Поки чернівецький аеропорт хиріє, з івано-франківського літатимуть в Одесу і навіть Москву

Поки чернівецький аеропорт хиріє, з івано-франківського літатимуть в Одесу і навіть Москву

07.02.2014, 23:38

Авіакомпанія “Дніпроавіа”  оголосила про започаткування одразу двох нових авіарейсів з Івано-Франківська. Нового до Одеси і додаткового до Москви.

Ще одним містом, до якого компанія вирішила першою прокласти повітряну трасу, стала Одеса. «Перша ластівка» - 21 лютого 2014 года. Таким чином Одеса стає наступним містом в програмі розширення мережі  польотів з Івано-Франківська. Прямі рейси будуть виконуватися двічі на тиждень – по понеділкам і п’ятницям. Вартість квитків від  400 грн в один бік.  

Стрімке зростання популярності відомого гірськолижного курорта і високе  завантаженя існуючих рейсів  з Москви в Івано-Франківськ  названо причиною, через яку “Дніпроавіа” вводить  додатковий прямий рейс до столиці Росії. Новий рейс буде  виконуватися в середу. Виліт з Івано-Франківська об 11:55 по місцевому часу, виліт з Москви в 17:20 по місцевому часу. Час в польоті – 2 години 20 хвилин. Таким чином, прямі рейси з Москви в Івано-Франківськ будуть здійснюватися  4 рази на тиждень: у понеділок, середу, п’ятницю і неділю.

Польоти здійснюють на літаках Embraer 145.

На даний момент АК Днеправиа уже налагодила регулярне авіасполучення між Івано-Франківськом і Києвом, Дніпропетровськом, Донецьком і Москвою.

Нагадаємо навесні 2009 року авіакомпанія “Дніпроавіа” намагалася запустити рейс з Чернівецького аеропорту до Києва.  Оголошена вартість квитка тоді була наступна: за маршрутом Чернівці – Київ - 703,0 грн, Київ – Чернівці - 676,0 грн., Чернівці – Київ – Чернівці - 1233,0 грн. Проте вже через два роки, з 27 березня 2011 авіакомпанії Аеросвіт і Дніпроавіа оголосили, що припиняють спільне виконання рейсів за маршрутами Київ - Чернівці та Чернівці - Київ.

У лютому 2012 року рейс "Ужгород-Чернівці-Київ" відновили. Але ненадовго. Вже в березні 2012 року авіакомпанія “ЦДА”, яка з лютого  виконувала по понеділках рейс сполученням "Ужгород-Чернівці-Київ", відмовилася від авіарейсу “Чернівці — Київ”. 

У липні 2012 року авіакомпанія "Урга" (Кіровоград) після перерви відновила авіасполучення між Чернівцями і Києвом. Перельоти виконував літак SAAB-340, який вміщує 48 пасажирів. Вартість квитка на літак до столиці становила від 1300 до 1800 гривень, а з вересня переліт подорожчав на 200 гривень. Згодом і його скасували. 

Восени 2013 року авіарейс Чернівці-Київ було знову відновлено. Виконувати рейси за напрямом Київ – Чернівці почала авіакомпанія Yan Air. Літаки SAAB 340 мали літати щопонеділка, щосереди та щоп’ятниці з Чернівців до аеропорту “Київ” (Жуляни) і назад. Оголошена вартість квитка в одну сторону становила від 980 гривень, в обидві сторони – від 1600 гривень. Проте вже у грудні 2013 року авіарейс Чернівці - Київ відмінили, визнавши його нерентабельним.

Наприкінці 2013 року сектор інформації та зв’язків з громадськістю міської ради повідомив, що регулярне авіасполучення Чернівці-Київ-Чернівці, яке через технічні причини призупинилося 2 грудня, відновиться. Рейси здійснюватиме Міжнародна авіакомпанія "УРГА" (Кіровоград). Вартість авіаперельоту – від 1664 гривень в обидва боки, від 960 грн. в одну сторону. 

Нагадаємо, авіапереліт Чернівці-Київ-Чернівці вже кілька років не вдається зробити регулярним - різні авіакомпанії починають його виконувати, але за кілька місяців відмовляються через нерентабельність.

Наприкінці січня 2014 року у прес-службі Чернівецької обласної прокуратури повідомили, що працівникам Чернівецького аеропорту не платять гроші: забогували понад 250 тисяч гривень за два місяці минулого року. Заборгували гроші за жовтень-листопад 2013 року. 

"Чернівецька прокуратура з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері в ході перевірки порушення вимог чинного законодавства в діяльності КП «Міжнародний аеропорт «Чернівці» виявила заборгованість із виплати заробітної плати за жовтень-листопад 2013 року в розмірі 254,7 тис. грн. 

Також на підприємстві допустили заборгованість по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі понад 222 тис. грн. Прокуратурою на адресу керівництва аеропорту внесено подання про вжиття невідкладних заходів щодо погашення цих заборгованостей", - йдеться у повідомленні.

За останні 5 років, нагадаємо, у чернівецький аеропорт вклали більше 30 млн. грн.

1