Поки Клічук чекає 100 млн грн на ремонт злітно-посадкової смуги аеропорту, Бурбак боїться, що Продан з Ковалюком їх 'освоять'

Поки Клічук чекає 100 млн грн на ремонт злітно-посадкової смуги аеропорту, Бурбак боїться, що Продан з Ковалюком їх "освоять"

19.06.2021, 14:38

Міська влада Чернівців сподівається до кінця року провести капітальний ремонт злітно-посадкової смуги аеропорту "Чернівці".

Це дозволить летовищу приймати великі літаки на кшталт "Боїнгів", повідомив у ефірі телеканалу ТВА міський голова Роман Клічук. 

За словами посадовця, влада Чернівців вчасно розробила проектно-кошторисну документацію щодо ремонту злітно-посадкової смуги аеропорту. Наразі місто очікує від уряду 100 млн грн на проведення цих робіт.

"Сподіваюся, що ми ці гроші отримаємо цього року. Планується оголошення тендеру на ці ремонтні роботи. Тому, гадаю, до кінця року ми зробимо злітно-посадкову смугу", – повідомив Клічук.

Він додав, що після ремонту злітно-посадкова смуга стане "трохи довшою і якісною".

"Ми зможемо приймати будь-які літаки – починаючи від "Боїнгів". Ми вже будемо більш відкриті для європейських авіакомпаній. Я думаю, що після ремонту смуги аеропорт ще краще запрацює", – сказав Роман Клічук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не минуло й десяти років: у чернівецькій мерії знову обіцяють, що після чергового ремонту смуги аеропорт прийматиме "Боїнги"

Тим часом народний депутат двох скликань Максим Бурбак в ефірі програми «Постфактум» закликав владу Чернівців не піддаватися на провокації обласної влади і не передавати ремонт летовища у руки Богдана Ковалюка.

«Велике будівництво» та інші капітальні видатки в Чернівецькій ОДА курує Богдан Ковалюк, заступник голови ОДА. Коли сам голова ОДА тепер більше робочого часу буде перебувати у Палаті конгресів, куди його обрали заступником, то в області буде керувати Богдан Ковалюк, а точніше – Василь Продан. Як вони нацарювали у Чернівцях, ми вже бачили. Тепер вони залізли у розподіл коштів капітального будівництва.

 І ще одне, звідки ростуть вуха Богдана Ковалюка. Вони ж від Чернівецького аеропорту ніяк не можуть відчепитися. Це їхня давня тема, ще починаючи з тунелю. Ви ж пригадуєте, як з міського бюджету дали 1 мільйон гривень на те, щоб отримати звичайний папірець – технічне обґрунтування на будівництво тунелю під злітно-посадковою смугою аеропорту, щоб з’єднати аеропорт з Проспектом Незалежності. Гроші витратили, папірець поклали в архів – все.

Але ж ідея залишилася. Треба таки влізти в аеропорт! І ми бачимо, як обласна влада тисне на міського голову. Я говорив з Романом Клічуком, він каже: «Допоможіть, щоб місто не втратило аеропорт і ми не перетворилися на село.» І тепер я побачив проект рішення про передачу в користування Чернівецькій обласній адміністрації Міжнародного аеропорту «Чернівці» до 1 січня 2023 року. Читай – Богдану Ковалюку, читай – Продану.

Продан свого часу не дав голосів за підписання меморандуму з Міністерством інфраструктури про те, щоб у програмі підтримки і розвитку регіональних аеропортів, яку я ще як міністр розробляв і затвердив до 2022 року, і в якій на реконструкцію злітної смуги аеропорту передбачено 535 млн грн. Вони усували Каспрука, не давали кошти на розробку проектно-кошторисної документації. Я особисто звертався з листом до тодішнього прем’єра Гройсмана про виділення 3 млн грн на проектно-кошторисну документацію. І тепер Чернівецька ОДА хоче це забрати. А чого ж ви тоді 3 мільйони не дали? Тепер Богдан Ковалюк це хоче забрати, бо гроші лежать. Тобто «дайте нам до 1 січня 2023 року, бо потім програма закінчиться, ми там покопаємося, гроші освоїмо і потім вам назад віддамо». Тунель бачили як зробили? Міст у Маршинцях досі не зданий в експлуатацію бачили? Хочу нагадати, станом на 2019 рік проектно-кошторисна документація вартувала 220 млн грн. Через рік, без тендерів, прикриваючись «ковідною» ситуацією провели закупівлю в одного постачальника і вартість стала 350 млн грн, на 130 млн грн більше. І ще не здали в експлуатацію! Тепер апетити на 535 млн грн., - сказав Максим Бурбак. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До виділення мільйона гривень на розробку проектної документації на тунель причетний також і міський голова, - депутат Гавриш

Депутати Віталій Гавриш і Богдан Ковалюк повинні відповісти за викинуті на вітер народні гроші, - думка

"Чернівці поволі набувають рис маркесівського Макондо": екс-перший заступник голови Чернівецької ОДА Галиць розкритикував ідею тунелю під містом

 Нагадаємо, Кабмін України розподілив субвенцію з державного бюджету місцевим на реалізацію інфраструктурних проектів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери. Відтак, Чернівецька область має отримати кошти на реконструкцію летовища. Про це йдеться у розпорядженні уряду № 626-р від 16 червня 2021 р., пише ІА АСС.   

 Згідно з додатком до розпорядження, бюджет Чернівецької області має отримати 100 мільйонів гривень на реконструкцію аеродромного комплексу КП «Міжнародний аеропорт «Чернівці», що вул. Чкалова, 30, (1 черга).

Чернівецька міська рада має намір передати Чернівецькій обласній державній адміністрації у користування проектно-кошторисну документацію, комплексу державну експертизу і супроводжуючі документи першої черги реконструкції аеродромного комплексу Міжнародного аеропорту "Чернівці".

Як повідомляє molbuk.ua, відповідний проект рішення оприлюднений на сайті міської ради, його мають намір розглянути на черговій сесії міськради 24 червня.

За матеріалами :  molbuk.ua, ІА АСС та ТВА

1