День вишиванки у Чернівцях 21 травня 2015 року (+план заходів)

День вишиванки у Чернівцях 21 травня 2015 року (+план заходів)

21.05.2015, 12:00

Підприємці Калинівського ринку готові підібрати вишиванку для усіх  від 250 гривень до 8 тисяч

21 травня всеукраїнський День вишиванки. Свято не прив'язане до жодного державного чи релігійного, зазначають організатори. Аби його відзначити, потрібно зовсім не багато:  одягти вишиванку  і прийти у ній на роботу, у вуз, школу чи дитсадок. Для усіх, хто хоче приєднатися до патріотичного флеш-мобу  підприємці пропонують широкий асортимент вишитих сорочок, суконь  на будь який смак.  А відтак і ціни, у залежності від виробу, коливаються від 250 гривень до 8 тисяч.

До прикладу, за фабричну сорочку з синтетичної тканини та машинною вишивкою потрібно викласти приблизно 250 - 350 гривень. Якщо вишиванка пошита з льону чи бавовни  – то ціна зростає до 350 – 550, залежно від величини та  складності узору. За ручну роботу правлять 600  – 1000 гривень.  А  сорочку чи сукню вишиту традиційним для Буковини бісером цінять від 2 500.  

«Це не дуже високі ціни за такі  речі, у мене найчастіше купують саме дорожчі сорочки від тисячі гривень, - розповідає продавчиня Оксана Ящук. – Бо вишиванку, сорочку чи сукню,  беруть не на один раз. І якщо річ якісна, то  її можна у спадок передати».

Чоловічі сорочки дещо дешевші: приблизно на 100-200 гривень. Невеличкі дитячі вишиваночки можна придбати за 110 – 180.

«Вишиванки у нас купують постійно, - ділиться пані Марія, - зараз модно робити весілля чи хрестини у національному стилі. Якщо не  вдається знайти  готову до смаку, то я вишиваю на замовлення. Найдорожчі, звичайно, з бісеру – бо якісні намистини, які не линяють фарбою – дорогі. Тоді й ціна відповідна: від 2 500 до 8 тисяч: усе залежить від роботи».

Підприємці ринку запевняють, до Дня вишиванки можуть одягти в етнічний одяг будь кого.

День вишиванки у Чернівцях
21 травня 2015 року
ПЛАН ЗАХОДІВ
10.00 – Вишиванки для новонароджених. Міський пологовий будинок №2. (вулиця Рівненська, 8).
11.00 – Святкування у лоні зародження акції – на факультеті історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ імені Юрія Федьковича (вулиця Кафедральна, 2).
11.00 – 20.00 – Виставка-продаж хлібобулочних та кондитерських виробів, прикрашених національною та вишиванковою символікою «Солодка вишиванка» (Департамент економіки чернівецької міської ради). (Центральна площа). 
12.00 – Відкриття свята. Відкриття фотовиставки та нагородження переможців фотоконкурсу чорно-білих фото «Правишиванка». Персональні виставки вчителів-педагогів з кожного району області «Над світом українським вишивка цвіте» (Інститут післядипломної педагогічної освіти). Експозиція «Буковинські дивотвори» та показ колекції концертних етнічних костюмів (Чернівецький коледж дизайну). Показ старовинних вишиванок кожного району області (з колекцій вишивальниць Дарії Стасюк та Ганни Кривобок) (Мистецький дворик ратуші). 
16.00 - Наймасовіший живий герб України із людей у вишиванках (Студентська рада Буковини, Іван Величко, Євген Косов). (Соборна площа).
17.00 – Козацькі забави (Студентський парламент, департамент сім’ї, молоді та спорту чернівецької ОДА). (Площа філармонії).
18.00 – Читання української автентичної поезії «Білим по чорному». Модерує Іванна Стеф’юк. Відкритий майданчик навпроти Чернівецької обласної наукової бібліотеки імені М. Івасюка (вулиця Ольги Кобилянської, 47). 
www.denvyshyvanky.org

1