Поки чужі включають Буковинські водоспади у ТОПи найдивовижніших творінь природи, свої їх тупо нишать

Поки чужі включають Буковинські водоспади у ТОПи найдивовижніших творінь природи, свої їх тупо нишать

04.08.2016, 23:09
Інтернет-видання vsviti.com.ua склало рейтинг 10-ти найдивовижніших творінь природи на території України. До них потрапили і Буковинські водоспади.
 
"У гірській лісовій ущелині вздовж течії річки Смугарів на Буковині лягли срібними доріжками Смугарські водоспади. Залежно від пори року вони змінюють свої голоси, перетворюючись із тихих струмочків на голосні потоки. Найвищий і найкрасивіший з них – Великий Гук – пускає свої води із висоти 19 метрів. Найнижчий, названий Воротами – простягнувся на 3, 5 метри. Така система водоспадів (завдовжки 2 км) різної потужності й висоти є унікальним явищем для Українських Карпат", пише видання.
 
 
На фото: Руслом потіку Смугар трелювали ліс змінивши у деяких місцях русло
 
Водночас журналіст Олексій Пономаренко  розповів про те, що насправді коїться з одним із  найдивовижніших творінь природи в Україні.

- Сьогодні лісівникам та їх керівнику Роману Череватому не до мене, у них масові обшуки від СБУ та прокуратури, але днями катнув на Смугарські водоспади. А оскільки тема мною активно висвітлювалась, то розповім так би мовити наслідки рубок поблизу водоспадів і як журналістів розвели як лохів на презентації оновленого водоспаду, куди мене не запросили, бо я б викрив їх брехню.

Про це Олексій Пономаренко  написав на своїй сторінці у ФБ.

Отже негатив: русло до і після водоспаду «Ворота» змінено внаслідок трелювання лісу, що є грубим порушенням законодавства, місток на підході до водоспаду знищено, табличку водоспаду «Ворота» знищено, вказівник маршрутів над Верхнім гуком, на майданчику де трелювали ліс вниз, з другої спроби знищено (після першої знесений стовпчик назад вставляли, тепер він зник), спробували знищити вказівники і над Соколиним оком, але тут вже може й не лісоруби, а просто бидло.

На фото: Так виглядає туристичний маршрут роздовбаний важкою технікою зараз, вказівник маршрутів зник, судячи зі слідів на його місці, його просто знищили технікою лісогубів

Позитив: стенд про гриби біля водоспаду, три лавиці.

І про найцікавіше, про розвод журналістів. Нагадаю усіх хто займався проблемою водоспадів, за дивним збігом обставин не запросили на відкриття розчищеного водоспаду. Чому? А тому що ми були в тємі і розвод би не вийшов. Дивлячись на фото колег з сухим лісом, я помітив підозріло знайому місцину, та й ліс з шкідниками якраз не виглядає як повністю сухий. Отже щоб показати всихаючий ліс, журналістів повели не на вирубку, яка йде ліворуч, а праворуч, на галявинку де вже багато років стоять пару десятків всохлих смерек, які й мали стати головною картинкою для ЗМІ. 

На фото: Ось ці всохлі дерева за спиною Марини, і стали головним показовим дійством для ЗМІ під час спеціального виїзду для журналістів від лісництва куди мене та колег, що займались цією проблемою не запросили.

Нагадаю, що внаслідок усього кіпішу (ЗМІ, екологи, нардепи, поліція, прокуратура) всі кримінальні провадження закриті, лісгосп штрафанули на 20 тисяч гривень, що відбивається за пів днини, і всі щасливі і задоволені далі продовжують свої брудні справи.

На основному фото: Так виглядає зараз водоспад "Ворота", який вдалось врятувати від лісогубів

1