинських аграріїв Ліля Бортич? 

avatar

де Бортич?

20 березня 2019 22:53

Мене блокують. Я пишу прізвища людей які замішані в смерті (вбистві) Михайла Федоровича і вони при вдалі і при пагонах...

avatar

Вася колхоз

20 березня 2019 23:09

Хтось із місцевих, хто в темі, поясніть: 1) то що німець і далі оре поле? 2) Скільки зорав у понеділок? Чув, що претендує на 21 частку. Це приблизно така ж кількість гектарів. 3) Має на те якісь документи, а чи тільки сумнівний реєстр? 4) Що це за  особа -- згаданий  у коментарях Ганжелюк? Це той, що в держадміністрації тепер, котра з усіх сил тепер, аби не втратити шансів грабувати, чинить опір децентралізації?!

avatar

міхал

20 березня 2019 23:11

А до чого тут децентралізація до приватної землі? Є власники - і не паїв, а конкретних земельних ділянок. Власник вправі віддати свою землю в оренду кому захоче, хто запропонує йому кращу оплату за використання його землі. Питання в тому, як приватні ділянки опинилися у подвійній оренді. Є безліч інстанцій, які зобовя,зані були до цього не допустити і одразу виправити ситуацію, а не доводити її до конфлікту. Не шийте сюди ще й децентралізацію.  

avatar

до міхала

20 березня 2019 23:46

Я не про децентралізацію, а про анархічне кельменецьке безладдя і, як з"ясовується, безвладдя. Сумне уже тепер, трагічне. Знав Баранчука як вольову, цілеспрямовану людину.  Чужого не хотів, але від нього старалися усіма способами щось відкусити. Михайло не здавався, навіть допомоги не просив. Та серце могутнього чоловіка не витримало.

avatar

міхал

20 березня 2019 23:56

один крикне смерть німцю, а всі решта підхоплють та й собі кричать! спочатку наведіть лад у своїх головах, бо гроші беруть за паї і даже дехто двічі за ту саму земельку гівноїди, а при цьому хочуть порядку! Ви люди чи свині!? коли вже нарешті зрозумієте, що ніхто крім вас самих порядку вам не наведе! 

avatar

123

21 березня 2019 05:11

А чому мовчить видатна захисниця буковинських земель Світлана Ісаченко?

avatar

де Ісаченко

21 березня 2019 09:18

Чому з цього приводу ні слова від такої собі Бортич? Тому, що ця безтолкова облдепутатка й сама сьогодні, керуючи агропідприємством у Мошанці, по-холуйськи підтанцьовує під хазяїна-іноземця, котрий круком залетів на кельменецькі поля. Зате ця Бортич, аж дуже часто виступаючи в ефірах маловідомих облтелеканаликів, глаголить про все, про все. І ось-ось дочекаємось, що невдовзі і форель в гірських річках вчитиме гуцулів.

 

Тупо мовчить з приводу біди в Грушівцях та Нагорянах і такий собі начальник облсільгоспуправління Варжевський, котрий служить за квотою. І, як фахівець, не здатен відрізнити пшеницю від жита. Сарака є сарака.

 

Мала б слово з приводу сказати про біду в своєму рідному селі і аж надто «відома» поетеса Віра Китайгородська. Та не скаже. Бо й вона у тій квоті, тобто держпосаді, де на ситу старість заробляє…

avatar

Антип

21 березня 2019 11:42

Причому тут Ліля!!! Конфлікт  СГК "Бабинський" та ТУПОРИЛОГО німця скоро закінчиться. Мудак Матіас який приїхав у Кельменці і починає робити вітер, за підтримки місцевих аферистів. Він навіть не усвідомлює, як Вони його використовують. Матіас - ти дуже скоро сядеш за грати....

avatar

Вася колхоз

21 березня 2019 19:30

"Мудак Матіас", про якого пише "Вася колхоз", це не наш Матіас, бо прізвище таке є й на Буковині, а напасний німчура МІХАЕЛЬ МАТІАС ХАЙНРІХ, якому закортіло поживитись газдуванням на бесарабській землі. Все інше ви знаєте.

Два запитання: 1. Так орав німець далі озимину після похорону директора "Бабинського"?

2. Що то за Ганджелюк, який посав усю цю смуту? Це той, що тепер при владі? У райдержадміністрації?

avatar

Ярослав

21 березня 2019 22:35

Що значить "посав смуту"? Посмоктав чи що?! А чи, може, все таки посіяв? Будьмо уважні! -- наставляє Творець.

Чи хтось відповість на питання Ярослава:

Де зараз той фріц Хайнріх? Його, падлу,  народна ненависть не змела з Бесарабії?

Що це за тип Ганджелюк, який заради особистої вигоди посіяв смуту? Це той паскудник, що в райдержадміністрації?

avatar

Роман Ярославу

22 березня 2019 20:06