Поетів хотіли підірвати: «Терористи сьогодні мають останній шанс», - письменники у Чернівцях жартували про замінування готелю (ОНОВЛЕНО)

Поетів хотіли підірвати: «Терористи сьогодні мають останній шанс», - письменники у Чернівцях жартували про замінування готелю (ОНОВЛЕНО)

11.09.2016, 22:57

Чернівецькі поліцейські отримали повідомлення про замінування готелю "Буковина", де проживають поети — учасники фестивалю Meridian Czernowitz-2016 . Подія сталася 10 вересня о пів на дванадцяту ночі.

Людей евакуювали з приміщення. Пояснили, що в ньому може бути вибухівка. Біля готелю стояла швидка допомога та пожежна машина. Люди повиходили з речами й залишилися чекати результатів біля входу. Дехто вибіг в речах, яких спав. Поліція залучила кінологів.

Багато сварилися. Один з чоловіків кричав, що навіть не встиг надіти другу шкарпетку. Через півтори години очікуючим повідомили, що можна повертатися до своїх номерів.

"Це не вперше. День тому вже мінували. Всіх вивели, а австрійців не змогли. Ті не відкрили двері. А ми на вулиці чекали 3 години, поки розберуться", - каже поетеса Естер Кінскі.

Вночі на 8 вересня повідомлення про замінування надійшло до двох готелів – "Києва" та "Буковини".

Нагадаємо, з 9 по 11 вересня у Чернівцях триватиме VII Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz-2016.

Джерело: http://gazeta.ua/

«Терористи сьогодні мають останній шанс», - письменники у Чернівцях жартували про замінування готелю

Письменники Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Ігор Померанцев та Ірина Цілик пожартували на тему замінування готелю "Буковина" у Чернівцях, в якому вони мешкали під час фестивалю Meridian Czernowitz-2016.

Згадали вони про це під час винно-поетичного вечора 11 вересня у Центральному палаці культури, заключної події фестивалю, пише molbuk.ua

-За час, відколи ми у Чернівцях, вже було два повідомлення про замінування готелів, - сказав Сергій Жадан.

-Ми ще цієї ночі, з 11 на 12 вересня, ночуємо в готелі "Буковина", так що у терористів сьогодні є останній шанс, - пожартував Ігор Померанцев. 

-І тоді газета "Молодий буковинець" напише статтю під заголовком"Непоправні втрати у світовій поезії" або ж "Терорист промахнувся", - докинув Сергій Жадан.

А Ірина Цілик згадала, як митці поприходили ввечері до готелю, а їм повідомили, що він начебто замінований і попросили почекати на вулиці. 

-І ми сиділи на вулиці на лавках і нам співав Ройтбурд (Олександр Ройтбурд – український художник, один із засновників українського постмодернізму – авт.), - розповіла письменниця. Наш вечір продовжувався і було відчуття якогось сюрреалізму…"

Пізніше Сергій Жадан зізнався кореспондентові molbuk.ua, що згадав про газету "Молодий буковинець", тому що це єдине видання у Чернівцях, яке він знає.

-У вас же Олександр Бойченко працював, так? І Василь Кожелянко…, - сказав Сергій Жадан. – Звісно ж, як не знати про видання, в якому працювали такі люди…

Джерело: molbuk.ua

ДОВІДКОВО: 

Як повідомляли вранці 10 вересня у Секторі комунікації поліції  в Чернівецькій області, у результаті спільних і злагоджених дій працівників ГУНП в Чернівецькій області, патрульних поліцейських та працівників УСБУ в Чернівецькій області вдалося викрити зловмисника, який впродовж останнього часу заміновував готелі та заклади у обласному центрі.

 У серпні та вересні цього року до поліції надходили повідомлення, про те, що у готелях та торговому закладі знаходиться вибухівка. Останні повідомлення про замінування готелю та торгового центру у Чернівцях були вчора вночі.

Відповідно на ці повідомлення була миттєва реакція правоохоронців та аварійних служб. На місце негайно виїздили поліцейські, рятувальники, експерти-вибухотехніки, працівники аварійних служб міста. Евакуйовувалися громадяни та персонал.

Працівники вибухо-технічного відділу та кінологічного центру Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області обстежували приміщення будівель закладів прилеглих до них території.

На щастя, жодних сторонніх та вибухонебезпечних предметів у жодному випадку не виявлено.

Аби викрити зловмисника, який повідомляв неправдиву інформацію про закладення вибухівки, поліцейські здійснили низку заходів. Зокрема, було встановлено звідки надходили дзвінки, опитані громадяни, які перебували у цих місцях, вилучено відеозаписи з камер спостереження. Працівники карного розшуку ГУНП в Чернівецькій області провели оперативно-розшукову роботу.

У результаті кропіткої роботи працівників ГУНП в Чернівецькій області патрульних поліцейських та працівників УСБУ в Чернівецькій області вдалося встановити особу зловмисника. Виявилося, що «мінував» заклади у Чернівцях 30-річний мешканець села Годилів Сторожинецького району. Свої дій зловмисник пояснив тим, що йому подобалося дивитися, як проводиться евакуація громадян.

Молодий чоловік підозрюється у п’яти фактах завідомо неправдивих повідомлень про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності. За всіма цими фактами відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за правовою кваліфікацією ст. 259 Кримінального кодексу України.

Буковинські правоохоронці вкотре нагадують: повідомлення про замінування – не просто телефонні жарти, за такі вчинки слідує реальне покарання. Відповідно до ч. 1. ст. 259 Кримінального кодексу України, завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, – карається позбавленням волі на строк від двох до шести років. Згідно ч. 2 даної статті – те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно, – карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років. Окрім того, суд може зобов’язати відшкодувати витрати за завідомо неправдивий виклик спецслужб. Ця сума може сягати десятки тисяч гривень.

1