Погрози членам ТВК та ДВК, спроби підкупу, заміни заступників голови ТВК, а також друк фальшивих бланків протоколів:  поліція перевірить, хто умисно затягує підрахунок голосів в Чернівцях

Погрози членам ТВК та ДВК, спроби підкупу, заміни заступників голови ТВК, а також друк фальшивих бланків протоколів: поліція перевірить, хто умисно затягує підрахунок голосів в Чернівцях

01.11.2020, 20:32

Під час моніторингу соціальних мереж співробітник Шевченківського відділення поліції виявив допис у кандидата однієї із політичних партій про порушення виборчого законодавства. Розпочали досудове розслідування.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Чернівецької області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невідомі люди намагалися відсторонити від роботи голову Чернівецької міської ТВК: комісія не може завершити підрахунок голосів

У дописі йшлося про фальсифікацію та умисне затягування підрахунку голосів на рівні територіальної виборчої дільниці міста Чернівці.

Автор допису вказує про погрози членам ТВК та ДВК, спроби підкупу, заміни заступників голови ТВК, а також друк фальшивих бланків протоколів.

За словами адвоката Сергія Венгринюка, сутички та перешкоджання діяльності членів ТВК відбувається вже протягом 5 днів, і зазначає: «Члени ТВК не можуть завершити підрахунок голосів з простої причини: ті партії, які набрали малу кількість голосів, ніяк не можуть погодитися з вибором чернівчан. Члени ТВК стоять на захисті голосу та вибору містян, проте різні політичні сили будь-яким шляхом намагаються зірвати підрахунок голосів та встановлення результатів, подаючи різні необґрунтовані заяви та скарги ».

Зокрема, за словами Сергія Венгринюка, представники партії ОПЗЖ прийшли та вручили копію надрукованої постанови ЦВК про заміну заступника голови комісії. Документ був без печатки, а представник ОПЗЖ не лише не пред’явив відповідного посвідчення, а й штучно створював конфлікт у відношенні до членів ТВК. Зауважимо, що на той момент офіційних документів про заміну не надійшло, поліція взяла заяву лише для розгляду.

Мета заміни членів ТВК проста – отримати необхідну більшість для голосування рішення про неможливість встановлення результатів першого туру місцевих виборів.

Після інциденту з учасниками партії «Опозиційна платформа – За життя», за словами юриста, прийшов представник партії «Батьківщина», назвавши себе юристом та адвокатом: «Представник намагався заблокувати та зірвати роботу територіальної виборчої комісії. Відбулися погрози з метою тиску, аргументуючи свої дії тим, що голова ТВК також є представником від партії «Батьківщина», й іншим кандидатам від цієї політичної сили не подобається робота голови, тому просять її відкликати. Хоча, вважаю, що голова ТВК є фаховим спеціалістом та стоїть на захисті чернівчан, які зробили свій законний вибір. Загалом, можу сказати, що наразі ситуація виглядає, як затягування процесу встановлення результатів виборів».

На думку адвоката та керівника адвокатського об’єднання Валентини Софяк, скарги, які подавали 29 жовтня до членів ТВК – безпідставні, і наголошує: «Наразі немає жодного акту, який би свідчив про порушення. Члени ТВК виявили на 9 дільницях грубі порушення, коли неможливо побачити волевиявлення виборців, і саме ці дільниці були відправлені на перерахунок. Зазначені моїм колегою політичні сили заперечують проведення перерахунку. У позові вони вказали, що єдиним шляхом захисту прав вони вбачають заборону роботи ТВК. Цікавим є те, що заміна членів територіальної виборчої комісії відбувається саме під час першого туру, тому що вочевидь вони не виконують злочинні пропозиції та накази. Проте, спостерігачі від усіх партій, що присутні в приміщенні ТВК, бачать, як працюють члени комісії, а вони роблять все в межах закону».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТВК у Чернівцях вирішила перерахувати бюлетені з 15 виборчих дільниць

Наразі правоохоронці проводять ретельну перевірку. У випадку достовірності вказаної інформації співробітники поліції приймуть рішення відповідно до чинного законодавства.

Слідчі поліції внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками частини 4 статті 158-3 (Фальсифікація, підроблення, викрадення, пошкодження або знищення виборчої документації, документації референдуму, викрадення, пошкодження, приховування, знищення печатки виборчої комісії, комісії референдуму, виборчої скриньки, списку виборців чи учасників референдуму) Кримінального кодексу України.

Тим часом, як повідомляє https://suspilne.media/, у Чернівцях міська територіальна виборча комісія прийняла майже усі протоколи з підрахованими голосами. На декількох дільницях проведуть перерахунок.

Про це Суспільному Буковини сказала членкиня міської ТВК Оксана Шородок.

За її словами, ще дев’ять дільниць мають надати уточнені протоколи. На 18 виборчих дільницях буде перерахунок голосів через неспівпадання цифр у протоколах.

Станом на 28 жовтня, згідно зі зведеними голосами на третині дільниць, п'ятивідсотковий бар'єр долали сім партій:

  • Єдина Альтернатива (22%);
  • Команда Михайлішина (14%);
  • Європейська Солідарність (12%);
  • Пропозиція (10%);
  • Слуга Народу (10%);
  • Народний Контроль (7%);
  • Рідне Місто (5,3%).

У другий тур найімовірніше проходять кандидат від "Єдиної Альтернативи" Роман Клічук та кандидат від "Команди Михайлішина" Віталій Михайлішин. Вони лідирують за кількістю голосів на 40 дільницях.

Фото Суспільне Буковина

1