Поки Михайлішин і Каспрук сперечалися, чернівчани так і залишилися без басейну

Поки Михайлішин і Каспрук сперечалися, чернівчани так і залишилися без басейну

11.09.2019, 15:12

У 2012 році у Чернівцях з’явився інвестор, який був готовий капітально відремонтувати басейн біля стадіону «Буковина» та відновити його роботу.

Про це у програмі «Діалоги» на телеканалі «Чернівецький промінь» повідомив депутат міської ради Віталій Михайлішин, який у 2011-14 роках очолював Чернівці

«Мені до сьогоднішнього дня соромно дивитися на наш басейн на Головній. У 2012 році я привів інвестора і представники фракції,  головою якої був Олексій Каспрук розповідали, що нам не потрібен цей інвестор.

Інвестора потрібно було на 15 років звільнити від орендної плати, але при цьому там був такий соціальний пакет при якому діти з садочків та шкіл у певні дні та години мали безкоштовно займатися плаванням у цьому басейні.

Місто могло отримати хороший інфраструктурний обєкт та в 2012 році «Фронт Змін» все заблокував. Розповідали, що нам не потрібен цей басейн,що вони самі знайдуть інвестора, яких черга стоїть.

Зараз 2019 рік я не бачу жодного інвестора», – зазначив Віталій Михайлішин.

Нагадаємо, у лютому 2012 року тодішній депутат Чернівецької міської ради Олексій Каспрук прокоментував позицію  фракції щодо надання пільги інвестору, який взяв в оренду басейн біля стадіону «Буковина».

- Сьогодні є така практика, коли конкурсна комісія Чернівецької міської ради з питань надання в оренду комунального майна створюється рішенням виконавчого комітету. Навіть не депутатами. Відповідно після надходження однієї заявки комісія приймає рішення про передачу того чи іншого майна в оренду орендарю. Коли оголошувалися умови цього конкретного конкурсу, то інвестор чітко мав прочитати, що він має платити орендну плату. Після того як конкурс відбувся, на нашу думку, неможливо змінювати умови його проведення, - пояснив Олексій Каспрук. - Якби інші підприємці знали, що від орендної плати їх звільнять, то вони також взяли участь у цьому конкурсі і запропонували б кращі умови. Бюджетом на 2011 рік було передбачено реконструкцію басейну в ЗОШ № 27 з будівництвом автономної котельні. Ми переконані, що це реально було зробити. Щоб Чернівці мали місце, де діти можуть оздоровитися. Але міська влада відмовилася від планів реконструкції цього басейну. Так само, як і від наміру відремонтувати кінотеатр імені Івана Миколайчука. 

На 22 сесії Чернівецької міської ради, на яку вони зібралися  29 березня 2012 року, депутати пересварилися через те, що приватна фірма «Ексклюзив-Груп» відмовилася від реконструкції басейну стадіону “Буковина”. 26 березня фірма подала до департаменту економіки міста заяву про розірвання угоди. 

Бурхливі обговорення в залі викликало повідомлення директора департамента економіки Світлани Хімійчук про те, що інвестор реконструкції та відновлення міського басейну по вул.О.Гузар, якому на одному з попередніх засідань народні обранці відмовилися надати пільгу зі сплати орендної плати за землю, повідомив листом про свою відмову від інвестиційної пропозиції. За її словами, орендар відмовився саме через те, що міська рада не погодилася звільнити підприємство від сплати земельного податку на час реконструкції.

Секретар міської ради Віталій Михайлішин персонально «подякував» представникам опозиційних фракцій, які тоді відмовилися підтримати це рішення, за те, що питання з басейном у Чернівцях вкотре зависло у повітрі і запропонував їм спробувати тепер самостійно знайти інвестора на відновлення цього важливого для міста об’єкта інфраструктури.

Натомість депутат О.Каспрук запропонував внести до Стратегії розвитку пункт про за планування на найближчі роки виділення коштів з міського бюджету на реконструкцію басейну ЗОШ №27, що по вул.Воробкевича. Після деяких дебатів цю пропозицію було підтримано депутатами.

У середу, 4 квітня 2012 РОКУ, в мерії підводили підсумки роботи Чернівецької міської ради у 2011 році. Журналісти поцікавилися долею басейна.

"У мене була зустріч з інвесторами для того, щоб наш басейн запустили, - розповів на прес-конференції Віталій Михайлішин. - Люди були готові вкласти 3 млн. грн, щоб басейн приймав відвідувачів вже з 1 червня. Але підтримки, чомусь, не було. Пані Козлова кричала, що не можна здавати басейн без оренди, пан Каспрук... Оце мені дуже неприємно. Кожен депутат прийшов у міську раду, щоб щось після себе залишити. А басейн – це соціальна сфера, діти могли б купатися. А ми не дали пільги, не звільнили від оренди. Я сьогодні хочу подивитися, може пані Козлова, чи пан Каспрук самі знайдуть інвестора. Пан Каспрук запропонував знайти кошти до 2016 року, який молодець. А до 2016 року нам що, басейн не потрібен? Подивимося наступну сесію, може вони знайдуть інвестора. 

