Підрив Каховської ГЕС: загиблі тварини, затоплені населені пункти

Підрив Каховської ГЕС: загиблі тварини, затоплені населені пункти

07.06.2023, 09:40

Руйнування греблі Каховської ГЕС

Вночі 6 червня росіяни зруйновали дамбу Каховської ГЕС, через що почалося неконтрольоване скидання води нижче за течією Дніпра. Українська сторона звинуватила у підриві греблі Росію. Окупанти у свою чергу заявили, що по ГЕС нібито було завдано удару українськими військами.

Почалося затоплення прибережних населених пунктів Херсонської області на правому та особливо лівому березі Дніпра, захопленого РФ. Українська сторона з ранку проводить евакуацію мешканців правобережжя - евакуйовано близько тисячі людей, і цей процес триває.

Як відбувається евакуація - у відео наших журналістів.

На окупованій Росією частині Херсонської області також розпочалася евакуація. Так, представник екстрених служб окупаційної адміністрації Нової Каховки заявив, що із прибережної зони Дніпра евакуювали близько 900 людей. Стверджується, що у Новій Каховці рівень води піднявся до 12 м, у селищі Дніпряни – до 11,2 м, у селі Корсунка – до 7,3 м. Корсунка затоплена практично повністю.

За даними на 21:00, рівень води піднявся вже більш ніж на три метри, внаслідок чого 1,5 тисячі будинків підтоплено.

В окупованій Новій Каховці Херсонської області через прорив дамби повністю затопило зоопарк, врятуватися могли лише лебеді та качки.

У МАГАТЕ вважають, що руйнація Каховської ГЕС у Херсонській області поки не загрожує безпосередньо Запорізькій АЕС.

Каховську ГЕС російською армією було захоплено ще в перші дні повномасштабного вторгнення - у лютому 2022 року. До вчорашнього дня її контролювала 205-та мотострілецька бригада збройних сил Росії. Про те, що Кремль руками своїх військових може влаштувати цю техногенну катастрофу, українська розвідка попереджала світ ще у жовтні минулого року, перед визволенням Херсона. Подробиці – у цьому відео.

 

Джерело: 

"Новости Донбасса from Донецьк, Луганськ і не тільки: Головне за добу"

1