Плавати у Чернівцях будуть всі: і діти, і дорослі, і на Роші, і в Садгорі

Плавати у Чернівцях будуть всі: і діти, і дорослі, і на Роші, і в Садгорі

20.12.2015, 16:28

В програмі "Суть Речей" депутати Чернівецької міської ради Наталя Якимчук та Тарас Бабух розповіли, чому так швидко підтримали програму розвитку плавання в Чернівцях

Наталя Якимчук: Найперше, це здоров’я наших дітей, і не тільки дітей. Програма розрахована на розвиток інфраструктури плавання, і на тренерів, і на проведення заходів по басейнах. По цій програмі долучаються і приватні басейни. Ми хочемо подивитися , щоб долучився ще басейн, який був побудований при чернівецькій міській дитячій поліклініці, але він зараз приватний, і особливо для малечі, якщо він буде дооблаштований, то його можна долучити до цієї програми. Ще будуть виділятися кошти на облаштування ще басейнів і на стадіоні «Буковина», і в 27 школі. Програма не передбачає безпосередньо виділення коштів, але це стратегічний напрямок, щоб коригувати показники і бюджету, і подальші кроки.

 sut deputatu yakumch 3

 Людмила Григорчук: Коли ми вже побачимо ці кроки? Багато говоримо про те, що треба басейни розвивати, але конкретного нічого немає.

 Наталя Якимчук: Проект бюджету вже є на руках, ми з ним працюємо, але він буде неодноразово коригуватися. І ця програма і інші, певні цифри будуть змінюватися і з наступного року ця програма вже буде реалізовуватися. Вона розрахована на 4 роки, але поступово заходи будуть реалізовуватися.

 sut deputatu yakumch 2

 Тарас Бабух: Я хочу сказати, що місто Чернівці, це єдиний обласний центр, де немає басейну комунального і палацу спорту. Це велика проблема. Це соромно, що такої інфраструктури немає в такому місті, з такими спортсменами. Місто мало колись гарні традиції, якраз у плаванні, я сам мав честь, будучи школярем займатися під керівництвом прекрасного педагога, який працює зараз в 2 школі Едуарда Амосова, плаванню. Були і гуртки, і трудові колективи мали можливість за абонемент, за 3 рублі, ходити 2 рази на тиждень відвідувати плавальний басейн. Я хочу зупинитися на проблемах комунальних, технічних. Ми говорили, що основна увага приділяється 27 школі і басейну на стадіоні Буковина. У 27 школі басейн, згідно цього проекту має бути відремонтована котельна і сама чаша басейну. На реконструкцію котельні виділяє кошти місто. На реконструкцію чаші басейну це йдуть грантові кошти. Пропозицію нашу житлово-комунальної комісії, ми розглядали цю програму, щоб після освоєння коштів, на базі басейну школи 27, зробити комунальне підприємство. Яке могло б і десь в оренду здавати і оздоровлювати і підприємства, і установи. Але обов’язково повинна бути складова саме оздоровлення діток. Щодо басейну на території стадіону Буковина, там проблема більш складніша. В 90-ті роки дана споруда влітку здавалася різним підприємствам, вони раз-два наповнювали чашу басейну, вода цвіла, вони не застосовували ніякі очищувальні засоби. Колись хлорувалася рідким хлором, я неодноразово був у тій хлораторній, яка знаходиться ззаду за таблом Буковини. Там вони з котельнею в одному приміщенні знаходилися. Котельня вже розрушена, не працює багато років. Зараз є сучасні засоби беззараження, дезінфекції води. Хлораторної не треба, але щоб басейн працював в зимовий період, треба котельню будувати, а це дороговартісна річ, тому що тягнути гарячу воду за 200-300 метрів - це складно. Потужність має бути відповідною. Такі є проблеми. Реально це зробити за 4 роки. Так програма розрахована.

 Людмила Григорчук: Наступний рік буде підготовчий?

 Наталя Якимчук: Програма розрахована на те, що будуть максимально стимулюватися і підприємці, і приватники, що будуть будуватися басейни. Взялися нарешті за той басейн, який будується на вулиці Головній навпроти Кварцу. Там палац спорту мав бути, і басейн. Тепер нарешті будується, і там буде басейн. Так само будуть підтримувати інші спортивні центри, щоб облаштовували басейни. Це загальна програма, де треба стимулювати, там будемо стимулювати, але треба, щоб і спортивні, і дитячі заклади працювали і має бути публічне приватне партнерство. Мають відновлюватися і комунальні установи і басейни, які є при школі. Я так само вчилася в 27 школі, і дуже вдячна, що могла плавати в басейні на уроках фізкультури, але такими можливостями мають користуватися діти з багатьох шкіл. Такі басейни потрібні і в Садгорі. По будівництву в Садгорі – це буде набагато довший процес, але по всіх районах має бути рівномірна доступність і для старших людей. Вони також ставили такі питання, де басейни, чому вони не функціонують. І так само для малечі, для школярів, для спорту. Ми повинні ростити здорову націю.

 Тарас Бабух: В Чернівцях колись розпочали будівництво аквапарку. Тепер будівництво припинено. Фінансова криза. Хоча був проект, гарний, розроблений.

 sut deputatu babuh 2

  Людмила Григорчук: Де він мав бути?

 Тарас Бабух: На вулиці Донбасівській, біля центрального пляжу в Чернівцях. Сподіваюся, що будівництво відновлять.

Джерело: http://acc.cv.ua/

1