На початку 2013 року сесія Чернівецької міської ради повернулася до питання про передачу в оренду басейну біля стадіону "Буковина". Щоправда про інвестора тоді вже не йшлося.  Опозиція вимагала, аби окрім цілорічного функціонування та безкоштовного відвідування школярами, водні доріжки мали не менше 50 м. Але такі вимоги вже одного разу у 2012 відлякали інвестора. 

Позицію влади пояснив секретар міської ради Віталій Михайлішин.

- Чи є вже охочі вкласти гроші у басейн?

- Щодо басейну, то це для мене особисто дуже болюче питання. Його треба обговорювати з інвестором і фахівцями. Може, це буде 25-метровий басейн, може два — на 15 і 25 метрів. Будемо шукати бізнесменів, які б погодилися. Я особисто буду шукати інвесторів і всіх закликаю. Наприклад, треба шукати в інших містах, розмістити оголошення в Інтернеті. Можна спробувати домовитися і з Благодійним фондом Фірташа — фонд уже чимало допоміг місту і на новорічні свята, й університету дав 8 мільйонів.

- Скільки приблизно грошей потрібно на реконструкцію басейну?

- Відновлення басейну потребує значних коштів — точно не можу сказати. Але думаю, як мінімум 4 мільйонів гривень. Там ще є і навантаження — треба зробити дві роздягальні.  Я дуже хочу, щоб там був повноціний міський спорткомплекс, де працював би басейн, спортивні майданчики.

Нарешті, коли фігуранти суперечки помінялися місцями - Каспрук став міським головою, а Михайлішин перейшов формально в опозицію, ситуація навколо басейну у Чернівцях так само не зрушила з мертвої точки

Влітку 2017 року стало відомо, що Уряд був готовий надати 70-90 млн. грн. на будівництво багатофункціонального водноспортивного комплексу на Гравітоні. Про це під час візиту до Чернівців заявив міністр Ігор Жданов.

Щоб отримати ці кошти місто мало виділити під будову земельну ділянку та кошти на виготовлення проекту. Необхідні проекти рішень для цього підготували і винесли сьогодні на розгляд сесії ДМБКіЗВ та спортуправління міської ради.

На місці майбутнього басейну побував віце-президент Федерації плавання, яка курує будівництво таких об’єктів в інших містах. Сказав, що місце чудове, басейн будувати можна. Такий комплекс вже зводиться в Коломиї.

- А у нас на Гравітоні басейну не буде, хоч мешканці петицію про це подали. Бо Василь Продан і Володимир Бешлей проти. Їм земельна ділянка не подобається. Пропонують почекати до 2019 року та пошукати іншу. Отак «дбають» "Рідне місто" і Василь Продан про чернівчан, - написала на своїй сторінці у ФБ радник Чернівецького міського голови Ірина Карімова

У той самий час підприємець Павло Польовий запропонував для ознайомлення проект відновлення роботи комунального басейну в м. Чернівці (біля стадіону "Буковина").

 - Хочу допомогти місту з реалізацією цього проекту. - написав Павло Польовий на своїй сторінці у ФБ. - Вважаю, що ТОВ "Льодова арена-Чернівці" зможе його втілити у життя! Беручи до уваги суспільну значимість проекту, буду вдячний громадськості за підтримку. Вірю, що спільними зусиллями ми прискоримо появу в місті справжнього спортивного водяного поля. 

 Пропозицію прокоментувала радник Чернівецького міського голови Ірина Карімова:

 Ірина Карімова Басейн на стадіоні «Буковина» має обов’язково бути. Це передбачено міською Програмою розвитку інфраструктури плавання у Чернівцях, яка розроблена за підтримки Федерації плавання України. Басейн має мати довжину 50 м і відповідати усім вимогам для проведення спортивних змагань, у тому числі міжнародних. Тобто це має бути не розважальний басейн, а саме спортивний, відповідно його чаша має бути облаштована згідно з вимогами FINA. Так як це відкритий басейн , необхідно вирішити питання захисту від сміття, комах і пилу, що передбачає посилену систему фільтрації та знезаражування води, або облаштування спеціального павільйону чи жалюзі для басейнів.

