П'ятнадцять років тому президент Кучма відкрив поліклініку онкодиспансеру у Чернівцях

П'ятнадцять років тому президент Кучма відкрив поліклініку онкодиспансеру у Чернівцях

13.10.2016, 22:46
13 жовтня 2001 року у Чернівцях ввели в експлуатацію новозбудований корпус поліклінічного відділення обласного онкодиспансеру. В урочистостях з цієї нагоди взяв участь тогочасний Президент України Леонід Кучма, який із робочим візитом якраз перебував у Чернівецькій області. Тому відкриття поліклініки відбулося у супроводі снайперів. Відповідно до стандартних засобів безпеки першої особи держави, вони розташувалися на дахах дев’ятиповерхівок навпроти поліклінічного корпусу, що стало пікантною історичною деталлю відкриття поліклініки. 
 
За словами колишнього головного лікаря онкодиспансеру Анатолія Гонци, поліклініка закладу стала справжньою «народною будовою».
 
- У зв’язку з постійним збільшенням числа онкохворих, у старому корпусі було дуже тісно, а грошей на будівництво взяти було ніде. Щоправда, ще 1988 року через кабмін СРСР на розбудову закладу виділили 4,5 мільйона радянських рублів. «Пробити» таку суму саме для Чернівців допомогла одна з колишніх наших хворих, яка доводилася близькою родичкою високопосадовцю кабміну. Гроші виділили на будівництво радіологічного корпусу, поліклініки і харчоблоку. Встигли навіть розпочати роботи. Заклали фундамент поліклініки, звели півтора поверхи та все надовго завмерло. У місті розпочалася епопея із так званою чернівецькою алопецією, і гроші, передбачені на розбудову обласного онкодиспансеру, скерували на придбання обладнання для діагностики та лікування хворих дітей... 

Оскільки поліклініка нам була конче потрібна, а сподіватися на державне фінансування будівництва наприкінці 90-х не доводилося, через засоби масової інформації звернувся до мешканців області. Пояснював людям необхідність поліклініки і просив по можливості пожертвувати гривню-дві на будівництво. Всім миром назбирали півмільйона гривень, допомогла й Українська православна церква Київського патріархату. А потім сталося неочікуване. За клопотанням тогочасного губернатора Теофіла Бауера, на завершення будівництва поліклініки та придбання необхідного обладнання з Держбюджету виділили 12 млн. грн., що, власне, дало можливість рівно 15 років тому ввести поліклініку в експлуатацію.

Джерело: http://promin.cv.ua/

ДОВІДКОВО:

На початку жовтня 2016 р. директор Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Оксана Андрієць та начальник управління капітального будівництва обласної державної адміністрації Олександр Пуршага ознайомилися з ходом будівельних та ремонтних робіт у кількох медичних закладах області третинного рівня.

«Незважаючи на складну економічну ситуацію, як в Україні в цілому, так і в медичній галузі зокрема, намагаємося робити все можливе для створення сучасних умов перебування для пацієнтів. Наразі маємо змогу продовжити важливі роботи на кількох першочергових об’єктах», - повідомила Оксана Андрієць.

З кінця минулого року в Чернівецькому обласному клінічному онкологічному диспансері триває будівництво нового патоморфологічного корпусу та реконструкція відділень реанімації та хіміотерапії. Через проблеми з фінансуванням, на певний час роботи було призупинено, проте з літа вони знову йдуть повним ходом і згодом завершаться. Так, за словами Олександра Пуршаги, зведення нового корпусу планується закінчити вже за кілька місяців, на завершальній стадії також реконструкція відділень. Наразі тут замінено систему електроживлення, завершується заміна вікон та монтаж системи опалення, щоб орієнтовно за тиждень мати змогу приступити до малярних робіт.

Окрім контролю за виконанням робіт з поліпшення умов для пацієнтів та персоналу закладу, Оксана Андрієць обговорила з в. о. головного лікаря онкодиспансеру Іллею Тащуком актуальні питання щодо забезпечення належного функціонування медичного закладу для надання необхідної допомоги пацієнтам, зокрема, забезпечення закладу ліками, реанімаційного відділення – киснем тощо.

1