Після війни: працевлаштувати колишніх військовослужбовців

Після війни: працевлаштувати колишніх військовослужбовців

03.05.2015, 16:13

У Чернівцях, на базі філії Міжрегіональної академії управління персоналом розпочато 500-годинний навчальний курс «Менеджмент малого бізнесу». Реалізовується проект за фінансування ОБСЄ у співпраці з Міністерством соціальної політики України. Відтак, впродовж трьох місяців перспективну для цього регіону професію опановуватимуть військовослужбовці гарнізону, які планують в майбутньому звільнятися у запас із військової служби та члени сімей військових – учасників Антитерористичної операції.

Слід зазначити, що аналогічне перенавчання відбувається в Україні і в межах фінансування міжнародної програми «НАТО-Україна». За всі ці роки коштом програми було перепідготовлено близько 7000 військовослужбовців ЗС України та інших силових структур в 56 українських містах.

Проте, мабуть, найбільш плідно в останні роки проводить зазначену роботу громадська організація «Західний регіональний центр перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців, звільнених у запас або відставку». Отож, протягом трьох місяців слухачі курсів освоюють тут нову спеціальність (350 навчальних годин), а  після їх  завершення отримують свідоцтво державного зразка, міжнародний сертифікат та посвідчення Державної служби охорони при МВС України (УДСО), що дає їм право працювати в службах безпеки та охорони підприємств, а також займатися власним бізнесом. Заняття передбачають як  спеціальні дисципліни, так і  низку загальних дисциплін (згідно ліцензії).  Серед них - право, трудове законодавство, кадрове забезпечення та економічні дисципліни, необхідні для роботи керівниками служб безпеки та охорони підприємств.

Менеджер Програми «НАТО-Україна» Крістофер Штаудт: «Маємо декілька перевірених систем адаптації військовослужбовців, однак головну увагу завжди зосереджуємо на пропорційному розподілі можливостей доступу різних категорій військових до програм перепідготовки, які дозволяють будувати власну кар’єру в цивільному житті після завершення військової служби. В Україні нам довелося створити свою модель співробітництва і вона виявилася досить вдалою. Зокрема, в Західному регіоні на цей час вже завершено 18 мовних курсів, і 214 офіцерів пройшли на них перепідготовку з німецької та англійської мов. Також підготовлено 19 груп слухачів на економічних курсах».

Своєю чергою Андрій Рой, партнер програми – директор громадської організації «Західний регіональний центр перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців», підкреслює: «Варто зазначити, що з 2006 року в межах реалізації проекту ОБСЄ «Допомога в соціальній адаптації звільненим військовослужбовцям Збройних Сил України» нові спеціальності опанували 665 військовослужбовців. Незважаючи на вкрай  складний минулий рік  нам вдалося успішно завершити  означені курси у Львові, Бродах, Самборі та Червонограді. На цей час перепідготовлено 3234 військовослужбовці, 2017 із них працевлаштовані. З них, за кошти НАТО навчалися 897 військовослужбовців, а за кошти ОБСЄ – 665 осіб».

А як зауважила під час урочистостей з нагоди започаткування означених курсів тепер і в Буковині директор навчального закладу кандидат наук державного управління Олександра Поляк, вкрай важливим є той факт, що люди, які присвятили своє життя служінню Батьківщині, отримали можливість безболісно адаптуватися до цивільного життя: «Переконана в тому, що навчання якісно змінить вас та ваше життя. Впродовж навчання викладачі допоможуть їм  освоїтися у бізнесовій сфері, а здобуті знання відкриють перспективу підготовлено вийти на ринки послуг, товарів, капіталів, робочої сили».

Ігор Галущак

Фото регіонального медіа-центру МОУ

Львів

1