Після майже трирічної перерви чернівчани  знову мають можливість долучитись до кращих зразків угорського мистецтва

Після майже трирічної перерви чернівчани знову мають можливість долучитись до кращих зразків угорського мистецтва

24.01.2020, 14:29

Крига скресає, бо що, як не краса, рятує світ

    Після майже трирічної перерви чернівчани та гості міста знову мають можливість долучитись до оглядин кращих зразків угорського мистецтва. Що до причин такої перерви, то вони були пов’язані із загостренням Угорсьно-Українських політичних відносин, зокрема, з мовних питань. Та це тема окремої розмови, і доволі складної, отож, до неї повернемось дещо  згодом.

    Наразі ж 23 січня у залі Чернівецького художнього музею відбулось урочисте відкриття виставки знаменитого Угорського художника (1865-1944р.р.) – майстра вітражів Рота Мікси, що прикрашають державні установи та заклади культури у Будапешті, ряді міст Європи і навіть Мексики.

    А відкрив зібрання фахівець музею, він же голова Угорського культурного товариства у Чернівцях Альберт Комарі, який зазначив, що в експозиції зібрано понад 70 фотоілюстрацій шедевральних робіт Угорського майстра. Відтак зі словами привітання до присутніх звернулись також директор музею Інна Кіцул, генеральний консул Угорського консульства в Ужгороді Йожеф Бугайло, мер Чернівців Олексій Каспрук, голова постійної комісії обласної ради Любов Годнюк. Всі вони наголосили на тому, що виставку вдалось організувати завдяки спільним зусиллям як Угорської, так і Української сторін, бо справді тільки краса, зокрема мистецтво, завжди стоїть вище політичних амбіцій.

    Додамо, що виставка Рота Мікси вже експонувалась в Ужгороді, Львові, Івано-Франківську, а в Чернівцях триватиме до 10-го лютого.

   Василь Гейніш 

 

1