“Петрівський ярмарок” впевнено набирає ознак другої Калинки

“Петрівський ярмарок” впевнено набирає ознак другої Калинки

18.07.2016, 23:24

Давнє свято Чернівців «Петрівський ярмарок», завдяки якому Буковину знають далеко за кордоном і приваблює туристів, вперто намагаються поставити на бізнес-основу. Традиційний ярмарок, який насамперед приваблював кращих народних майстрів, почав перетворювати на другий Калинівський ринок. Торгувати тут запрошували всіх, лиш би гроші платили.

У суботу-неділю уздовж вулиці Головної біля парку ім. Т. Шевченка стояли ятки, з яких торгували шубами, китайським одягом, взуттям тощо, якими завалений Калинівський ринок. Для відвідувачів ярмарку навіть влаштували розпродаж китайського ширвжитку.

Цього року організатори дійства вирішили підзаробити на учасниках ярмарку. Місця на ярмарку розпродували, як на Калинівському контейнери, заплатиш, торгуй. І неважливо, чи народний умілець, а чи торгуватимеш китайськими вишиванками.

Учасники ярмарку цього року сплачували так званий організаційний внесок від 600-800 гривень. Вартість участі підвищили порівняно з минулим роком у два рази. Сума внеску за участь неабияк шокувала людей, які декілька місяців готувалися до цього дня. Адже навряд чи заробили вони такі гроші зі своїм власноруч виготовленим крамом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: І майстри, і підприємці шоковані ціною за участь у Петрівському ярмарку

Опісля чиновники підрахували, що заробили на ярмарку 683 тисячі гривень, – похвалився результатами роботи своїх підлеглих мер Чернівців Олексій Каспрук.

Як витратять ці гроші з учасників ярмарку, наразі невідомо. Хоча й платити учасникам ярмарку ці гроші особливо не було за що. Бо ятки, в які встановили для учасників на ладан дихали. Про якийсь комфорт підприємці могли тільки мріяти. У торгових ятках світло не було, біотуалети (поблизу парку ім. Шевченка на вул. Садовій) вочевидь, організатори забули встановити.

Наступного, 2017 року у Чернівцях відбудеться 20-тий, ювілейний ярмарок. У міській раді уже заявили про підготовку до його проведення. Насамперед хочуть передати його проведення приватній компанії. Тож чого очікувати від такого рішення, можна лише здогадуватися. Бо зрозуміло, що наш приватник хоче менше вкласти, але побільше заробити. І якщо чиновники не надто переймалися, хто представить Буковину на ярмарку, то що тоді можна буде спитати у людей, для яких найвищий прояв традиції, культури, мистецтва тощо – це влізти у вишиванку.

Джерело: http://bukovyna.org/

1