Підхід Чернівецької ОДА щодо поділу на громади не виправдав себе, а обласна рада просто вичікує в позиції страуса

Підхід Чернівецької ОДА щодо поділу на громади не виправдав себе, а обласна рада просто вичікує в позиції страуса

08.12.2016, 18:35

Серед тих, хто уже до кінця місяця обере собі голів, і Сторожинецька міська громада. Хоч першочергово позиція Чернівецької облдержадміністрації була дещо інша: один район - одна громада. Однак добра воля мешканців виявилася іншою. 

- Це 12 населених пунктів, 35 тисяч населення. Об’єднана громада має бути спроможна, щоб було самофінансування, має бути стратегія розвитку, проведено аналіз у населених пунктах - де наші резерви, де наші надходження, - наголосив Микола Карлійчук, Сторожинецький міський голова.

Підхід обласної адміністрації щодо поділу на громади, власне, не виправдав себе. Немає поки жодної громади, яка б об’єднала населені пункти усього району. Тим часом обласна рада взагалі, схоже, в позиції страуса просто вичікує, що буде далі, однак у процес об’єднання не втручається. А в деяких населених пунктах реформу вперто гальмують самі місцеві чиновники, кажуть фахівці. 

- Ми можемо говорити про різні чинники, чому вони не бажають. Дехто має багато заправок і має великий бюджет, і не хоче ділитися цим бюджетом з іншими, а дехто боїться виборів, змін і чогось нового, - зазначив Тарас Халавка, регіональний консультант із питань комунікації Асоціації міст України.

Та розхитати човна чи не найуспішнішої на сьогодні реформи децентралізації в Україні намагаються і парламентарі. Нардеп Микола Федорук запевнив: голосування за важливий для громад законопроект зірвали дві фракції: "Батьківщина" та "Самопоміч". 

- Вчора не був проголосований закон 4676, який дуже важливий для місцевого самоврядування в частині об’єднання громад, які розміщені в різних районах, і тут зіграло політиканство, я можу так сказати, - підкреслив Микола Федорук, народний депутат України.

А, окрім цього закону, на місцях ніяк не дочекаються і цілої низки інших. Однак надії на те, що до кінця року їх таки ухвалять, залишається все менше. 

- Неприйняття ряду законів Верховною Радою. У тому числі і закон про дооб’єднання, про зміни меж районів і таке інше. У нас сьогодні не отримала права на життя Новодністровська громада тільки через те, що ЦВК не дала права проводити вибори, - наголосив Євген Прокопець, експерт Асоціації міст України із бюджетних питань.

А, всупереч усьому цьому, кошти від Уряду на розвиток інфраструктури громад зробили своє. За рік у селах, які об’єдналися, ми побачили нові садочки та відремонтовані школи, сучасні комп’ютерні класи і спортивні майданчики, оновлені амбулаторії, освітлення на вулицях та залатані дороги.  

За матеріалами Джерело ТВА

1


КОМЕНТАРІ (1)

слушай експерт а ты людей спросил?? Особенно в маленьких сёлах которые никому не нужны  такие как вы довели страну и народ до ручки  Но отвечать за все это рано или поздно прийдется

avatar

Ян

08 грудня 2016 18:32