- Враховуючи,що Павло пропонує будувати басейн на першій ліній вул.Головної, яка є основною транспортною артерією міста, дотримання цих вимог стає особливо важливим. У спортивного басейну є свої вимоги до облаштування інженерних комунікацій, а також щодо наявності допоміжних приміщень, планування котрих часто передбачає необхідний мінімум площ (роздягальні, душові, зал для підготовчих занять, балкони трибуни, тощо). На представленому ескізі важко визначити функціональну спроможність допоміжних приміщень для басейну. Яка пропонується ширина басейну – 16, 21 чи 25 м? Яка глибина – 1,8 м чи все ж 3,5 - 5 м , що передбачає стрибки з трампліну? Чи можна буде грати у водне поло (20х40 м, глибина не менше 2 м)? Ванна басейну лежатиме на грунті чи опиратиметься на опори?

- Тобто висновки, чи можливо реалізувати ідею Павла та облаштувати повноцінний спортивний басейн на запропонованому майданчику, можуть зробити лише фахівці. Саме фахівцям і буде запропоновано проаналізувати пропозицію Павла. Є й сумніви щодо фінансової спроможності підприємця Польового реалізувати такий проект. Тобто, левову частина фінансування припадатиме все ж таки на міський бюджет. Тому умови інвестування в такий проект мають бути прозорими і зрозумілими громаді.

- Відновлювати басейн потрібно якнайшвидше. Але, здається доцільніше все ж виготовити проект комплексної реконструкції стадіону «Буковина», що дозволило б мати цілісну картину розвитку цього комплексу,в т.ч. і його використання для інших ігрових видів спорту. На розробку цього проекту у цьому році пропонувалося виділити кошти, однак ідея не підтримана, в програмі ДМБК передбачено розробляти проекти реконструкції окремих частин стадіону, втому числі і басейну, хоча кошти на це не передбачено.

 Доки депутати й чиновники мізкували, де саме збудувати  басейн, кошти на розвиток спорту пішли до іншого регіону. У лютому 2018 року міський голова Чернівців Олексій Каспрук повідомив, що питання щодо земельної ділянки під басейн на Гравітоні не вирішене і наразі вже неактуальне. За його словами, гроші міністерство спрямувало на будівництво басейну в Коломиї.

– Там будується величезний басейн і передбачається створення одного із центрів розвитку плавання в Україні. Будемо їздити туди на змагання, – зазначив мер.

Нагадаємо, у лютому 2018 року у Чернівцях мали оголосити тендер на будівництво басейну в школі №27. 

Ми говорили, що основна увага приділяється 27 школі і басейну на стадіоні Буковина, - розповів ще у грудні 2015 року у програмі "Суть речей"  депутат Чернівецької міської ради Тарас Бабух. - У 27 школі басейн, згідно цього проекту має бути відремонтована котельна і сама чаша басейну. На реконструкцію котельні виділяє кошти місто. На реконструкцію чаші басейну це йдуть грантові кошти. Пропозицію нашу житлово-комунальної комісії, ми розглядали цю програму, щоб після освоєння коштів, на базі басейну школи 27, зробити комунальне підприємство. Яке могло б і десь в оренду здавати і оздоровлювати і підприємства, і установи. Але обов’язково повинна бути складова саме оздоровлення діток.

- Щодо басейну на території стадіону Буковина, там проблема більш складніша. В 90-ті роки дана споруда влітку здавалася різним підприємствам, вони раз-два наповнювали чашу басейну, вода цвіла, вони не застосовували ніякі очищувальні засоби. Колись хлорувалася рідким хлором, я неодноразово був у тій хлораторній, яка знаходиться ззаду за таблом Буковини. Там вони з котельнею в одному приміщенні знаходилися. Котельня вже розрушена, не працює багато років. Зараз є сучасні засоби беззараження, дезінфекції води. Хлораторної не треба, але щоб басейн працював в зимовий період, треба котельню будувати, а це дороговартісна річ, тому що тягнути гарячу воду за 200-300 метрів - це складно. Потужність має бути відповідною. Такі є проблеми. Реально це зробити за 4 роки. Так програма розрахована.

ДОВІДКОВО:

Нагадаємо, 50-метровий відкритий плавальний басейн стадіону “Буковина”, збудований ще в 1956 році, перебуває у комунальній власності з 1997 року і весь цей час не працював. З часу здачі в експлуатацію ремонт басейну не проводився, системи подачі, очистки і знезараження води повністю зношені, ванна зазнала руйнації. Басейн чотири рази передавався в оренду приватним структурам, які від оренди та реконструкції відмовилися. Наприкінці 2011 року басейн буде передано приватній фірмі «Ексклюзив-Груп» для реконструкції. Секретар міської ради Віталій Михайлішин тоді обіцяв, що стадіон запрацює вже у 2012 році.

Джерело: https://times.cv.ua/ та buknews.com.ua

1