Поки 33 громади на Буковині успішно працюють, на Кельменеччині, де не утворено жодної ОТГ, все ще обговоюють переваги реформи децентралізації

Поки 33 громади на Буковині успішно працюють, на Кельменеччині, де не утворено жодної ОТГ, все ще обговоюють переваги реформи децентралізації

20.12.2018, 17:52

19 грудня 2018 року в смт. Кельменці відбулось засідання Ради регіонального розвитку району за участю представників обласної та районної державних адміністрації, райради та громадськості. Метою зібрання стало обговорення пропозицій до Перспективного плану розвитку Кельменецького району на 2019-2021 роки, які увійдуть також до Перспективного плану розвитку Чернівецької області на зазначений період.

Варто зазначати, що за результатами сьомого засідання Ради регіонального розвитку під головуванням Президента України, яке відбулося 12 листопада 2018 р.  та Форуму місцевого самоврядування, який відбувся 05 грудня 2018 р., Уряду та місцевим державним адміністраціям поставлено низку завдань щодо подальшої реформи децентралізації влади, формування нової територіальної основи та прискорення соціально-економічного розвитку регіонів.

На цей час Мінрегіоном спільно з іншими зацікавленими органами влади розробляється комплексний план заходів щодо подальшого реформування  місцевого самоврядування та територіальної організації влади, а також комплексні пропозиції  щодо  удосконалення системи формування та реалізації державної регіональної політики.

Головними завданнями в рамках реалізації комплексного реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади визначено неухильне дотримання вимог Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад»,

Крім цього, задля забезпечення заходів з активізації реформи децентралізації потрібно посилити консультативно-методичну та інформаційно-роз’яснювальну роботу в районах, де ще не утворено жодної об’єднаної територіальної громади. У Чернівецькій області станом на 19.12.2018 створено 33 об’єднаних територіальних громади у десяти районах області. І тільки в одному районі області – Кельменецькому, не утворено жодної ОТГ.

Тому, в під час засідання представником Департаменту регіонального розвитку обласної державної адміністрації поінформовано щодо перебігу процесу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, зокрема в Кельменецькому районі, а також окреслено переваги реформи децентралізації влади.

Отже, з метою поглиблення та успішного проведення структурних реформ із децентралізації влади, зміцнення спроможності та ефективності місцевого самоврядування і завершення процесу об'єднання територіальних громад, усунення спорадичності в реалізації політики розвитку регіонів, запровадження додаткових механізмів для прискорення соціально-економічного розвитку потрібна невідкладна консолідація зусиль щодо визначення засад адміністративно-територіального устрою України на засадах єдності та цілісності державної території, поєднання централізації і децентралізації у здійсненні державної влади, збалансованості і соціально-економічного розвитку регіонів, а також з урахуванням основних принципів місцевого самоврядування.

1