Підручники для учнів 4-х та 7-х класів, які продавалися з вересня,  до чернівецьких шкіл почали надходити тільки після Нового року (ВІДЕО)

Підручники для учнів 4-х та 7-х класів, які продавалися з вересня, до чернівецьких шкіл почали надходити тільки після Нового року (ВІДЕО)

16.01.2016, 13:35

- Міністерство продовжує випробовувати наше терпіння, - заявила Світлана Рудько, директорка Чернівецької гімназії № 7.

Підручники школярам почали роздавати лише в новому році. До того часу Міністерство освіти і науки України дало трохи художньої літератури. 

- Чому надійшли підручники тільки зараз - це не від нас залежить. Фінансування у нас було, розробили цього року нову систему. Ми вже говорили, ви знаєте. Це 50% оплачує Міносвіти, забезпечує нас, і 50% - місцевий бюджет, - пояснила Людмила Ватутіна, методистка бібліотечних фондів управління освіти Чернівецької міськради.

Але з обіцяних 50% від Міністерства сьогодні у Чернівецьку область прийшло удвічі менше. До того ж не всі нові підручники відповідають навчальній програмі.

- На жаль, зараз є таке, що прийшли підручники, а вони не відповідають програмі, яка є на сьогодні, - зазначила Людмила Ватутіна, методистка бібліотечних фондів управління освіти Чернівецької міськради.

- Саме новації з боку Міністерства ми не можемо зрозуміти, що вони хочуть цим показати. Тому що спочатку нам запропонували відібрати підручники. Далі - стислі терміни, під час яких вчителі мали ознайомитися з цими підручниками, - розповіла Світлана Рудько, директорка Чернівецької гімназії № 7.

Освітяни підручники обрали. Щоправда, свого замовлення чекають досі.

- У нас у 4-х класах 132 учні, в результаті ми отримали тільки математику - 75, літературне читання - 70, природознавство - 77, основи здоров’я - 100. Ні української мови, ні інформатики, ні мистецтва, ні англійської мови ми не отримали. І не знаємо, коли отримаємо, - сказала Світлана Рудько, директорка Чернівецької гімназії № 7.

А ситуація у 7-х класах ще гірша, каже директорка. Адже з усього замовлення отримали тільки посібники з фізики. Лише 62 підручники з потрібних 124-х. 

- На інші предмети ми не маємо нічого, - наголосила Світлана Рудько.

Але вчителі продовжують працювати за планом. Використовують старі підручники. Адже всі необхідні теми можна знайти і там. Також використовують Інтернет та електронні книги.

- Єдине, що було хороше зроблено, що на сайті можна таки дійсно знайти електронний підручник, всі варіанти, всіх підручників можна скачати, можна завантажити, можна звідти роздрукувати, - підкреслила Світлана Рудько, директорка Чернівецької гімназії № 7.

Насамперед від нестачі книг потерпають діти. Аби вони навчалися якісно, батьки готові купувати необхідні посібники.

У продаж підручники надійшли ще у вересні, а до шкіл, на жаль, доходять і досі. І невідомо, чи вдасться забезпечити навчальні заклади необхідною літературою хоча б до кінця цього навчального року. 

- Я не знаю, чи це законно, що вони надійшли у продаж взагалі. Вони не мали б надходити в продаж. Але те, що вони надійшли, я знаю, - сказала директорка Чернівецької гімназії № 7.

Склади з підручниками напівпорожні. А посібників з основних предметів надходить менше.

- Основи здоров’я, трудове навчання, природознавство, - то 50%. А от літературне читання, математика для 4-х класів та інші - надійшло дуже мало, - повідомила Людмила Ватутіна, методистка бібліотечних фондів управління освіти Чернівецької міськради.

- Чому експерименти продовжуються і продовжуються саме над освітою?, - наголосила Світлана Рудько, директорка Чернівецької гімназії № 7. 

Джерело: http://www.tva.ua/

1