Після мораторію на вивезення деревини  у 9 разів виріс  експорт дров, проте лісівники не поспішають давати їм експертну оцінку (ДОДАНО ВІДЕО)

Після мораторію на вивезення деревини у 9 разів виріс експорт дров, проте лісівники не поспішають давати їм експертну оцінку (ДОДАНО ВІДЕО)

13.01.2016, 19:45

Замість дров вивозять кругляк. Якщо так буде далі – хтось постраждає – керівник обласної митниці Микола Салагор. 

За останні 2 місяці кількість дров, які хочуть експортувати з Буковини, зросла у 9 разів.  Про це на сесії обласної рали заявив керівник Чернівецької митниці, депутат обласної ради Микола Салагор. Пан Салагор також повідомив: звернувся до правоохоронців, щоб вони перевірили це,  а також – до фахівців лісового господарства.

 – Верховною Радою був прийнятий закон про обмеження вивезення деревини, який вступив у дію 1 листопада 2015 року, тобто два місяці тому. Якщо зробити аналіз по всіх областях України, то лише в Чернівецькій області експорт дров зріс за два місяці у 9 разів. Тобто під виглядом дров вивозять той самий кругляк, який заборонений. Під видом дров везуть деревину довжиною 6 метрів, – розповів головний митник області.

 За словами керівника митниці, він не є фахівцем в лісовій галузі, проте певне уявлення, як мають виглядати дрова все таки має. Врешті існують державні стандарти, які точно визначають, що таке дрова, а що таке деревина для подальшої промислової переробки. Нехай довжина колод, які йдуть на дрова,  буде не 1 метр, як того вимагає ГОСТ, але ж не більше 2-х метрів. Це той максимум, що може поміститися у паровозній топці, у якій колись спалили відомого революціонера Сергія Лазо. 
 
«Під виглядом дров вивозять кругляк, який заборонено. В нас є певні вимоги, я не є фахівець з лісу. Для цього в нас є управління лісового господарства. На кожну партію дайте мені висновок про те, що то є дрова.  В мене є своє розуміння, є розпорядження – вони мають бути запаковані, порізані. Коли ж везуть деревину довжиною 6 метрів, ми направили це аналіз до правоохоронців. Бо якщо в нас замість дров будуть вивозити кругляк, хтось постраждає», сказав Микола Салагор.
 
Микола Салагор також пообіцяв, що митники робитимуть усе, аби цьому запобігти, та закликав фахівців обласного управління лісового та мисливського господарства робити експертну оцінку деревини, яку вивозять з області.  
 

У свою чергу, присутній на сесії нардеп Іван Рибак попросив правоохоронців розібратись, хто винен.

 Іван Рибак, народний депутат України: Якщо це винні лісники – нехай відповідають лісники, якщо митники – нехай відповідають митники. Ми повинні розмежовувати цю відповідальність, і СБУ і прокуратура, думаю, дадуть оцінку.

 
Ситуацію зі збільшенням вивозу дров прокоментував також голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук. За словами посадовця, на виробничій нараді за участю митників і лісівників було вирішено, що заключення щодо характеру деревини, яку планують до вивезення, будуть надавати фахівці. Такими є працівники управління лісвого і мисливського господарства. Олександр Фищук переконаний, що таким чином за кожну оформлену під виглядом дров партію деревини буде відповідати конкретна людина, яка надасть відповідне заключення. І тоді у разі виникнення проблем на митниці буде з кого запитати.
 
- Після наради і досягнення цієї домовленості минув вже деякий час, але лісівники не поспішають надавати такі заключення, - наголосив голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук.  
 
Частково використано цитати http://promin.cv.ua/ та http://acc.cv.ua/
1


КОМЕНТАРІ (2)

позор!!!!!

avatar

про шо???

13 січня 2016 18:15

avatar

Myhajlo Tokarjuk

13 січня 2016 23:28