Мереживо 'Голоші', яке дорожче золота і становить  державну таємницю Угорщини, презентували в Чернівцях

Мереживо "Голоші", яке дорожче золота і становить державну таємницю Угорщини, презентували в Чернівцях

03.12.2015, 11:01

Один із залів Чернівецького художнього музею у середу, 2 грудня, гостинно відчинив двері для відвідувачів, котрі прийшли на презентацію угорської вистивки мережива "Голоші". Тут організатори —  дирекція мистецького закладу та Генеральне консульство Угорщини в Ужгороді розгорнули унікальну експозицію на 11 планшетах (15 робіт) у стилі сецесії з угорською традицією та унікальною технологією. До речі, будинок музею збудований у стилі віденської сецесії. Це мистецтво візерунків, що нагадують сніжинки, зародилось вже дуже давно, навіть згадується у Біблії, але по-справжньому розквітло наприкінці ХІХ - початку ХХ століть завдяки майстрам маленького містечка Голоші в Угорщині. Відтоді неперевершені витвори знайшли визнання практично у всьому світі. До слова, це мереживо є найпершим і дуже бажаним подарунком для дружин царів і королів, імператорів та президентів, а дарують ії під час закордонних поїздок офіційних угорських делегацій. Нині технологією виготовлення мережива володіють тільки сім митців Голоша і вони складають державну таємницю Угорщини.

Власне, все це відзначали при відкритті виставки у Чернівцях директор художнього музею Інна Кіцул та консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Ласло Віда, а також заступник голови Чернівецької обласної держадміністрації Руслан Сенчук. Водночас, пан консул додав, що ця виставка є воістину подорожуючою і вже побувала в десятках країн, де Угорщина має свої дипломатичні представництва. А в Чернівцях мереживо "Голоші" експонується вперше і передусім за сприяння дирекції художнього музею та угорського консульства.

Сподіваємось, що ця виставка (працюватиме до 16 лютого 2016 року) приверне значну увагу не тільки чернівчан, а й мешканців усього буковинського краю.

Василь ГЕЙНІШ.

Фото Степана Карачка.

«Подарунки королів» привезли угорці чернівчанам

В обласному художньому музеї, за сприяння консульства Угорщини в Ужгороді, у середу, 02 грудня, відбулась виставка робіт прикладного мистецтва "Угорське мереживо "Холуші".

Угорське мереживо ручної роботи - це національне надбання країни, таємницю його виготовлення знають лише 9 майстрів. Унікальні знання передаються у спадок з покоління у покоління і секрет виготовлення є державною таємницею Угорщини, повідомляє прес-служба ОДА.

"Угорське мереживо "Холуші" оголошено культурною спадщиною ЮНЕСКО.

Унікальне мереживо представлене в різних музеях світуЦі вироби вражають своєю деталізацією і коштують дорожче золота. У своїх колекціях їх мали монархи, президенти і навіть сам Папа Римський. Мереживо «ХолошІ», яким пишаються угорці, бачила вся Європа. Тепер настала черга Чернівців. 

Заступник голови – керівник апарату обласної державної адміністрації Руслан Сенчук привітав гостей виставки та подякував Уряду та консульству Угорщини за плідну співпрацю. "Угорське мереживо, техніка його виконання - викликає неймовірне захоплення, - поділився враженнями Руслан Сенчук. - Сподіваємося, що й ми зможемо привести різноманітні виставки українського та, зокрема, буковинського мистецтва в Угорщину", - зазначив посадовець.

Всі охочі зможуть переглянути експонати виставки угорського мережива до 15 лютого 2015 року.

Частково використано матеріали promin.cv.ua

1